Parádés győzelem az Eb-n: tizenkét góllal legyőztük a szerbeket!

A magyar női kézilabda-válogatott 38-26-ra legyőzte Szerbia csapatát a dániai Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, vasárnap Koldingban.

A szerb küldöttséget a csütörtöki megérkezés után két koronavírusos eset hátráltatta, ezért a világbajnok Hollandia elleni mérkőzését péntek estéről egy nappal elhalasztották, és azon négy szerb játékos nem léphetett pályára – írta az MTI. Az első félidőben ráadásul Achilles-ín-szakadás miatt hónapokra kidőlt egyik legjobbjuk, Andrea Lekic, akit vasárnap megoperáltak. A hollandok a 44. percben még 22-16-re vezettek, ám a szerb együttes minden nehézség ellenére feltámadt, és nagy meglepetésre 29-25-re nyert.

A szombati hiányzók közül a Szombathelyi KKA jobbátlövője, Marija Agbaba és a német Bayer Leverkusen kapusa, Kristina Graovac nem térhetett vissza a csapatba, a lengyel Zaglebie Lubin beállója, Jovana Milojevic, és a Békéscsaba beállója, Jelena Agbaba igen.

Szöllősi-Zácsik Szandra vezérletével a magyarok kezdtek jobban, de az ellenfél igyekezett tartani a lépést, bár látszott, hogy az előző meccse mindössze 16 órával korábban ért véget. A magyar együttes a 14. percben már 10-6-ra vezetett, ekkor Ljubomir Obradovic szövetségi kapitány időt kért, csapata pedig átállt a létszámfölényes támadójátékra. A játék képe nem változott, pontosabban, eredményesebben támadtak és hatékonyabban védekeztek a magyarok, akik a szünetben már 20-11-re vezettek.

A magyar válogatott az első félidő második felében kétszer produkált hármas gólsorozatot, majd ezt a második felvonás elején egy alkalommal megismételte. Bíró Blanka remekül védett, a szerbek végképp elkészültek az erejükkel, tovább nőtt a hátrányuk, amelyet csak a hajrában tudtak csökkenteni egy 7-2-es sorozattal.

A két csapat hatodik egymás elleni mérkőzésén két szerb siker mellett negyedszer győztek a magyarok.

A magyar kapusok közül Bíró Blanka 14 védéssel és egy góllal, Szikora Melinda pedig két hárítással járult hozzá a sikerhez. Érdekesség, hogy a magyar együttes beállóból egyszer sem volt eredményes, és egyik játékosát sem állították ki.

A szerbek legeredményesebb játékosa a Vác balszélsője, Sanja Radosavljevic volt öt találattal. A békéscsabai Jelena Agbaba két, a dunaújvárosi Jovana Jovovic egy gólt dobott, a szombathelyi Katarina Tomasevic négy lövést védett.

Danyi Gábor gondolatai a szerbek elleni győztes mérkőzés után – írta a magyar szövetség honlapja:

– Jó, hogy így tudott reagálni a csapat a horvátok elleni fiaskó után. mi is, mondhatni hangnemet váltottunk, felhívtuk a figyelmet a céljainkra, hogy miért is vagyunk itt. Bár nem is ezzel volt gond, sokkal inkább azzal, hogy régen játszott együtt ez a csapat, illetve van, akinek ez az első felnőtt világversenye.  Ma jól kézilabdáztunk, mindenki jó formát mutatott. Ilyen egységes csapatot, magyar játékot szeretnénk még a továbbiakban is látni.

A magyarok pénteken 24-22-re kikaptak a horvátoktól, kedden 20.30-tól pedig a világbajnok Hollandiával találkoznak a C csoportban. A középdöntőbe az első három helyezett kerül. A torna első négy helyezettje kijut a jövő decemberi, spanyolországi világbajnokságra, amelynek a házigazdák, valamint a címvédő hollandok biztosan résztvevői lesznek.

Női Európa-bajnokság, C-csoport, 2. forduló
Szerbia – Magyarország 26-38 (11-20)
Kolding, játékvezetők: Bonaventura, Bonaventura (franciák).

Szerbia: Risovic, Tomasevic (kapusok), Agbaba 2, Janjusevic, Jovovic 1, Krpez-Slezak 1, Lavko 4, Liscevic 1, Milojevic 1, Nikolic 3, Pop-Lazic 4, Radojevic, Radosavljevic 5, Stoiljkovic, Trifunovic 4.
Szövetségi kapitány: Ljubomir Obradovic.

Magyarország: Bíró 1, Szikora (kapusok), Csiszár-Szekeres, Faluvégi 2, Háfra 4, Helembai, Kácsor 2, Klujber 3 (2), Kovacsics 4, Lakatos 1, Lukács 6, Márton, Schatzl 5, Szöllősi-Zácsik 10, Tomori, Tóvizi
Szövetségi kapitány: Danyi Gábor és Elek Gábor.

Kiállítások: 6, ill. 0 perc.
Hétméteresek: 0/2, ill. 2/2.

További eredmény:
Hollandia–Horvátország 25–27 (13–14)

A 3. forduló programja:

December 8. (kedd)
Szerbia–Horvátország 18:15 (Tv: Sport1)
Hollandia–Magyarország 20:30 (Tv: Sport1)

A C-csoport állása:
1. Horvátország 2 2 – – 51–47 +4 4
2. MAGYARORSZÁG 2 1 – 1 60–50 +10 2
3. Szerbia 2 1 – 1 55–63 –8 2
4. Hollandia 2 – – 2 50–56 –6 0

fotó: Stanko Gruden / kolektiffimages