Remek kezdés Győrben: Kálmán Bálint junior Európa-bajnok légpuskában!

Megszületett az első magyar érem, ráadásul aranyérem Győrben a 10 méteres, olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokság hétfői nyitónapján, miután Kálmán Bálint 251.2 körös teljesítménnyel megnyerte a junior fiúk légpuska versenyszámát.

A magyar szövetség beszámolója szerint a nyolcas döntőben Somogyi Péter tanítványa az első öt lövés után az ötödik, a tizedik lövést követően már a második helyen állt. A folytatásban a magyar puskás percei következtek, aki a 12. lövés után az élre állt, és már nem is engedte ki a kezéből a győzelmet. Kálmán Bálint magabiztosságát jól mutatja, hogy az utolsó négy lövéséből kettő is 10.9 volt. A második svéd Victor Lindgren 248.9 körrel zárt, míg az osztrák Patrick Entner lett a harmadik 226.4 körrel.

(fotó: Hungarian Shooting Federation)

Kálmán Bálint:

„Ez sportlövő pályafutásom eddigi legnagyobb sikere. Ennél szebben nem is alakulhatott volna a nap. Az ifik között tavaly Európa-bajnoki címet szereztünk, de az csapatverseny volt. Ez az első nagy egyéni siker. Pedig nem indult jól a nap, mert rosszul aludtam, nem sikerült teljesen kipihenni magam. De ezt félretettem. Az alapverseny nehezen indult, a harmadik lövésem 9.4 lett, de aztán a puska beállításával sikerült a hibát orvosolni. A döntőben az első öt lövés nem sikerült olyan jól, de aztán jöttek a nagy tízesek, és átvettem a vezetést. Nem nyomasztott, sokkal inkább motivált, hogy az élen állok. Azt érzékeltem, hogy a svéd igyekezett felzárkózni, de nem sikerült utolérnie. Nagyon örülök, hogy itthon volt ez az Eb. Nagyon feldobott az is, hogy ennyien szurkoltak nekem.”

(fotó: Hungarian Shooting Federation)

Somogyi Péter, Kálmán Bálint edzője:

„Sokkal nehezebb ülni és szurkolni, mint amikor én állok a lőállásban. De Bálint ma mindent tökéletesen csinált. Az alapverseny nagyon nehezen indult. Az első kilences lövése viszont helyre billentette és tudtam, hogy jól megy majd utána. A döntőbe jutásban bíztam, de azt nem gondoltam, hogy a második helyen kerül a nyolc közé. A fináléban volt egy kis gyomoridegem, de a végén már nem is kellett izgulnom. Bálintnak nagyon jó agya van a sportlövészethez, a versenysporthoz, és ezt bizonyította is. Nagyon boldog vagyok.”

fotó: Hungarian Shooting Federation