Szabó Gergő: Nagyon sok megkeresés érkezik barátságos meccsek miatt

Szabó Gergő, a magyar labdarúgó-válogatott sajtófőnöke volt a Sport TV Mai helyzet című műsorának vendége. Elmondta, az elmúlt időszaknál többen, és nagyon jó csapatok is megkeresték az MLSZ-t, hogy szeretnének barátságos meccset játszani a következő időszakban a nemzeti csapattal. Ha nem sikerül megegyezni, az UEFA jelöl ki kötelezően ellenfelet. Georges Leekens az U21-eseket is figyeli.

A sportcsatorna pénteki tájékoztatása szerint január 24-én sorsolják a 2018 őszén induló Nemzetek Ligája sorozat csoportjait, aminek óriási jelentősége van, hiszen ha úgy alakul, az Eb-re is kvalifikálhatja magát innen a válogatott. Nemzeti csapatunk a C-ligában szerepel, ahol három négyes és egy hármas csoportot sorsolnak, az is előfordulhat, hogy csak két ellenfelet kapunk, ebben az esetben a felszabaduló két játéknapon kötelező jelleggel barátságos mérkőzést kell játszani. „Kötelező jelleggel játszania kell minden csapatnak ott is. Olyan nincs, hogy valaki azt mondja, hogy nem tudott ellenfelet szerezni. Ebben az esetben az UEFA belép, és kötelező jelleggel úgymond kijelöl egy ellenfelet a csapat számára barátságos mérkőzésre” – árulta el Szabó Gergő a Sport TV Mai helyzet című műsorában.

A sajtóban megjelent, hogy Uruguay is szóba jöhet ellenfélként barátságos mérkőzésen. „Amíg nincs meg a sorsolás, nem tudjuk, hány mérkőzésünk lesz, ha barátságos mérkőzést kell játszanunk, akkor milyen ellenfelek ellen kell játszanunk, a Nemzetek Ligája mérkőzéseket milyen csapatok ellen kell játszanunk, addig nincs értelme arról beszélni, hogy a 2018-as évben a nem tétmérkőzéseken milyen csapatok ellen léphetünk pályára” – mondta a sajtófőnök. – „Nagyon sok megkeresés érkezik az MLSZ-hez a magyar válogatottal kapcsolatban, hogy csapatok szeretnének ellene játszani; nagyon jó csapatok is. Úgy tűnik, a tavalyelőtti Eb-szereplést és az ott nyújtott teljesítményt nem felejtették el. De természetesen a többi csapat is úgy van vele, hogy ők sem tudják még pontosan a programjukat, mert a Nemzetek Ligájával kapcsolatban még nagyon sok a kérdőjel. Mindenki egy kicsit úgy van, hogy vannak tapogatózások, vannak megkeresések, nagyon jó csapatoktól is. Mondhatom, hogy több szövetség keresett meg minket az utóbbi időszakban, mint korábban, de egyelőre mindenki így ’mi lenne, ha?’ jelleggel tapogatózik a másiknál.”

Georges Leekens első tapasztalatai is szóba kerültek: „Mindenkivel beszélt már, aki a válogatott háza táján dolgozik, mert szeretett volna mindenkit minél jobban megismerni. Nyitott szemmel és füllel jár, amikor itt van. A téli szabadága után jövő hét elején tér vissza. Elég sok részletet megismert, elég sok dolgot tud, de továbbra is azt mondja, hogy még az információgyűjtés időszakát éli. Harcos csapatot szeretne, nem egy csapatkapitányt szeretne a pályán látni, hanem sokkal többet. Akik viszik a hátukon a csapatot, harcolnak, küzdenek, és olyanokat, akik hisznek magukban, és elhiszik, hogy el tudják érni azt a célt, amit mindannyian szeretnénk. Hogy a Nemzetek Ligájában és később az Eb-selejtezők során is jól szerepeljen a csapat. Ahogy ő is mondta: Ha egyszer sikerült, miért ne sikerülhetne újra?”

„Hosszútávon gondolkozik, az U21-esekkel is beszélgetett például, és elmondta, hogy figyeli mindnyájukat. Arra, aki jól teljesít, fejlődik, és odateszi magát, arra mindenféleképpen fog majd a jövőben számítani. Azt gondolom, hogy most olyan nagy változás az elérhető játékosokat illetően nincsen, mint mondjuk az Eb után volt. Ő már úgy érkezett ide, hogy tudta, ezek a játékosok már nem állnak a rendelkezésére, illetve Gera Zoltán az, aki rendelkezésére állhat. Ha jól tudom, Zoli már felépült a sérüléséből, és megkezdi a teljesétékű edzéseket is, legalábbis nagyon bízunk benne. Ő lehet az, aki eddig nem állhatott a válogatott rendelkezésére, de most adott esetben, ha Georges Leekens számít rá, visszatérhet majd” – nyilatkozta a Sport TV Mai helyzet című műsorában Szabó Gergő.

A Sport TV felvétele:

fotó: Sport TV