Újabb sikerek: Pap Bianka és Száraz Evelin is bronzérmet szerzett a paraúszó vb-n

A paralimpiai bajnok Pap Bianka és a paralimpikon Száraz Evelin tovább növelte hazánk érmeinek számát a manchesteri vb utolsó előtti versenynapján. Előbbi úszónő 100 méteres gyorsúszás S10-es kategóriában, utóbbi pedig 100 méteres mellúszás SB6-os kategóriában szerzett egy-egy bronzérmet.

A Magyar Paralimpiai Bizottság szombati beszámolója szerint a két napos pihenőt követően tért vissza a manchesteri versenymedencébe Pap Bianka, aki 100 méteres gyorsúszásban újabb bravúrt ért el, miután harmadik lett, 1:01.13-as időeredménnyel. Első helyen a kanadai Aurelie Rivard (59.97), második helyen a kolumbiai Maria Paula Barrera Zapata (1:00.98) végzett a futamban. A Vasas SC úszója korábban 200 méteres vegyesúszásban és 400 méteres gyorsúszásban is egy-egy aranyérmet is szerzett a vb-n.

(Pap Bianka; fotó: MPB)

A világbajnoki bronzérmes Száraz Evelin SB6-os kategória 100 méteres mellúszásban jeleskedett. A fiatal paralimpikon ezúttal is harmadikként végzett futamában, 1:39.46-os időeredménnyel. A versenyszám világbajnoki címét a brit Maisie Summers-Newton (1:31.34) nyerte el, míg második helyen a hongkongi Cheuk Yan Ng (1:35.23) ért célba.

A paralimpiai bajnok Konkoly Zsófia S9-es kategória 100 méteres hátúszásában indult és a hetedik helyet szerezte meg (1:15.58). A PSN Zrt. sportolója korábban 200 méter vegyesen megvédte vb-címét, míg 100 méter pillangóban a dobogó második fokára állhatott.

A paralimpikon Adámi Zsanett S2-es kategória hátúszásában ötödik (1:34.22) végzett, a paralimpikon Iván Bence pedig SB6-os kategória mellúszásában nem jutott döntőbe az előfutamból.

Az angliai világbajnokság kiemelten fontos, mivel a versenyszámok arany- és ezüstérmes sportolói országkvótát szereznek a 2024-es párizsi paralimpiára. Hazánk, ezidáig hat kvótát szerzett: egyet-egyet atlétikában és kerékpárban, kettőt-kettőt sportlövészetben, valamint úszásban. A fogyatékos sportmozgalom legnagyobb eseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.

 

Címlapfotó: Száraz Evelin, MPB