Újabb érmeket és olimpiai kvótákat szereztünk Duisburgban

A számunkra megszerezhető összes szombati kvótát begyűjtöttük és hat érmet is szereztünk az ICF Gyorsasági és Para Kajak-Kenu Világbajnokságon.

Varga Ádám K-1 1000 méteren ezüst-, míg Csipes Tamara K-1 500 méteren bronzérmet nyert, előbbi helyezése újabb férfi kajakos kvótát jelent. A kenusoknál Adolf Balázs C-1 1000 méteren, a Bragato Giada, Nagy Bianka alkotta páros pedig C-2 500 méteren lett ötödik, ezzel szintén megszerezték az olimpiai indulási jogot Magyarországnak. Para szakágban Varga Katalin KL-2 200 méteren bronzérmesként, Suba Róbert VL-2 200 méteren negyedik hellyel a második és a harmadik paralimpiai kvótánkat gyűjtötte be.

Kvóták szempontjából tökéletes délelőttöt zártunk a duisburgi kvalifikációs világbajnokságon! A megszerezhető négy gyorsasági és két para kvótából mindegyiket bezsebelte a magyar csapat! – számolt be szombaton a hazai szövetség.

Kezdjük a délelőtti program második felétől, hiszen itt négy olimpiai szám közvetlenül követte egymást. Adolf Balázs C-1 1000 méteren bebizonyította, hogy végérvényesen megérkezett a világelitbe. A nálánál jóval rutinosabb sztárok között az egész hétvégén hihetetlen teljesítményt nyújtott, melyet a döntőben egy ötödik, kvótát érő hellyel koronázott meg.

Rögtön ezután jött a királyszám, vagyis a K-1 1000 méter, amelyben Varga Ádám megszerezte az ötödik férfi kajakos kvótánkat. Olimpiai ezüstérmesünk óriási csatát vívott a győzelemért Fernando Pimentával. Bár ezúttal a portugál jött ki győztesen kettejük párharcából, Ádi nagyon örült az ezüstnek és természetesen mi is nagyon büszkék vagyunk rá.

Női K-1 500 méteren a kvótaszerzéssel nem számolhattunk, hiszen Csipes Tamara egy nappal korábban a négyessel már szerzett egy párizsi indulási jogot. A kétszeres olimpiai bajnok klasszis bronzérmes lett Lisa Carrington és Emma Jörgensen mögött, ami szintén nagyszerű eredmény.

Női kenuban is van már két kvótánk a megszerezhető háromból, miután a Bragato Giada, Nagy Bianka összeállítású hajó az ötödik helyen ért célba.

A para csapat is a maximumot hozta ki a mai napból, Varga Katalin KL-2 200 méteren bronzérmével, míg Suba Róbert VL-2 200 méteren egyedik helyével újabb egy-egy paralimpiai kvótát szerzett.

Ami a nem olimpiai számokat illeti, egy ezüst- és egy bronzérem volt a szombat délelőtti mérlegünk. Rendessy Eszter K-1 1000 méteren a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás duó K-2 1000 méteren szerzett egy szépen csillogó ezüstérmet.

Na de haladjunk sorjában:

BRONZÉRMES RENDESSY ESZTER K-1 1000 MÉTEREN!

Az UTE fiatal versenyzője a tavalyi év után ismét dobogóra állhatott ebben a számban, ezúttal annak harmadik fokára. Az ausztrál Alyssa Bull uralta a mezőnyt, mögötte viszont nagy küzdelem folyt az érmes helyekért. Rendessy sokáig a második helyen haladt, azonban a lengyel Justyna Iskrzycka hajrája jobban sikerült, de Eszti érdemeiből ez sem von le semmit.

„Magamhoz képest jó rajtot szerettem volna, szerintem ez egészen sikerült. Ennyire még pálya szerintem sose fájt, hiányzott a vége. Nem tudtam magam túltenni a tegnapi napon, de új nap volt, erre kellett koncentrálni, ettől viszont tudtam volna jobbat menni.”

 – értékelt Rendessy az M4 Sport stábjának.

VAJDA BENCE ÉS SZÁNTÓI-SZABÓ TAMÁS PÁROSA EZÜSTÉRMES K-2 1000 MÉTEREN!

A Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás alkotta kajak páros élete első felnőtt világbajnoki döntőjében ezüstérmet nyert K-2 1000 méteren! A srácok nem ijedtek meg a kőkemény riválisoktól, nagyjából 700 méterig még vezettek is, egyedül a spanyol egység volt képes lehajrázni őket. Másodikként csaptak a célba, ami egyértelműen egy remek zárása az egyébként is remek évüknek.

„Rettentően boldogak vagyunk, de ez iszonyatosan fájt. Próbáltuk kontrollálni a spanyolokat, nagyjából 800 méternél csúsztak el, jobban ott voltak most, mint mi. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk, öt nemzetközi versenyen is indultunk, próbáltunk minél többet tanulni. Bíztató ez az ezüstérem számunkra, szeretnénk előrébb lépni a felnőtt mezőnyben.”

 – nyilatkozott a vezérevezős Vajda Bence.

„Mindennek a jó oldalát néztük. Így, hogy ezren indultunk az első felnőtt világbajnokságunkon, azért még sincs akkora teher rajtunk. Megmutattuk, hogy át tudunk állni ezerről, ötszázra.”

 – tette hozzá Szántói-Szabó Tamás.

ÖTÖDIK HELY A FÉRFI KENU KETTESEK EZER MÉTERES DÖNTŐJÉBEN!

Sűrű mezőnyben, jól felépített pályával lett ötödik a Kollár Kristóf, Fejes Dániel alkotta kenupáros. A fiúk a többiekhez képest valamivel visszafogottabb kezdés után a hajrában a dobogóért is harcban voltak, fiatal egység lévén teljesítményük így is minden dicséretet megérdemel.

ÓRIÁSI HAJRÁVAL NEGYEDIK KISBÁN ZSÓFIA!

Karnyújtásnyira volt a bronzérem Kisbán Zsófia számára C-1 1000 méteren, mindössze kilenc századmásodperccel lemaradva lett negyedik a kínai Li Li mögött. A táv első felében még a mezőny második felében haladt a Lágymányosi Spari kenusa, de fokozatosan zárkózott fel az élbolyhoz, talán ha két méter lett volna még meglett volna az érem. Zsófi a holnapi nap folyamán C-1 5000 méteren áll még rajthoz a világbajnokság utolsó versenynapján.

ÚJABB KVÓTÁT SZERZETT A PARA CSAPAT, SUBA RÓBERT NEGYEDIK VL-2 200 MÉTEREN!

Az MVM Szegedi VE versenyzőjének ugyan nem jött össze a dobogó VL-2 200 méteren, de ami talán fontosabb, hogy a negyedik, kvótaszerző helyen ért célba. Suba Róbert ezzel megszerezte a magyar csapat második paralimpiai kvótáját, ráadásul előtte csak Európán kívüli versenyzők végeztek!

„Én boldog vagyok és elégedett, hogy sikerült megszerezni a kvótát kenuban. Mindent beleadtam amit tudtam, bár azért bíztam benne, hogy az amerikait sikerül megfogni, de végül ez most nem sikerült. A VL2 egy nagyon erős mezőny, úgyhogy mindenképp örülök a helyezésnek.”

 – nyilatkozott Suba Róbert a döntő után.

VARGA KATALIN BRONZÉRMES KL2 200 MÉTEREN, MEG VAN A HARMADIK PARALIMPIAI KVÓTA!

Papírforma eredmény született női KL2 200 méteren, a paralimpiai, világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Varga Katalin ismét a harmadik, bronzérmes helyen csapott célba két legnagyobb brit riválisa Charlotte Henshaw és Emma Wiggs mögött. Katának ugyan a rajtja nem sikerült jól, az utazója viszont már fantasztikus volt, hamar felküzdötte magát a két brit mögé, így ismét érmet, egyben kvótát ünnepelhetett.

„A kvótaeredménnyel nagyon elégedett vagyok. A rajtban hibát éltem meg, mivel nem hallottam meg az indítást. Halk volt az indító speaker, az az igazság, hogy a helyezést illetően annyira nem vagyok elégedett. Erre gyúrtunk egész évben, hogy előrébb kerüljek, ezért egy kicsit keserű ez a bronzérem. nagyon sok munkánk van még hátra a paralimpiai, de van még ebben és ez  mindenképp bíztató.”

– értékelt az paralimpiai bronzérmes Suba Róbert.

 

HATODIK HELY A FÉRFI KAJAKOSOK SPRINTSZÁMÁBAN!

Férfi K-1 200 méteren egy visszalőtt rajt után remekül kapta el az újraindítást a kétszeres világbajnok Birkás Balázs. A teljes mezőny szinte végig egy vonalban haladt, a korábbi olimpiai számban nagy küzdelem folyt a dobogós helyekért. Balázs sebessége ezúttal a hatodik helyre volt elég.

ADOLF BALÁZS MEGSZEREZTE A KENUSOK ELSŐ OLIMPIAI KVÓTÁJÁT!

Megvan az első kenuban is! Férfi C-1 1000 méteren a kvótaszerző ötödik helyen rúgta be hajóját a világbajnok Adolf Balázs. Az Óbudai Ganz versenyzőjének nem volt egyszerű dolga, hiszen a finálé legfiatalabb tagjaként klasszis versenyzők egész sorával kellett megküzdenie a top ötért. Világbajnokunk nem ijedt meg sem a lehetőségtől, sem az ellenfelektől, óriási pályát ment, többek között a regnáló olimpiai bajnokot is maga mögé utasította.

„Közben nem is mertem eljátszani a kvótaszerzés gondolatával. Van bennem egy kis tüske, hogy nem hittem eléggé magamban, nem volt olyan utazóm, amit tudtam volna. Tanulópénz volt, de aláírtam volt ezt az eredményt, amiből tudok építkezni jövőre. A tavalyi évem nem úgy sikerült, de abból is sokat tanultam. Most ebből is tanultam, viszont ehhez párosul egy pozitív érzés, ami mindenképp jó számomra.”

 – értékel Adolf Balázs.

VILÁGBAJNOKI EZÜSTÉRMES VARGA ÁDÁM!

Nagy csata volt ismét, melyből ezúttal Fernando Pimenta jött ki győztesen. A portugál, Ádi és az ausztrál Green a rajt után rögtön ellépett a mezőnytől. Féltávnál a KSI olimpiai ezüstérmese vezetett, de Pimentában ezúttal volt annyi erő, hogy ledogozza hátrányát. Varga Ádám a két világkupa győzelem, és az ötszázas Európa-bajnoki cím után, egy világbajnoki ezüstérmet is begyűjtött 2023-ban.

„Természetesen örülök neki, nagyon régen fáradtam így el. Mindig nagy dolog Pimentával versenyezni, most megmutatta, hogy mekkora versenyző, annak ellenére, hogy a szezon elején megvertem őt. Az utolsó ötvenen nagyon elfáradtam. Bízom benne, hogy Bálinték is jól mennek majd a párosban Bencével, és remélhetőleg meg lesz mind a hat férfi kajakos kvóta.” 

– nyilatkozta Varga Ádám.

CSIPES TAMARA BRONZÉRMES K-1 500 MÉTEREN!

A tokiói olimpia első három helyezettje kiemelkedett a női kajakosok ötszáz méteres döntőjében. Az új-zélandi Lisa Carrington győzelméhez kétség sem fért, kétszeres olimpiai bajnokunk a dán Emma Jorgensennel csatázott nagyot az ezüstéremért.

Csipes Tamara tegnap már kvótát szerzett a női kajak négyes tagjaként, így ugyanezt nem tehette meg ebben a döntőben, végül a dán mögött csapott célba a harmadik helyen.

„Egyesben még csak Tokió óta versenyzek, sokat számít, ha ismered az ellenfeleid taktikáját. Lisa extra gyors az első 250 méteren, elvégre sprinter, az volt a taktikám, hogy amennyire csak tudok, menjek vele. De szerintem nekem nem fekszik ez a taktika, szerintem a jövőben visszaállok arra, hogy inkább a táv második felében erősítek. Most az utolsó 150 méteren csak azon drukkoltam, hogy beérjek és ne essen ki a kezemből a lapát. De örülök a dobogónak, egy éves kihagyás után visszajöttem oda, ahol nagyjából voltam.” 

ÖTÖDIK, EGYBEN KVÓTASZERZŐ A BRAGATO GIADA, NAGY BIANKA ALKOTTA KENUPÁROS!

Kvóták szempontjából eddig tökéletes napunk van, hiszen Bragato Giada és Nagy Bianka összetérdelése meghozta a női kenusok első két olimpiai kvótáját, ezzel összességében már 12 párizsi indulási jogunk van az összesen megszerezhető 18-ból. Amit már megszokhattunk, hogy rendkívül erős a női kenus mezőny mindkét olimpiai számban, így a Bragato, Nagy párosnak sem volt könnyű dolga. A lányok mindössze hét tizedmásodperccel maradtak el a dobogó legalsó fokától, illetve a berúgásnál a németek is eléjük tudtak kerülni, így az ötödik helyen zártak a világbajnoki döntőben.

„Vegyes volt ez a döntő és az érzéseink is vegyesek. A rajtot jól megcsináltuk, a végét annyira nem. Eddig a rajt volt a gyengénk, most éppen fordítva van. De a lényeg, hogy megszereztük a kvótát.”

 – kezdte Bragato Giada.

„Idén nem megyünk jól. Most egy kicsit el is ment a kedvem az egésztől, össze kell szednem magam, mert a 2024-es egy nagyon fontos év lesz. Fizikálisan és fejben is újra kell építeni az egészet.”

 – egészítette ki Nagy Bianka.

FÉRFI KENU NÉGYESÜNK IS ÖTÖDIKKÉNT ZÁRT!

A szombat délelőtti program utolsó döntőjében a Koczkás Dávid, Slihoczki Ádám, Hajdu Jonatán és Hodován Dávid összeállítású hajó a táv feléig még bronzérmes helyen haladt C-4 500 méteren, a hajrában viszont nem tudták megtartani a pozíciót, végül az ötödik helyen érkezett be a magyar fémjelezte hajó.

A duisburgi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság szombati dobogósai:

férfiak:

K-1 200 m, világbajnok:
Arturas Seja (Litvánia) 35.243 másodperc
2. Badri Kavelasvili (Georgia) 35.364
3. Carlos Garrote (Spanyolország) 35.380
…6. Birkás Balázs 35.735

K-1 1000 m (olimpiai szám), világbajnok:
Fernadno Pimenta (Portugália) 3:27.712 perc
2. Varga Ádám 3:28.141
3. Jakob Thordsen (Németország) 3:28.303

K-2 1000 m, világbajnok:
Pedro Vazquez Llenin, Inigo Pena (Spanyolország) 3:11.512 p
2. Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás 3:12.366
3. Anton Winkelmann, Leonard Busch (Németország) 3:13.550

C-1 1000 m (olimpiai szám), világbajnok:
Martin Fuksa (Csehország) 3:45.124 p
2. Catalin Chirila (Románia) 3:45.958
3. Sebastian Brendel (Németország) 3:46.581
…5. Adolf Balázs 3:47.828

C-2 1000 m, világbajnok:
Nicolae Craciun, Daniele Santini (Olaszország) 3:34.565 p
2. Moritz Adam, Nico Pickert (Németország) 3:35.296
3. Ilie Sprincean, Oleg Nuta (Románia) 3:36.490
…5. Kollár Kristóf, Fejes Dániel 3:36.932

C-4 500 m, világbajnok:
Spanyolország (Joan Antoni Moreno, Pablo Grana, Manuel Fontan, Adrian Sieiro) 1:30.808 p
2. Lengyelország (Aleksander Kitewski, Tomasz Barniak, Wiktor Glazunow, Norman Zezula) 1:32.373
3. Ukrajna (Vitalij Verheles, Andrij Ribacsok, Dmitro Jancsuk, Taras Miscsuk) 1:32.725
4. Magyarország (Koczkás Dávid, Slihoczki Ádám, Hajdu Jonatán, Hodován Dávid) 1:33.25

nők:

K-1 500 m (olimpiai szám), világbajnok:
Lisa Carrington (Új-Zéland) 1:47.769 p
2. Emma Jörgensen (Dánia) 1:49.102
3. Csipes Tamara 1:50.699

K-1 1000 m, világbajnok:
Alyssa Bull (Ausztrália) 3:54.864 p
2. Justyna Iskrzycka (Lengyelország) 3:56.663
3. Rendessy Eszter 3:57.556

C-1 1000 m, világbajnok:
Maria Mailliard (Chile) 4:24.958 p
2. Jacy Grant (Kanada) 4:26.955
3. Li Li (Kína) 4:27.113
4. Kisbán Zsófia 4:27.208

C-2 500 m (olimpai szám), világbajnok:
Hszü Shi-hsziao, Szun Meng-ja (Kína) 1:52.775
2. Antia Jacome, Maria Corbera (Spanyolország) 1:52.916
3. Sloan MacKenzie, Katie Vincent (Kanada) 1:52.956
…5. Bragato Giada, Nagy Bianka 1:55.976

Fantasztikus ezüstérmet, és négy kvótát szerzett a férfi kajak négyes

fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség / Szalmás Péter