Liu Shaolin, Burján, Jászapáti és Bácskai is továbbjutott 1000 méteren a szófiai vb-n

Az egyaránt olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor és Burján Csaba, valamint Jászapáti Petra 500 és 1500 után 1000 méteren is sikerrel vette a pénteki selejtezőt a rövidpályás gyorskorcsolyázók szófiai világbajnokságán, de ezen a távon csatlakozott hozzájuk Bácskai Sára Luca is.

Az MTI helyszíni beszámolója szerint Liu Shaolin ezúttal is rendkívül magabiztosan versenyezve vette az akadályokat: féltávig mindkétszer megbújt a mezőnyben, majd ritmust váltott, mellyel könnyedén élre tört és fölényesen diadalmaskodott. Burján a nap végére kissé fáradtabban mozgott, mindkétszer harmadikként ért célba, így idővel léphetett a következő körbe, ráadásul másodjára ehhez az is kellett, hogy egy riválisa elessen a hajrában.

Varnyú Alex az előző két távhoz hasonlóan búcsúzott, viszont ezúttal az első kört még sikerrel vette, mivel akkor másodikként haladt át a célvonalon. Másodjára viszont nem bírta riválisai tempóját, így némi lemaradással az utolsó, ötödik helyen ért célba.

A nőknek ezúttal is egy kört kellett sikerrel teljesíteniük a negyeddöntőbe kerüléshez, s ezúttal Jászapáti mellett Bácskai is továbbjutott. Utóbbi rendkívül nehéz futamban szerepelt, de némi szerencsével továbblépett. Eleinte Elise Christie-vel csatázott a harmadik helyért, de nem tudott tartósan ott maradni, majd a szám két évvel ezelőtti brit világbajnoka és a címvédő dél-koreai Sim Szuk Hi csatája nyomán mindkettő elesett, így a 19 éves magyar versenyző másodikként haladt át a célvonalon.

A 20 esztendős Jászapáti a futam nagy részében harmadikként korcsolyázott a kétszeres olimpiai és tízszeres világbajnok dél-koreai Csoj Min Dzsong és a holland Rianne de Vries mögött, utóbbit az utolsó körben sikerült körbekorcsolyáznia a biztos továbbjutást jelentő második hely megszerzéséért.

Szombaton az 500 és az 1500 méter küzdelmeit, valamint a váltók elődöntőit bonyolítják le, vasárnap pedig az 1000 méter és a staféták fináléi szerepelnek a programban.

fotók: Róth Tamás