Vereséggel kezdte az olimpiai selejtezőt a magyar női kosárlabda-válogatott

Megkezdte szereplését a soproni olimpiai selejtezőn a magyar női kosárlabda-válogatott. Székely Norbert együttesének a Kanada, Japán, Spanyolország trióból egy csapatot kell megelőznie az ötkarikás álmok beteljesítéséhez – az első, csütörtöki játéknapon Kanadával csaptak össze a mieink.

A torna nyitómérkőzésén Japán gyakorlatilag végig vezetve győzte le 86-75-re a spanyolokat, 40 kísérletből 15 triplát értékesítettek a végig magas szinten védekező szigetországiak, sőt meglepetésre a lepattanócsatát is megnyerték 35-34-re.

A magyar szövetség beszámolója szerint az esti mérkőzésre a várakozásoknak megfelelően megtelt a soproni aréna, az első pontokat azonban a kanadaiak szerezték – Akexander büntetőből, Fields a palánk alól volt eredményes. Kiss Virág révén a mieink is csakhamar feliratkoztak a táblára, Achonwa két közelijével azonban 8-2-re léptek el az észak-amerikaiak. Határ, Juhász és Dubei is beállt, de 0/7-tel kezdett mezőnyből a magyar csapat, miközben a személyi hibák gyűltek hazai oldalon (5-13). Határ ellen ítéltek támadóhibát, a túloldalon pedig újfent Achonwa volt eredményes – három perc volt még hátra a negyedből, tíz ponttal lépett el Kanada, Székely Norbert kért időt. Határ jóvoltából született meg első mezőnykosarunk, rögtön válaszolt rá Achonwa, de a másik oldalon Juhász is eredményes volt. Öt eladott labda mellett 3/14-es mezőnymutatóval zártuk az első játékrészt, a koncentráltabban játszó kanadaiak 25-11-re vezettek tíz perc játékot követően.

Juhász centerezésével, majd blokkjával indult a második etap, a válogatottban a novemberi Eb-selejtezős ablakban bemutatkozó magasember beállása lendületet adott a magyar csapatnak (17-27). Kanadai időkérést követően Studer alapvonali tempójával bejöttünk 10 pont alá, Dombai saroktriplájával pedig megfeleztük korábbi kétszámjegyű hátrányunkat. Studer ejtett be egy szép dobást, a túloldalon Carleton fejezett be középtávolival egy emberelőnyös szituációt (24-31). A magyar felzárkózást gátolta a továbbra is sok eladott labda, valamint Határ, illetve nem sokkal később Studer harmadik személyi hibája sem jött jól Székely Norbert együttesének. Carleton kintről nem talált, bentről viszont igen, a piros-fehérek 6-0-s sorozatát Goree szakította meg két büntetővel és egy tempóval (28-37). A félidőt Alexander ziccere zárta, a magyar hátrány fő faktorai a 10 mezőnykosár mellett 11 eladott labda, valamint a 23-12-es kanadai lepattanó-fölény voltak, a juharlevelesek egyetlen triplát sem értékesítettek nagyszünetig, viszont a festékből 24 pontot szereztek.

Dubei duplájával kezdtünk a fordulást követően, majd Juhász három pontjával még közelebb zárkóztunk, egészen 37-42-ig. Studer négy személyivel a padra kényszerült, Colley kosarával pedig ismét tíz fölé nőtt a különbség (37-48). Továbbra sem a távoli kosarak meccse volt, a mieink 1/10-zel, Kanada 0/11-gyel célzott kintről. A 18-7-es faultarány sem a magyaroknak kedvezett, Kiss Virág közelije egy 10-0-s kanadai futást zárt le, és a negyed végén megérkezett az első kanadai hárompontos is (39-55).

Aho harcolt ki kétszer is „feldobást” a záró felvonás elején – a magyarok küzdőszellemére továbbra sem lehetett panasz, a dobószázalékuk azonban 31%-ra csökkent (14/46, 30.4%). Szerencsére a túloldalon sem potyogtak a kosarak ebben a szakaszban, csaknem négy percet kellett várni az első kosárra – ez egy Carleton-trojka képében érkezett (39-58). Lelik válaszolt a szintén kintről, Aho megint nagyot vetődött, utolsó rohamra indult a magyar csapat öt perccel a rendes játékidő vége előtt. Juhász szórt egy duplát, majd Studer és a helyi kedvenc Varga is betalált, de a kanadaiak nagyobb hibák nélkül hozták le a végjátékot, biztosan őrizve kétszámjegyű előnyüket.

Vereséggel kezdte tehát az olimpiai selejtezőtornát a magyar válogatott, pénteken 18 órától Japán ellen javíthat Székely Norbert együttese.

Nyilatkozatok a mérkőzés után:

Victor Lapena:

Nem sok időnk volt felkészülni, sok helyen játszanak játékosaink, időbe telt, mire csatlakozni tudtak a csapathoz. Úgy gondolom, mentálisan nagyon erősek vagyunk. Mi irányítottuk a meccset, az utolsó percekben fáradtak voltunk, de nagyon boldog vagyok, jól teljesítettünk.

Kayla Alexander:

Kemény meccs volt, jól küzdöttek a magyarok, keményen mentek a lepattanókért. Vannak dolgok, amiken még dolgoznunk kell, de az első lépést megtettük.

Székely Norbert:

Tapasztalatszerzésnek jó volt a mérkőzés. Az első negyed után nem játszottunk rosszul, főként védekezésben, de Kanada nagyon jó csapat, kulcsszituációkban nem hibáztak. Gyengén támadtunk, csak két triplát dobtunk, sok eladott labdánk volt, illetve sok támadólepattanót engedélyeztünk ellenfelünknek. A jobb csapat győzött.

Juhász Dorka:

A mérkőzés elején kétségtelenül éreztük az izgalmat, a feszültséget, hiszen percekig nem találtunk be. Ezen felül nagyon sok támadólepattanót engedtünk a kanadaiaknak. Remekül védekeztek, sok eladott labdába hajszoltak bele minket. Időnként lendületbe jöttünk és felzárkóztunk, de összességében tanulnunk kell a mérkőzésből, és tovább kell lépnünk. Át kell kapcsolnunk holnap, mert egy nagyon jó japán csapat ellen jászunk

Női kosárlabda olimpiai selejtezőtorna, 1. forduló:

Magyarország – Kanada 55-67 (11-25, 19-16, 9-14, 16-12)

Arena Sopron, Játékvezetők: Wojciech Liszka (lengyel), Sara Elsharnouby (egyiptomi), Nicolas Fernandes (tahiti)

Magyarország: Studer 7, Aho -, Lelik 8/3, Goree 4, Kiss 4. Csere: Dubei 8, Határ 4, Juhász 13, Kányási -, Dombai 3/3, Horváth -, Varga 4. Szövetségi kapitány: Székely Norbert

Kanada: Colley 10/3, Fields 6, Carleton 18/6, Alexander 15, Achonwa 10. Csere: Hill -, Pellington -, Ejim -, Swords 2, Amihere 6. Szövetségi kapitány: Victor Lapena

A csoport másik eredménye:

Japán-Spanyolország 86-75 (26-18, 20-18, 23-21, 17-18)
Legjobb dobók: Hajasi 20, Mavuli E. 20, Jamamoto 15, illetve Carrera 19, Gustafson 15, Rodriguez 9

fotó: MTI/Tóth Zsombor