Tóth Krisztián bronzérmet szerzett a hazai judo-vb-n!

Hazai közönség előtt, remek judóval szerzett világbajnoki bronzérmet Tóth Krisztián a Papp László Budapest Sportarénában, ezzel eldőlt: Tóth Krisztián harmadik kiemelt lesz a tokiói olimpia sorsolásánál.

A magyar szövetség csütörtöki közlése szerint pedig a kirgiz Erlan Serov alaposan ránk ijesztett. Tóth Krisztién első meccsén a fiatal junior Ázsia-bajnok meglepte egy dobással reménységünket. Két dolognak örülhettünk, hogy a bírók „csak” vazarit adtak rá, és annak, is, hogy maradt még hátra csaknem másfél perc az összecsapásból. Az MTK Budapest klasszisa turbó üzemmódba kapcsolt, űzte-hajtotta kihívóját, s a negyedik perc kezdetén a hátára dobta Serovot.

A korai búcsút sikerült elkerülni, következett egy másik huszonkét éves, a dél-koreaiak ifjúsági kontinensbajnoka. Han ugyan nem tudott a győzelemhez közel kerülni, de nem adta olcsón a bőrét, a hosszabbítás első percében sikerült ellene a győzelmet kicsikarni – ismét dobással. Ezzel a magyar versenyző bejutott a legjobb nyolc közé, s tovább javította egyedülálló rekordját: eddig valamennyi felnőtt világbajnokságán – immár sorozatban hetedik alkalommal – a helyezettek között zárt.

A negyeddöntőben egy nagyon régi és nagyon kellemetlen ellenfél állt fel Tóth Krisztiánnal szemben. A svédek Európa-bajnoka, Marcus Nyman kegyetlen földharcos, aki ráadásul ebben az évben kirobbanó formában van, két Grand Slam-tornát is nyert, az első két meccse összesen nem tartott két percig.

Mindenesetre nem először találkoztak a felek, Budapest előtt kilencszer kapaszkodtak össze, háromszor tudott Nyman nyerni, mind a három nagyon fájó volt, egy Grand Slam- és egy Grand Prix-döntő, illetve a tokiói világbajnokság negyeddöntője lett Nymané. Pánczél Gábor azonban nagyon jól felkészült ellenfeléből, az egész mérkőzés során egyszer sem került közel ahhoz, hogy a svéd földharcban próbálkozhasson. A hosszabbításban Krisztián tartotta jobban magát, Nyman kifulladni látszott, s végül sikerült is eldobni őt egy vazariért.

Következhetett a világbajnoki elődöntő, az üzbég Ázsia-bajnok Davlat Bobonov ellen. Az egymás elleni mérleg Tóth Krisztiánnak kedvezett, korábban kétszer is le tudta győzni az üzbéget, de legutóbb, a dohai World Masters során Bobonov nyert. A szikrázóan kemény harcban az üzbég tudott jobb akciót indítani, egy nyakfogásos csípődobással vazarit szerzett. Krisztián minden eserjét összeszedve próbált visszajönni a meccsbe, de remek kísérletéből ki tudott fordulni az üzbég, aki így bejutott a fináléba.

Egy viszonylag régi sérüléssel küszködtem a kezemmel a mai nap folyamán is. Ilyenkor néhány másodpercig tartó, de erős fájdalom jelentkezik. Ez természetesen folyamatosan benne van a fejemben, de nem foghatom erre ezt a vereséget. Minden versenyzőnek van valamilyen kisebb problémája, nekem most éppen ez jelentett nehézséget – árulta el Tóth Krisztián. – Ez a világbajnokság egy főpróba az olimpiára. Az elsődleges cél az volt, hogy minél több jó mérkőzésem legyen, amit eddig sikerült is megvalósítanom. Viszont evés közben jön meg az étvágy, úgyhogy délután nem is lehetne más célom, mint megszerezni a bronzérmet.

Tóth Krisztián ötödik világbajnoki bronzmérkőzésére készülhetett. Nem volt túl biztató jel, hogy eddig négyszer vesztesként kellett elhagynia a tatamit, de ezt az „átkot” meg akarta törni a hazai közönség előtt. Az ellenfele a mongol Gantulga volt, aki Ázsia-bajnoki ezüstérmes, a tavalyi budapesti Grand Slam-viadalon ezüstérmes volt, ezen a napon is nagyon jó formát mutatott.

Az első másodpercek tapogatózása után páros intést kaptak a felek, aztán a magas mongol egyre a tatami széle felé tolta Tóth Krisztiánt. A magyar judós igyekezett megtalálni a gyenge pontokat, többször is ígéretes indítása volt, de ezeknél a mongol rendre ki tudott fordulni, vagy – már a hosszabbításban – a bíró állította le az akciót, mondván, küzdőtéren kívülről indult a dobás. Gantulga tanácstalan volt, továbbra is csak tologatott, amit a hetedik perc elején végül megunt a bíró, járt a harmadik intés a mongolnak.

Tóth Krisztián a 2014-es világbajnoki ezüstérem után ismét felállhatott a vb-dobogóra, ezúttal annak harmadik fokára, percekig felállva ünnepelte a sportcsarnok közönsége. A sikerhez bónuszként egy kis extra is jár: a csütörtökön megszerzett olimpiai kvalifikációs pontokkal az MTK judósa előzni tudott, a harmadik helyen zárta a hosszúra nyúlt, három esztendős kvalifikációs sorozatot. Ez egyben azt is jelenti, hogy a harmadik kiemeltként várhatja majd a tokiói sorsolást.

Már tíz súlycsoportban ért véget a kvalifikációs sorozat, s a mieink hat kvótánál tartanak. Olimpiai induló Csernoviczki Éva (48 kg, Ippon Judo Tatabánya), Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE), Karakas Hedvig (57 kg, BHSE), Özbas Szofi (63 kg, Békés Megyei Kano Judo SE), Ungvári Attila (81 kg, Ceglédi VSE) és immár Tóth Krisztián (90 kg, MTK Budapest) is. A hivatalos végeredményt a Nemzetközi Judo Szövetség a világbajnokság után hozza majd nyilvánosságra.

A DVTK Európa-bajnoki bronzérmese, Gercsák Szabina bonyolult hónapokat hagyott maga mögött, kész csoda, hogy végül tatamira léphetett a budapesti világbajnokságon. Egy komoly gerincműtét után hosszas rehabilitáción esett át, a vb előtt néhány nappal pedig eltörött a lábujja, egymáshoz erősített ujjakkal ugyan, de tudta vállalni a küzdelmeket.

Nem kezdett jól, a Grand Prix-győztes szlovén Pogacnik ugyanis vazarival előnyt szerzett, de szerencsére még volt elég idő az egyenlítésre. Hosszabbítás következett, amelynek második percében Flórusz János tanítványa a döntő támadást is végig tudta vinni, ezzel bejutott a legjobb harminckettő közé.

Ott aztán nem nagyon kellett izgulnunk, Gercsák Szabina kameruni riválisát ugyanis gyakorlatilag az első fogásból földhöz vágta. Sokkal nehezebb csatát ígért a nyolcaddöntő, ott ugyanis a világranglista ötödik helyezettje, a kétszeres Európa-bajnok Sanne van Dijke várt rá. A holland elleni párharc nem tartott sokáig, van Dijke egy szőnyegszéli helyzetből indított dobással ippont ért el, így ő menetelhetett tovább.

Szabina a legjobb tizenhat közé jutással 320 olimpiai kvalifikációs pontot gyűjtött, de ezzel sajnos nem tudott közelebb kerülni az olimpiai induláshoz.

Az első mérkőzésen nagyot küzdöttem, de sikerült felülkerekednem, a másodikon már papírforma szerint is győznöm kellett. Nem volt túl szerencsés ez az ág, hiszen a mostani ellenfelem a regnáló Európa-bajnok volt. Valamiért itt Budapesten kifejezetten gyorsan szokott ellenem diadalt aratni, lehet, hogy ő is buzdításnak éli meg a páratlan magyar közönséget. Az elmúlt időszak több kisebb sérülés és a rengeteg utazás miatt kifejezetten nehéz volt számomra, ettől függetlenül ma elhittem, hogy bennem van a jó szereplés, és ez az első két küzdelemben ki is jött. Előttünk viszonylag sok időt töltöttek a tatamin a felek, ezért jóval nagyobb erőfeszítés volt visszanyernem a koncentrációmat, talán ezen is múlt most ez a vereség. Törekszem arra, hogy egyre erősebb legyek, és a súlyommal kapcsolatos problémák is elháruljanak, hogy még nagyobb esélyekkel vághassak neki a jövőben egy-egy versenynek” – mondta Gercsák Szabina.

A 90 kilogrammos súlycsoportban a junior és ifjúsági Eb-érmes Sáfrány Péter premierjére került sor, először szerepelhetett felnőtt világbajnokságon. A Miskolci VSC fiatal reménysége vazaris hátrányba került a friss Asian Open-győztes kazah Muzappanovval szemben, de harcosan lépett fel a folytatásban és egyenlíteni tudott. Hosszabbítás következett, amelynek második percében a magyar versenyző megkapta a harmadik intését is, így nem folytathatta a küzdelmeket.

„Maximálisan odatettem magam ezen a mérkőzésen, de a hosszabbításra elfogyott az erőm, már nem tudtam úgy odafigyelni a dobásokra és a fogásokra sem. Volt egy ipponom, amit akár meg is adhatott volna a bíró, de végül nem ez történt. A korosztályos viadalok és ez a világbajnokság ég és föld színvonalban, ezt most is éreztem. A tapasztalat, az edzésmennyiség az idősebb, rutinosabb versenyzők mellett szól, nekik már kevésbé okoz nyomást ez a közeg. Azon fogok dolgozni az elkövetkező időszakban, hogy ez nekem se jelentsen problémát és egyre jobb legyek” – fogalmazott az összecsapás után Sáfrány Péter.

A világbajnokság hatodik versenynapján két honfitársunkért szoríthatunk. Különös tétje is lesz ennek a napnak, az Atomerőmű SE 100 kilós Grand Slam-győztese, Cirjenics Miklós ugyanis Tokióért harcol. Nem csupán a részvételért, hiszen az kontinentális szabadkártyával már nagy valószínűséggel az övé lenne. De ha sikerülne bekerülnie a „direkt kvótások” közé (ehhez legalább két mérkőzést kell nyernie), akkor a kijutás mellett a szabadkártyát átadhatná a pillanatnyilag mögötte legmagasabban jegyzett válogatottbeli társának, Ungvári Miklósnak.

A ceglédiek fiatalja, a tizenkilenc esztendős Vég Zsombor is tatamira léphet pénteken, pályafutásának első felnőtt világbajnokságán.


A program

JÚNIUS 11., PÉNTEK (Tv: M4Sport, 10:00 és 17:00, élő)
Férfiak, 100 kg
 (címvédő: Jorge Fonseca, portugál; magyar induló: Cirjenics Miklós, Atomerőmű SE és Vég Zsombor, Ceglédi VSE)
Nők, 78 kg (címvédő: Madeleine Malonga, francia; magyar induló: –)
10:00: selejtezők; 17:00: érmes mérkőzések, döntők

FONTOS INFORMÁCIÓ A NÉZŐKNEK

A világbajnokságon minden nap 3000 néző tekintheti meg a helyszínen a világbajnoki küzdelmeket. A szervező bizottság arra hívta fel a figyelmet, hogy akik az ingyenes belépőkért regisztráltak, minden nap 13 óráig vehetik át belépőjüket, utána megnyitják a belépési lehetőséget minden védettségi igazolvánnyal rendelkező előtt, természetesen a létszám erejéig.

Világbajnokság, Budapest

FÉRFIAK

60 KG (46 induló)
1. Jago Abuladze (orosz)
2. Guszman Kirgizbajev (kazah)
3. Francisco Garrigos (spanyol)
3. Karamat Huseynov (azeri)
5. Walide Khyar (francia)
5. Magzan Samsadin (kazah)
7. Unubold Lkhagvajamts (mongol)
7. Janiszlav Gercsev (bolgár)

66 KG (59 induló)
1. Marujama Dzsosiro (japán)
2. Manuel Lombardo (olasz)
3. Samilov Jakub (orosz)
3. Baskhuu Yondonperenlei (mongol)
5. Jeldosz Zhumakanov (kazah)
5. Orkhan Safarov (azeri)
7. Dmitrij Minkov (fehérorosz)
7. Kilian Le Blouch (francia)

73 KG (62 induló)
1. Lasa Savdatuasvili (grúz)
2. Tommy Macias (svéd)
3. Hasimoto Soicsi (japán)
3. Bilal Ciloglu (török)
5. Hikmatilloh Turajev (üzbég)
5. Hidayat Heydarov (azeri)
7. UNGVÁRI MIKLÓS (Ceglédi VSE)
7. Salvador Cases Roca (spanyol)
SZABÓ FRIGYES (UTE) helyezetlen

81 KG (77 induló)
1. Matthias Casse (belga)
2. Tato Grigalashvili (grúz)
3. Frank de Wit (holland)
3. Anri Egutidze (portugál)
5. Fudzsivara Szotaro (japán)
5. Sarofiddin Boltabojev (üzbég)
7. Saeid Mollaei (mongol)
7. Sami Chouchi (belga)
UNGVÁRI ATTILA (Ceglédi VSE) és
TÓTH BENEDEK (MTK Budapest) helyezetlen

90 KG (58 induló)
1. Nikoloz Sherazadishvili (spanyol)
2. Davlat Bobonov (üzbég)
3. TÓTH KRISZTIÁN (MTK Budapest)
5. Marcus Nyman (svéd)
5. Nagaszava Kenta (japán)
5. Altanbagana Gantulga (mongol)
7. Remi Feuillet (mauritiusi)
7. Iszlam Bozbajev (kazah)
SÁFRÁNY PÉTER (Miskolci VSC) helyezetlen

NŐK

48 KG (42 induló)
1. Cunoda Nacumi (japán)
2. Koga Vakana (japán)
3. Julia Figueroa (spanyol)
3. Urantsetseg Munkhbat (mongol)
5. Distria Krasniqi (koszovói)
5. Keisy Perafan (argentin)
7. Laura Martinez Abelenda (spanyol)
7. Shirine Boukli (francia)
CSERNOVICZKI ÉVA (Ippon Judo Tatabánya) és
MAMIRA LUCA (Toto Sport) helyezetlen

52 KG (45 induló)
1. Sisime Ai (japán)
2. Ana Perez Box (spanyol)
3. Fabienne Kocher (svájci)
3. Gefen Primo (izraeli)
5. Joana Ramos (portugál)
5. Dijora Keldijorova (üzbég)
7. Sosorbaram Lkhagvasuren (mongol)
7. Amber Ryheul (belga)
PUPP RÉKA (Atomerőmű SE) helyezetlen

57 KG (39 induló)
1. Jessica Klimkait (kanadai)
2. Tamaoki Momo (japán)
3. Theresa Stoll (német)
3. Nora Gjakova (koszovói)
5. Christa Deguchi (kanadai)
5. Marica Perisics (szerb)
7. Telma Monteiro (portugál)
7. Anasztaszija Konykina (orosz)
KARAKAS HEDVIG (BHSE) és
KÁRMÁN ANDREA (UTE) helyezetlen

63 KG (43 induló)
1. Clarisse Agbegnenou (francia)
2. Andreja Leski (szlovén)
3. Anja Obradovics (szerb)
3. Sanne Vermeer (holland)
5. Ketleyn Quadros (brazil)
5. Anriquelis Barrios (venezuelai)
7. ÖZBAS SZOFI (Békés Megyei Kano JSE)
7. Maylin Del Toro Carvajal (kubai)
VARGA BRIGITTA (KSI SE) helyezetlen

70 KG (38 induló)
1. Barbara Matic (horvát)
2. Ono Joko (japán)
3. Michaela Polleres (osztrák)
3. Sanne van Dijke (holland)
5. Miriam Butkereit (német)
5. Megan Fletcher (ír)
7. Aoife Coughlan (ausztrál)
7. Maria Portela (brazil)
GERCSÁK SZABINA (DVTK) helyezetlen

A magyarok eredményei
FÉRFIAK
73 KG. 1. forduló:
 Szabó Frigyes–Lucas Diallo (Burkina Fasó-i) 7–0; Ungvári Miklós–Mihail Cutlasvili (görög) aranyponttal 7–0. 2. forduló: Szabó Frigyes–Salvador Cases Roca (spanyol) 0–10; Ungvári Miklós–Faye Njie (gambiai) 10–0. 3. forduló: Ungvári Miklós–Tsogtbaatar Tsend-Ochir (mongol) aranyponttal 10–0. Negyeddöntő: Ungvári Miklós–Lasa Savdatuasvili (grúz) aranyponttal, intéssel 0–10. A vigaszágon: Ungvári Miklós–Hidayat Heydarov (azeri) aranyponttal 0–10
81 KG. 1. forduló: Ungvári Attila és Tóth Benedek erőnyerő. 2. forduló: Ungvári Attila–Haszan Halmurzajev (orosz) aranyponttal, intéssel 0–10; Tóth Benedek–Cedrick Kalonga (kongói) 10–0. 3. forduló: Tóth Benedek–Matthias Casse (belga) aranyponttal, intéssel 0–10
90 KG. 1. forduló: Sáfrány Péter–Jerszultan Muzapparov (kazah) aranyponttal, intéssel 0–10; Tóth Krisztián erőnyerő. 2. forduló: Tóth Krisztián–Erlan Serov (kirgiz) 10–0. 3. forduló: Tóth Krisztián–Han Dzsu Jop (dél-koreai) aranyponttal 7–0. Negyeddöntő: Tóth Krisztián–Marcus Nyman (svéd) aranyponttal 7–0. Elődöntő: Tóth Krisztián–Davlat Bobonov (üzbég) 0–7. A 3. helyért: Tóth Krisztián–Altangabana Gantulga (mongol) aranyponttal, intéssel 10–0
NŐK
48 KG. 1. forduló:
 Csernoviczki Éva–Gulnur Muratbajeva (üzbég) 10–0; Mamira Luca–Otgontsetseg Galbadrakh (kazah) 0–10. 2. forduló: Csernoviczki Éva–Distria Krasniqi (koszovói) mérkőzés nélkül 0–10
52 KG. 1. forduló: Pupp Réka–Agata Perenc (lengyel) aranyponttal 7–0. 2. forduló: Pupp Réka–Aleszja Kuznyecova (orosz) 10–0. 3. forduló: Pupp Réka–Sisime Ai (japán) 0–7
57 KG. 1. forduló: Karakas Hedvig és Kármán Andrea erőnyerő. 2. forduló: Karakas Hedvig–Ketelyn Nascimento (brazil) aranyponttal 10–0; Kármán Andrea–Amelia Fulgentes (amerikai) aranyponttal 10–0. 3. forduló: Karakas Hedvig–Anasztaszija Konykina (orosz) intéssel 0–10; Kármán Andrea–Telma Monteiro (portugál) intéssel 0–10
63 KG. 1. forduló: Varga Brigitta–Florentina Ivanescu (román) 0–10; Özbas Szofi erőnyerő. 2. forduló: Özbas Szofi–Juul Franssen (holland) aranyponttal 7–0. 3. forduló: Özbas Szofi–Gankhaich Bold (mongol) aranyponttal, intéssel 10–0. Negyeddöntő: Özbas Szofi–Anriquelis Barrios (venezuelai) 0–7. A vigaszágon: Özbas Szofi–Ketleyn Quadros (brazil) 0–10
70 KG. 1. forduló: Gercsák Szabina–Anka Pogacnik (szlovén) aranyponttal 10–0. 2. forduló: Gercsák Szabina–Ayuk Otay Arrey Sophina (kameruni) 10–0. 3. forduló: Gercsák Szabina–Sanne van Dijke (holland) 0–10

A JUDO MAGYAR VILÁGBAJNOKI ÉRMESEI ÉS HELYEZETTEI

ARANYÉRMES (2)
Kovács Antal (95 kg, 1993, Hamilton)
Braun Ákos (73 kg, 2005, Kairó)

EZÜSTÉRMES (7)
Bujkó Tamás (60 kg, 1983, Moszkva)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1993, Hamilton)
Kovács Antal (100 kg, 2001, München)
Mészáros Anett (70 kg, 2009, Rotterdam)
Mészáros Anett (70 kg, 2010, Tokió)
Bor Barna (open, 2011, Tyumeny)
Tóth Krisztián (90 kg, 2014, Cseljabinszk)

BRONZÉRMES (16)
Varga Imre (+95 kg, 1979, Párizs)
Ozsvár András (open, 1981, Maastricht)
Ozsvár András (open, 1983, Moszkva)
Bujkó Tamás (60 kg, 1985, Szöul)
Bujkó Tamás (65 kg, 1987, Essen)
Csősz Imre (open, 1991, Barcelona)
Ungvári Miklós (66 kg, 2005, Kairó)
Ungvári Miklós (66 kg, 2007, Rio de Janeiro)
Hadfi Dániel (100 kg, 2007, Rio de Janeiro)
Baczkó Bernadett (57 kg, 2007, Rio de Janeiro)
Mészáros Anett (70 kg, 2007, Rio de Janeiro)
Ungvári Miklós (66 kg, 2009, Rotterdam)
Karakas Hedvig (57 kg, 2009, Rotterdam)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2011, Párizs)
Mészáros Anett (70 kg, 2011, Párizs)
Tóth Krisztián (90 kg, 2021, Budapest)

ÖTÖDIK HELYEZETT (25)
Pulai János (63 kg, 1971, Ludwigshafen)
Varga Imre (+93 kg, 1975, Bécs)
Kiss Endre (80 kg, 1975, Bécs)
Molnár Károly (70 kg, 1975, Bécs)
Varga Imre (open, 1979, Párizs)
Nagysolymosi Sándor (71 kg, 1981, Maastricht)
Fürjész István (65 kg, 1983, Moszkva)
Gyáni János (86 kg, 1985, Szöul)
E. Kovács János (95 kg, 1985, Szöul)
Dubovszky István (+95 kg, 1987, Essen)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1989, Belgrád)
Wágner József (60 kg, 1989, Belgrád)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1991, Barcelona)
Csősz Imre (open, 1993, Hamilton)
Pekli Mária (56 kg, 1993, Hamilton)
Csák József (65 kg, 1995, Tokió)
Csizmadia Eszter (63 kg, 1999, Birmingham)
Illyés Miklós (73 kg, 1999, Birmingham)
Bor Barna (open, 2008, Levallois)
Tóth Krisztián (90 kg, 2013, Rio de Janeiro)
Csoknyai László (81 kg, 2017, Budapest)
Tóth Krisztián (90 kg, 2017, Budapest)
Bor Barna (+100 kg, 2017, Budapest)
Tóth Krisztián (90 kg, 2018, Baku)
Tóth Krisztián (90 kg, 2019, Tokió)

HETEDIK HELYEZETT (23)
Kincses Tibor (60 kg, 1981, Maastricht)
Németh Károly (78 kg, 1983, Moszkva)
Szabó Miklós (86 kg, 1983, Moszkva)
Kékes Ibolya (66 kg, 1987, Essen)
Zsoldos Zsolt (78 kg, 1991, Barcelona)
Nagy Zsuzsa (61 kg, 1991, Barcelona)
Csősz Imre (+95 kg, 1993, Hamilton)
Csák József (65 kg, 1993, Hamilton)
Gránicz Éva (open, 1993, Hamilton)
Hadfi Dániel (100 kg, 2005, Kairó)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2007, Rio de Janeiro)
Ungvári Attila (73 kg, 2009, Rotterdam)
Ungvári Miklós (66 kg, 2010, Tokió)
Karakas Hedvig (57 kg, 2010, Tokió)
Joó Abigél (78 kg, 2011, Párizs)
Bor Barna (+100, 2011, Párizs)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2015, Asztana)
Karakas Hedvig (57 kg, 2015, Asztana)
Ungvári Miklós (73 kg, 2015, Asztana)
Tóth Krisztián (90 kg, 2015, Asztana)
Bor Barna (+100 kg, 2015, Asztana)
Ungvári Miklós (73 kg, 2021, Budapest)
Özbas Szofi (63 kg, 2021, Budapest)

fotó: MJSZ / Horváth György