Remek játékkal legyőztük az ausztrálokat, csoportelsőként negyeddöntős a női vízilabda-válogatott

A magyar női válogatott úgy győzte le 13–9-re Ausztráliát a dohai világbajnokság „csoportdöntőjén”, hogy a végén még ki is engedett. A védekezés fantasztikusan festett, támadásban is jöttek a szép gólok, ezeknek köszönhetően közvetlenül a legjobb 8 közé jutott Mihók Attila és Cseh Sándor csapata.

A fiúkkal ellentétben a lányoknál a csoportkör harmadik mérkőzésére maradt a döntés, már ami az elsőséget és az egyenes ági 8-ba jutást illeti. Igaz, sorsolás szempontjából ott sem várt volna ránk könnyű ellenfél (papírforma szerint a hollandok), de először az ausztrálokat kellett legyőznie Mihók Attila és Cseh Sándor társaságának.

Vályi Vanda felépült, visszatért (és el is hozta rögtön az első ráúszást), ezúttal Kuna Szonja és Faragó Kamilla pihent. Egy-egy elszalasztott lehetőség után egy-egy emberelőnyös gól következett, Bronte Halligan találatára Kurucz-Gurisatti Gréta válaszolt. Nem sokkal később akcióból is betaláltak az ausztrálok, majd Szilágyi Dorottya vette kézbe a gyeplőt: az első lövése még célt tévesztett, a következő kettőt viszont kíméletlenül bevarrta (először akcióból, aztán fórból is), és ezekkel már mi jártunk előrébb. Sőt, Leimeter Dóra is eleresztett egy tűpontos löketet, a labda mindhárom kapufát érintve vágódott a kapuba, ezzel párhuzamosan pedig hátul nagyon fegyelmezetten dolgoztunk, így kétgólos előnnyel hoztuk le az első játékrészt.

Egy percig támadtunk a második etap elején, de nem sikerült növelni a vezetést, ezt pedig meg is büntette Alice Williams. Sokáig azért nem kellett ezen búsulnunk, mert Keszthelyi-Nagy Rita is értékesített kapásból egy fórt, majd miután tökéletesen kivédekeztünk egyet, Szilágyi ismét lecsapott, először mentünk el hárommal! Egy számukra igen szerencsés, Magyari Alda hóna alatt besurranó lövéssel férkőztek közelebb, majd Leimeter blokkolt nagyon fontosat, ráadásul az ellentámadásból Mahieu Géraldine gyűrte be a labdát centerből, a nyakában három ausztrállal. Magyari is megérkezett két védéssel, Máté Zsuzsanna távoli átlövésével pedig már 8–4 volt ide, aztán a félidő utolsó percében ugyan egyet még faragtak a hátrányukból, de a háromgólos különbség így is biztató volt – számolt be a magyar szövetség.

Keszthelyi-Nagy megúszásból állította vissza a közte négyet a harmadik negyed elején, hátul továbbra is kiválóan blokkoltunk, Kurucz-Gurisatti pedig előnyből tornázta fel ötre a differenciát. Többnyire hibátlanul játszottunk elöl-hátul, elképesztő fejlődésen ment keresztül a védekezésünk erre a meccsre, Keszthelyi-Nagy pedig egy irgalmatlan bombával nyitotta tovább az ollót. Hamar érkezett a válasz, ráadásul igen szép gólt lőttek az ausztrálok, az utolsó másodpercekben pedig hiába járattuk meg gyönyörűen a labdát előnyben, nem koronázta gól a támadást, viszont ezzel együtt is kettővel nyertük ezt a nyolcpercet.

A negyedik felvonás elején is hosszú támadást vezettünk, ezúttal is eredmény nélkül, és annak sem örültünk nagyon, hogy létszámfölényből még eggyel közelebb jöttek az ausztrálok. Pánikra persze nem volt semmi okunk, hiszen 11–7-re vezettünk, ráadásul átellenben mi is jól megjárattuk a labdát, és Leimeter ezúttal sem hibázott. Okosan és hatékonyan játszottuk meg a centereinket, jöttek a fórok, Keszthelyi-Nagy újabb találatával pedig megint hattal mentünk. És bár ebből ugyan eltüntettek kettőt (a másodikat jókora mázlival), ez már csak szépségtapaszként szolgált nekik, a végén már mi sem tettünk meg mindent az újabb gólokért.

A vége 13–9-es magyar diadal és csoportgyőzelem, valamint lelkileg is rengeteget számíthat ez a siker, mert végre megvertünk egy topkategóriás ellenfelet, méghozzá domináns teljesítménnyel.

Mihók Attila: „Mindenesetre nagyon elégedett lennék, ha a negyeddöntőben ugyanilyen sikerorientáltan ugranának medencébe.

Mihók Attila társ szövetségi kapitány leginkább a védekezéssel volt elégedett az ausztrálok ellen 13-9-re megnyert csoportmeccset követően, aminek köszönhetően a női vízilabda-válogatott közvetlenül a negyeddöntőbe jutott a dohai olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

„Megpróbáltam figyelmen kívül hagyni az eredményjelzőt, és szerettem volna, ha végig tudjuk azt játszani, amit elterveztünk. Ez a negyedik negyed elejéig abszolút működött, utána óhatatlanul is kicsit visszavettünk támadásban. Viszont úgy érzem, elöl motiváltak voltunk, hátul pedig próbáltuk csapatként +szeretni a védekezést+, és élvezni, hogy ez igenis egy nagyon fontos eleme a játéknak

– értékelte a csütörtöki találkozót az MTI-nek a szakember.

A medencéből kiszállva a válogatott játékosok rendkívül boldogok, mosolygósak voltak. Mihók Attila elárulta, az elmúlt időszakban törekedtek arra, hogy a lehető legjobb hangulatot teremtsék meg a csapat körül, ugyanakkor leszögezte, hogy egy győztes meccs után „mindig könnyebb mosolyogni”.

A két kapitány januárban, az Eindhovenben rendezett Európa-bajnokságon debütált nagy tornán a kispadon. Ott ötödik lett a gárda, Mihók Attila elsősorban a lövőteljesítménnyel volt elégedetlen akkor, az ausztrálok ellen viszont ezzel nem volt probléma.

Itt azért olyan játékosok vannak, akik már megmutatták a kvalitásukat. Az, hogy egy adott mérkőzésen, az adott pillanatban mennyire tudják mozgósítani, ami bennük van, maguknak kell összerakniuk. Mindenesetre nagyon elégedett lennék, ha a negyeddöntőben ugyanilyen sikerorientáltan ugranának medencébe.

– fogalmazott.

Csütörtöki sikerével a magyar válogatottnak lesz egy plusz pihenőnapja, majd hétfőn minden valószínűség szerint a címvédő és Európa-bajnok holland válogatottal találkozik a négy közé jutásért.

Ugyanezt várom, azt szeretném, hogy mindenki a maximumot akarja adni, hogy védekezésben ne csak az ellenfél hibáira várjunk, hanem rontsuk el mi a játékukat. Ez szorosan összefügg a támadással, hiszen jó védekezés után elöl sokkal bátrabban, bevállalósabban áll bele az ember egy-egy megoldásba. Mindenkinek maximálisan képesnek kell tartania magát arra, hogy ha rá jön ki a befejezés, azt megoldja”

– mondta Mihók Attila.

A csütörtöki összecsapás egyik legjobbja Szilágyi Dorottya volt, aki utánpótlás korában még az ausztrál válogatottban szerepelt.

Eindhoven óta át kellett kicsit állítani az agyam, hogy akkor játszom jól, amikor élvezem. Most így volt az első perctől kezdve. Egy játékos akkor tud igazán jól lőni, ha fejben teljes mértékben ott van, és meg tudja hozni a megfelelő döntést egy pillanat alatt. Most úgy érzem, nagyon jó helyen van a fejünk és a szívünk is, haladunk szépen előre”

– mondta az MTI-nek Szilágyi, aki megjegyezte, a hollandiai kudarc után rengeteg közös csapatprogramon vettek részt együtt.

Nyilván sokat edzettünk is, de rájöttünk, hogy ennél több kell. Mindenkinek bele kell még tennie azt a kevés időt is, amit inkább a családjával, a szeretteivel töltene. Most nem ennek van itt az ideje, hanem annak, hogy összehangolódjunk.

Szilágyi Dorottya elmondta, a hollandok ellen is fontos lesz a csapategység.

„Nyilván nem lesz egyszerű, de Hollandiában szerintem még hiányzott az az összehang, ami most megvan, és ha így marad minden, illetve, ha még inkább építünk erre, akkor nem érzem azt, hogy nagy probléma lehet.”

– tette hozzá.

A dohai világbajnokságon a magyar válogatott célja az olimpiai kvótaszerzés.

Végeredmény, világbajnokság, C-csoport, 3. forduló:
Magyarország–Ausztrália 13–9 (4–2, 4–3, 3–1, 2–3)
Gólok: Keszthelyi-Nagy 4, Szilágyi 3, Kurucz-Gurisatti, Leimeter 2-2, Mahieu, Máté 1-1, illetve Williams 3, Kearns 2, Arancini, C. Andrews, Halligan, Hearn 1-1.

A csoport másik mérkőzésén:
Szingapúr–Új-Zéland 4–30

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
M GY GY. SZL. V.SZL. V LG–KG GK P
1. MAGYARORSZÁG 3 3 71–19 +52 9
2. Ausztrália 3 2 1 54–20 +34 6
3. Új-Zéland 3 1 2 44–36 +8 3
4. Szingapúr 3 3 7–101 –94 0

A magyar válogatott a csoportgyőzelemmel egyenesen a negyeddöntőbe jutott, amire február 12-én, magyar idő szerint 17:00-kor kerül sor (valószínűleg Hollandia ellen).

Fotók: MVLSZ/Kovács Anikó és Derencsényi István (LEN)