Sima dán siker ellenünk

A magyar női kézilabda-válogatott 30-19-re kikapott Dániától a spanyolországi világbajnokság középdöntőjének első fordulójában, szerdán Granollersben, így már csak matematikai esélye van a célként és elvárásként megfogalmazott negyeddöntőbe jutásra.

A magyar válogatott 18 fős keretéből ezúttal Szemerey Zsófia és Tóvizi Petra maradt ki. Kljuber Katrin a két nappal ezelőtti combizomsérülése ellenére vállalta a játékot.

Remek védekezéssel kezdtek a magyarok, az első nyolc percben csak egy gólt kaptak és hármat lőttek. Támadásban voltak kisebb-nagyobb hibák, ráadásul Klujbert néhány perc után le kellett cserélni, és a folytatásban már nem térhetett vissza, emiatt ismét beszűkültek a lehetőségek támadásban. A dánok egy négyes gólsorozattal fordítottak, sőt a 22. percben már 12-9-re vezettek, és Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány időkérése sem törte meg a lendületüket. A hajrában védekezésben nem sikerült megfékezni az ellenfél játékosait, ráadásul a helyzetek kialakításával és kihasználásával is problémák voltak, így Dánia 15-11-re vezetett a szünetben – számolt be az MTI.

A második félidő első felében sem változott a játék képe, a meccs kétharmadánál Dánia öt találattal jobban állt, és mivel Rebecca Reinhardt kapus kiválóan védett, a különbség tovább nőtt. Az északiak egyre jobban védekeztek, erre alapozva az 52. percben már tízzel vezettek. Az időkérések, a cserék és a nyitott védekezés hatására sem javult a magyarok helyzete, így a sorsdöntő jelentőségűként beharangozott meccs meglepően és váratlanul sima vereséggel zárult.

A dánok legeredményesebb játékosa Kristina Jörgensen volt hat góllal, a Győri Audi ETO KC csapatkapitánya, Anne Mette Hansen ötször, Laerke Pedersen négyszer talált be. A mezőny legjobbja a dán kapus Rebecca Reinhardt volt, aki rendkívül magas, 47 százalékos hatékonysággal védett (32/15).

A két csapat 52. egymás elleni mérkőzésén 26 magyar siker és három döntetlen mellett 23. alkalommal győztek a dánok.

„Nagyon váratlan volt, ami történt. Nem is az eredmény, hanem az, amit a pályán mutattunk. Így nem lehet kézilabdázni. Ez a gladiátorok sportága. Küzdelem, hit és akarat nélkül nagyon nehéz csinálni, és ha ezek közül csak az egyik hiányzik, akkor nem győzelmekről beszélhetünk, csakis vereségekről” – nyilatkozta Golovin Vlagyimir.

A szövetségi kapitány kifejtette, csapata nem a saját tempójában játszott, mert a dánok nagyon lelassították őket. Meglátása szerint az első három mérkőzésen megfelelően tolódtak, és zárták a területeket, most viszont leginkább csak álltak, és nézték, mi történik. A rendkívül tapasztalt dán csapat szinte minden magyar hibát kihasznált, de Golovin szerint a legnagyobb baj, hogy részükről a küzdelem is hiányzott.

A cserejátékosoknak is nehéz olyankor beállniuk, amikor az embernek olyan érzése van, hogy senki nem akar a pályán tartózkodni. A célunk nagyjából elúszott, de van még két mérkőzésünk, amelyeken úgy kellene játszanunk, ahogyan idáig, és nem úgy, ahogyan ma” – hangsúlyozta.

A magyarok Szlovákiát múlt csütörtökön 35-29-re, Csehországot szombaton 32-29-re legyőzték, Németországtól hétfőn 25-24-re kikaptak Llíriában, így az E csoport második helyén végeztek, és két pontot vittek magukkal a középdöntőbe.

Pénteken 18 órától Kongó, vasárnap 18 órától pedig a Koreai Köztársaság lesz a magyarok ellenfele, és ha mindkét meccsüket megnyerik, a németek viszont kikapnak Dél-Koreától és Dániától is, akkor a Németország, Dél-Korea és Magyarország közötti hármas holtverseny akár utóbbi csapatnak is kedvezhet. A negyeddöntőbe az első két helyezett kerül.

Eredmény, középdöntő, 1. forduló, III. csoport:
Dánia-Magyarország 30-19 (15-11)
Granollers, v.: D. Loncar, Z. Loncar (horvátok)

Magyarország: Bíró – Márton 1, Vámos 3, Planéta, Bordás 2, Szöllősi-Zácsik 2, Lukács 1, cserék: Klujber, Háfra 2, Kácsor 4, Tóth E. 2, Szabó L., Kovács A. 2, Fodor, Szikora, Albek, szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

lövések/gólok: 47/30, illetve 46/19
gólok hétméteresből: 4/4, illetve 7/4
kiállítások: 6, illetve 6 perc

Korábban:
Németország-Kongó 29-18 (15-7)
Koreai Köztársaság-Csehország 32-26 (20-13)

Az állás:
1. Dánia 6 pont (98-60)
2. Németország 6 (85-63)
3. Koreai Köztársaság 4
4. Magyarország 2
5. Csehország 0 (76-95)
6. Kongó 0 (59-99)

 

fotó: RFEBM / T. Torrillas