Pigniczki Fanni sikeres főpróbája az olimpián

Az MTK versenyzőjének szurkolhatunk a tokiói olimpián.

Remekül sikerült a pénteki selejtező előtti pódiumedzésea ritmikus gimnasztikázó Pigniczki Fanninak a tokiói olimpián – erről GelleNoémi, az MTK Budapest kiválóságának edzője számolt be a magyar szövetségnek. A helyszíni tudósítás szerint ugyanaz a négy sportoló, ugyanabban a szersorrendben mutatta be gyakorlatait,mint ahogyan az a pénteki, tokiói idő szerint 10:20 (magyar idő szerint 03:20)órakor kezdődő selejtezőkben lesz:

A négy sportolónak összesen egy órája volt a pódiumon.Fanni szersorrendje a labda-karika-szalag-buzogány volt. Minden gyakorlatra 90 másodperce volt a sportolóknak. A labda a karika és a szalag nagyon jól ment Fanninak, a buzogányban volt egy kis hiba, de azt újra megcsinálta.

A szakember értékelését megerősítette a versenyző is, aki jól érzi magát, és izgatottan várja a pénteki selejtezőt:

Nagyon jól éreztem magam a pódiumon, szerintem jók voltak a gyakorlataim. A körülmények is minden igényt kielégítenek, a szőnyeg, a fények, minden. Motiváltnak éreztem, illetve érzem magam, várom a versenyt, ahol minden tőlem telhetőt megteszek, hogy minél jobb teljesítményt nyújtsak.

Külön érdekessége volt az edzésnek, hogy a 2019-es egyesületi világbajnokság alkalmával Pigniczki már látta kívülről a csarnokot, amely akkor még csak építés alatt volt:

Belülről is nagyon impozáns a helyszín, nemcsak kívülről. A fa belső berendezés nagyon természetessé teszi a teret. A pódiumon található szőnyeg meg van emelve, akárcsak az Európa Játékokon, és megfelelő távolságra van a bíróktól.

A pódiumtréning befejezését követően a versenyzőket elvitték a sajtófolyosóra, majd szer- és dresszellenőrzésre került sor, ahol az eszközök súlyát, méretet is megnézték,hogy megfelel-e a hatályos szabályoknak.

Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Technikai Bizottságának elnöke a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) képviseletében bíróként vesz részt az olimpián:

Azt kívánom Fanninak, hogy azt a harmóniát és nyugodtságot tudja a pénteki versenyen hozni, amit a várnai Európa-bajnokságon, amikor megszerezte a kvótát. Tudja élvezni az egész versenyt, ne ragadják el az érzelmek, maradjon higgadt élsportoló. Jómagam itt csak a bírói tevékenységgel foglalkozom, Fannival Noémi foglalkozik, de szerencsére nálunk mindenki tudja a dolgát. A bírói fronton óriási a szigor, reggeltől értekezletünk volt, utána pedig egészen estig pontoztunk, úgymond gyakoroltunk a pódiumedzésen, és közben felügyeltek minket, szinte egy teljes kurzus volt ez az egy nap. Pénteken a selejtező alatt végig a művészi panelben ülök, több mint 200 gyakorlatot fogok pontozni, közöttük Fanniét is. De itt az olimpián én most a FIG-et képviselem, és a nemzetközi szövetség ezt nagyon komolyan veszi.”

A csütörtöki nap krónikájához hozzátartozik, hogy a magyar ritmikus gimnasztikázó számára a pódiumedzés mellett még egy tréning, valamint nyújtás és gyúrás szerepelt a programban. A ritmikus gimnasztika selejtezőben Pigniczki másodikként lép a szőnyegre, labdával kezd, japán idő szerint 10:23 órakor, a fináléba pedig összetettben a 10 legjobb sportoló kerül be.

 

fotó: Magyar Torna Szövetség