Történelmi siker: ötödik lett a magyar férfi kézilabda-válogatott az Eb-n!

A magyar férfi kézilabda-válogatott fennállása legjobb Európa-bajnoki helyezését elérve ötödik lett az olimpiai kvalifikációs kontinenstornán, mivel péntek délután 23-22-re legyőzte Szlovéniát a kölni helyosztón.

A magyar válogatott 18 fős keretéből ezúttal Krakovszki Bence és Krakovszki Zsolt maradt ki. A vakbélgyulladással operált kapus, Palasics Kristóf állapota megfelelő, elhagyhatta a kórházat, és a Lanxess Arenában tekintette meg a mérkőzést. Máthé Dominik térdsérülését már Párizsban vizsgálják.

A németországi tornán először kezdtek úgy a magyarok, hogy a támadás és a védekezés között két embert is cseréltek, de a szlovénok nem ezért léptek el 5-2-re a meccs elején, hanem azért, mert kevesebbet hibáztak. Időkérés nélkül rendezte sorait a csapat, előbb egyenlített, majd a 13. percben már vezetett is (8-7). Bartucz László egyre jobban védett, és bár a 21. percben a háromgólos vezetésért támadhatott a válogatott, Bóka lövése, majd két büntető is kimaradt, több mint tíz percig nem szereztek akciógólt a magyarok, és a szünetben 13-12-es hátrányban voltak – számolt be az MTI.

A második félidő elején percekig állt a játék, mert a zsűriasztalnál újra kellett indítani az időmérő rendszert. A meccs háromnegyedénél már öt kihagyott büntetőnél tarott a magyar együttes, ennek ellenére néhány kivédekezett szlovén akcióra alapozva a 48. percben újra Bánhidi Bencéék álltak jobban (19-18). Öt perccel a vége előtt ismét kétgólos hátrányba és ráadásul emberhátrányba került a csapat, de innen is képes volt fordítani. Bóka Bendegúz két hétméterest is bedobott, és már csak másfél perc volt hátra, amikor 23-22-re alakult az állás, ami a játékvezetők időntúli videózását követően sem változott.

 

Bartucz László tíz védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Gasper Marguc, a Veszprém jobbszélsője egy, Borut Mackovsek, a Szeged balátlövője három, Dean Bombac, a Szeged irányítója egy gólt szerzett, Klemen Ferlin pedig 11 védéssel zárt.

A két csapat harmincadik alkalommal találkozott egymással, 14 szlovén győzelem és egy döntetlen mellett ez volt a 15. magyar siker.

Chema: „egész Magyarország büszke lehet a srácokra

Mindkét csapat nagyon akarta a győzelmet és mindkét csapat nyerhetett volna. Az utolsó percek döntöttek, amikor a szerencse is mellettünk volt

– nyilatkozta a meccs utáni sajtótájékoztatón José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány.

Hozzátette, nagyon nehéz meccs volt, és bár a játékosok már nagyon fáradtak, elképesztő munkát végeztek a pályán ma is, ahogyan az egész tornán. Rávilágított, hogy nyolc mérkőzés sok, hiszen minden másnap kőkemény találkozókat kell játszaniuk a csapatoknak, de a magyarok mindig igyekeztek a legjobbjukat nyújtani.

A játékosaim elképesztők, megérdemlik a sikert. Nagyon boldog vagyok a történelmi eredmény miatt, egész Magyarország büszke lehet a srácokra

– szögezte le a spanyol edző.

A magyarok – akiknek a célja az első tíz közé kerülés volt – eddigi legjobb eredménye az 1998-as kontinenstornán elért hatodik hely volt. Most először jutottak tovább százszázalékos teljesítménnyel a csoportkörből, első alkalommal nyertek négy mérkőzést egy Európa-bajnokságon, először léptek tovább a középdöntőből és 2008 után először zárták pozitív mérleggel – öt győzelem, három vereség – az Eb-t.

Lékai Máté: „nagyon büszke vagyok a csapatra és arra, hogy a válogatott csapatkapitánya lehettem

Lékai Máté csapatkapitány kiemelte, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott jó teljesítményt nyújtott és viszonylag stabil maradt a németországi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon, amelyen története legjobb eredményét elérve ötödik lett.

A csapat péntek délután a szlovénok 23-22-es legyőzésével szerezte meg az ötödik helyet. Lékai 36 percet töltött a pályán és nyolc lövésből öt gólt szerzett.

A legnagyobb csapatok is elfáradnak, ha 16 nap alatt nyolc meccset játszanak, de ilyenkor mindenki beleadja az utolsó energiatartalékait. Küzdős, kemény mérkőzés volt sok kihagyott helyzettel, kevés góllal, de nagyon büszke vagyok a csapatra és arra, hogy a válogatott csapatkapitánya lehettem

– nyilatkozta az MTI-nek.

A magyarok – akiknek a célja az első tíz közé kerülés volt – eddigi legjobb eredménye az 1998-as kontinenstornán elért hatodik hely volt. Most először jutottak tovább százszázalékos teljesítménnyel a csoportkörből, első alkalommal nyertek legalább négy mérkőzést egy Európa-bajnokságon, először léptek tovább a középdöntőből, és 2008 után először zárták pozitív mérleggel – öt siker, három vereség – az Eb-t.

A Ferencváros irányítója úgy vélekedett: jól játszottak, mindenkinek méltó ellenfelei voltak a tornán, és bár voltak vesztes mérkőzéseik – például az osztrákok elleni a középdöntőben -, amelyeket megnyerhettek volna, de egy kontinenstornán mindig akadnak hullámvölgyek, minden csapat játszik rosszabbul és jobban is.

Jó teljesítményt nyújtottunk, viszonylag stabilak maradtunk. Tavaly a világbajnokságon volt olyan meccs, például a dánok elleni negyeddöntő, ami nagyon csúnya volt. Most egy szintet mindig tudtunk hozni, a küzdés, az akarás mindig rendben volt. Mindent kiadtunk magunkból, ha nem ötödikek lennénk, akkor is emelt fővel mehettünk volna haza

– magyarázta.

Saját teljesítménye kapcsán úgy fogalmazott: tisztában van vele, hogy nem élete legjobb Európa-bajnoksága volt, de a pályán és azon kívül is mindent megtett, hogy segítse a csapatot.

Bízom benne, hogy – ha ott leszek – a márciusi olimpiai selejtezőtornán jobban megy majd a játék

– fűzte hozzá.

A magyar válogatott generációváltásáról úgy vélekedett, fokozatosan építik be a tavaly világbajnoki ezüstérmes juniorválogatott játékosait, akik közül Imre Bence, Fazekas Gergő, Ilic Zoran, Krakovszki Bence, Krakovszki Zsolt és Palasics Kristóf már most is tagja volt a keretnek, és Andó Arián is fiatal még.

Hozzátette, az idősebb játékosoknak – ha minden jól alakul – az olimpia lehet az utolsó világversenyük, de a különböző generációk képviselői jó egyveleget alkotnak a keretben.

Bartucz László tíz védéssel járult hozzá a szlovénok legyőzéséhez, pedig szombati sérülése miatt az egész jobb keze alaposan be volt kötözve. Az MTI-nek úgy nyilatkozott: ez a mérkőzés már nem a szakmáról szólt, sokkal inkább a szív diadala volt. Hangsúlyozta, a magyar válogatott minden tagja mindent beleadott ebbe a meccsbe azért, hogy meg tudják nyerni.

Megpróbáltuk kihozni a legjobbat magunkból, óriási sikerként éltük meg a tornát, szép dolog ez az ötödik hely

– mondta a Tatabánya kapusa.

Imre Bence az első 18 kísérletét gólra váltotta, majd szerdán a franciák és ma a szlovénok ellen volt néhány rontott lövése.

Az előző meccsen és ma is benne volt a hiba a játékomban, de mindent kiadtunk a pályán, és az a legfontosabb, hogy igazi csapat voltunk

– mondta a Ferencváros jobbszélsője.

Hozzátette, a szlovénok ellen nagyon jól védekeztek, főleg a végén. Nagyon sokat játszottak emberhátrányban, és szerinte voltak olyan szituációk, amelyekben nem az ő javukra döntöttek a játékvezetők, de ezt is elbírták, és megnyerték a meccset.

Sokat gondolkodtam az elmúlt napokban, hogy amikor vége lesz ennek a tornának, melyik lesz az a meccs, amit a legjobban bánni fogok. Nyilván mindenki arra gondol, hogy az Ausztria elleni, de nem. A németet sajnálom a legjobban, mert azt éreztem, hogy az első félidőben meccsben voltunk, vezethettünk volna, majd nem jól jöttünk ki a második félidőre, és a németek is azon a meccsen játszottak a legjobban

– fejtette ki.

A magyarok a kölni középdöntőben Ausztriától 30-29-re, Németországtól 35-28-ra kaptak ki. Imre Bence szerint a házigazdák elleni találkozón több volt bennük, nem védekeztek annyira jól, nem tudtak segíteni a kapusoknak, vagyis összességében azon játszottak a legrosszabbul.

Szenzációs érzés, büszke vagyok az egész csapatra, fantasztikus, amit letettünk az asztalra

– foglalta össze érzéseit a csapat Eb-szereplése kapcsán.

Nagy László: „Minden játékosunk a tudása maximumához közel kézilabdázott”

Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja szerint a magyar férfiválogatott minden játékosa a tudása maximumához közel teljesített a németországi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon, amelyen ötödikek lettek.

Ha valaki azt mondja a torna előtt, hogy ötödikek leszünk, lehet, hogy kinevettem volna, mert irreálisnak tűnt. Végtelenül boldog vagyok és büszke a csapatra

– nyilatkozta az MTI-nek pénteken Kölnben a játékosként 209-szeres válogatott Nagy.

A nemzeti csapat két évvel ezelőtt, a legutóbbi kontinenstornán története legrosszabb eredményét produkálva 15. lett, ezúttal viszont fennállása legjobbját elérve végzett az ötödik helyen.

Nagy László úgy fogalmazott: ha kivesszük a két évvel ezelőtti, részben hazai rendezésű Európa-bajnokság leszereplését, a csapat 2019 óta – amióta José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány csatlakozott az edzői stábhoz – fejlődést mutat, és bízik benne, hogy ez így lesz továbbra is.

„Minden játékosunk a tudása maximumához közel kézilabdázott, de bízom benne, hogy a válogatott nem most érte el a csúcsteljesítményt. Minden egyéni teljesítménnyel elégedett vagyok, az pedig önmagáért beszél, hogy a csapat kollektíven mit produkált”

– magyarázta.

A válogatott csapatvezetője szerint most minden játékosban tudatosult, mire képes, és reményei szerint innentől kezdve ez lesz a minimum a világversenyeken. Elárulta, a jó szereplésnek az a nemzetközi visszahangja, hogy nehéz feltörni a kemény magyar válogatott védelmét, támadásban pedig vannak jó kvalitású játékosok, akik nagy gólokra képesek, ebből kell majd előnyt kovácsolni a jövőben.

Az a kölcsönös bizalom, ami a szakmai stáb és a játékosok között van, elengedhetetlen. Persze, a jó játék erre még nem garancia, de mindenképpen ezen az úton kell továbbmenni

– fűzte hozzá.

Nagy László rávilágított, hogy a keretben egyre inkább előtérbe kerülnek a fiatalok, ez óriási lehetőség volt számukra, és mindenki meghálálta a szövetségi kapitány bizalmát, mert tudott bizonyítani.

A magyarok – akiknek a célja az első tíz közé kerülés volt – eddigi legjobb eredménye az 1998-as kontinenstornán elért hatodik hely volt. Idén először jutottak tovább százszázalékos teljesítménnyel a csoportkörből, első alkalommal nyertek legalább négy mérkőzést egy Európa-bajnokságon, először léptek tovább a középdöntőből és 2008 után először zárták pozitív mérleggel – öt győzelem, három vereség – az Eb-t.

A kapusok közül Bartucz László nyolc mérkőzésen harminc, Palasics Kristóf hat találkozón 26, Andó Arián két meccsen 23 százalékos hatékonysággal védett.

A legeredményesebb játékos Bánhidi Bence volt, aki 43 lövésből 32 gólt szerzett. Lékai Máté 54-ből 29-szer volt eredményes, Ancsin Gábor pedig 48-ból 24-szer talált be. A legpontosabban Rosta Miklós célzott, aki 27 lövésből 23 gólt lőtt.

A legtöbb időt, 313 percet Bóka Bendegúz töltötte a pályán, őt Imre Bence és Bánhidi Bence követi egyformán 256 perccel. Krakovszki Bence és Szöllősi Szabolcs egyszer sem lépett pályára. A csapat Achilles-sarkát a büntetők jelentették, ugyanis 29 hétméteresből mindössze 18-ból lett gól.

Eredmény, az 5. helyért:
Magyarország-Szlovénia 23-22 (12-13)
Köln, v.: Schulze, Tönnies (németek)

Magyarország: Bartucz – Bóka 4, Szita, Bánhidi 5, Sipos, Ilic 3, Lékai 5, cserék: Imre 2, Ancsin, Ligetvári, Fazekas 2, Bodó 1, Rosta 1, Andó

lövések/gólok: 40/23, illetve 38/22
gólok hétméteresből: 8/3, illetve 2/2
kiállítások: 8, illetve 4 perc

A magyar válogatott eredményei:

csoportkör, C csoport (München):
Január 12.: Magyarország-Montenegró 26-24 (14-14)
Január 14.: Magyarország-Szerbia 28-27 (14-13)
Január 16.: Magyarország-Izland 33-25 (15-13)

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

M GY D V L – K Gk P
1. MAGYARORSZÁG 3 3 87–76 +11 6   
2. Izland 3 1 1 1 83–90 –7 3   
3. Montenegró 3 1 2 84–86 –2 2
4. Szerbia 3 1 2 83–85 –2 1

középdöntő, I. csoport (Köln):
január 18.: Ausztria-Magyarország 30-29 (17-17)
január 20.: Magyarország-Horvátország 29-26 (14-13)
január 22.: Németország-Magyarország 35-28 (18-17)
január 24.: Franciaország-Magyarország 35-32 (20-18)

AZ I. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Franciaország 5 5 174–154 +20 10   
2. Németország 5 2 1 2 137–137 0 5   
3. MAGYARORSZÁG 5 2 3 151–151 4   
4. Ausztria 5 1 2 2 132–138 –6 4
5. Izland 5 2 3 142–152 –10 4
6. Horvátország 5 1 1 3 146–150 –4 3

Pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmények rangsoroltak.

A MAGYAR VÁLOGATOTT 20 FŐS EB-KERETE
Kapusok:  Andó Arián (Balatonfüred), Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (La Rioja – Spanyolország)
Jobbszélsők: Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (FTC)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Máthé Dominik (PSG – Franciaország), Ilic Zoran (Hamburg – Németország)
Irányítók: Lékai Máté (FTC), Hanusz Egon (Stuttgart – Németország), Fazekas Gergő (Wisla Plock – Lengyelország)
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti – Románia), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián (Melsungen – Németország)
Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Szeged)
Balszélsők:  Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt