Világkupa az olimpiai kvóta reményében

November 21-24. között a németországi Cottbus városa ad otthont a felnőtt tornászok idei utolsó nemzetközi megmérettetésének, a 44. cottbusi Világkupának, amelyen a nyújtóspecialista Vecsernyés Dávid is részt vesz.

A Magyar Torna Szövetség szerdai közlése szerint a versenykiírás szerint a négynapos viadal első két versenynapján a selejtezőket rendezik, míg szombaton és vasárnap a szerenkénti finálékat bonyolítják le. Kelemen Zoltán, az Eb-bronzérmes tornász edzőjének tájékoztatása szerint Vecsernyés kedvenc szerén, a nyújtón indul, így a tornász pénteken mutatja be selejtezőbeli gyakorlatát.

Ez az erőpróba külön jelentőséggel bír az olimpiai kvalifikáció szempontjából. Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára elmondta, hogy 2018 novemberében indult és 2020 márciusáig tart az a sorozat, ahol Vk-pontokat lehet szerezni az olimpia kvótaszerzéshez. Mind az első, mind a második ciklus szempontjából ugyanaz négy Világkupa számít (november-Cottbus, február-Melbourne, március-Baku és Doha) vagyis összesen ebből a nyolc Vk-ból veszik figyelembe a legjobb három eredményt. Aki ez alapján megnyeri a sorozatot, név szerinti kvótát szerez Tokióra. Nemcsak az első hellyel lehet a kvalifikációhoz jutni, azokat a versenyzőket ugyanis, akik csapattagként vagy egyéniben már kvótát gyűjtöttek be, kiveszik ebből a rangsorból.

Kelemen Zoltán, BHSE- vezetőedző: Idén ez az utolsó versenyünk, de egyike azoknak, amelyek beleszámítanak az olimpiai kvalifikációba. Vérmes reményeink nem lehetnek, ugyanis a vb-n Vecsi szempontjából kevésbé előnyös eredmények születtek, a holland Epke Zonderland nem lett világbajnok, így neki ebben a sorozatban kell bizonyítania. Ezzel együtt természetesen mindent megteszünk a lehető legjobb szereplés érdekében. Az idei évben nem lesz se karácsony, se pedig szilveszter, két hét pihenést követően már az ünnepek alatt is készülünk 2020-ra.

 

fotó: Magyar Torna Szövetség