Történelmi siker: vb-bronzérmes a magyar női U19-es kosárlabda-válogatott!

A házigazda magyar válogatott szerezte meg a bronzérmet a Debrecenben zajló U19-es női kosárlabda-világbajnokságon, miután a vasárnapi helyosztón szinte végig vezetve legyőzte Malit.

A magyar együttes a csoportkört 2/1-es győzelmi mérleggel zárta, majd a nyolcaddöntőben Olaszországot, a negyeddöntőben Csehországot verte, a szombati elődöntőben pedig kikapott a favorit és címvédő amerikaiaktól a Hódos Imre Rendezvénycsarnokban.

A zárónapi ellenfél a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozások következtében késve érkezett meg a hajdúsági városba, és első csoportmérkőzését játék nélkül a cseheknek ítélték meg 20-0-lal. Ezután az afrikaiak Japánt és Kanadát is legyőzték, a 16 között a Koreai Köztársaságot, a 8 között pedig óriási meglepetésre Oroszországot múlták felül, végül az elődöntőben 12 ponttal kikaptak Ausztráliától.

Cziczás László szövetségi edző együttese hetedik debreceni meccsén csak 0-2-ig volt hátrányban, utána főként Boros Júlia és Dombai Réka remeklésével, a 15. percben már 10 ponttal elhúzott (30-20). A túloldalon szinte csak a spanyol Gran Canariánál légióskodó Sika Kone termelte a kosarakat, aki az első félidőben egymaga 17 pontot dobott. A nagyszünetben 42-31 volt az állás, ekkor a triplák aránya 6/0 volt a magyarok javára.

Térfélcsere után rákapcsolt az ellenfél, hét perc alatt öt triplát is szerzett, ám Boros ötödik hármasa megnyugtatta a házigazdákat. A Cziczás-gárda minden addiginál nagyobb különbségről, 62-49-cel kezdte a zárónegyedet, majd 67-51-nél az afrikaiak már megroppanni látszottak. Dombai negyedszer is betalált kintről, a mali játékosok kétségbeesetten tüzeltek mindenhonnan, de elvétve találtak a gyűrűbe. Húszpontos előnynél eldőlt a meccs, a hajrá már igazi örömkosárlabdát hozott, a mintegy ötszáz szurkoló ovációja közepette. A magyarok legeredményesebbje Boros Júlia lett 25 ponttal.

A hazai válogatott az első magyarországi kosárlabda-világbajnokságon az első érmét szerezte meg az U19-es vb-k történetében.

Eredmény, bronzmérkőzés:
Magyarország-Mali 88-67 (18-14, 24-17, 20-18, 26-18)
A legjobb magyar dobók: Boros 25, Dombai 18, Krasovec 10

később, döntő:
Egyesült Államok-Ausztrália 20.30