Hatalmas siker: Legyőztük az olimpiai ezüstérmes japánokat, a kijutás küszöbén a magyarok

Második játéknapjához érkezett a soproni női olimpiai selejtező, a Kanada ellen vereséggel nyitó magyar válogatott ellenfele a spanyolokat 86-75-re legyőző olimpiai ezüstérmes Japán volt. Ezúttal is a mieink játszották a nap második mérkőzését, az elsőn Spanyolország nagy csatában 60-55-re verte Kanadát, ezzel mindkét együttes 1-1-es mérleggel áll az utolsó, vasárnapi játéknap előtt.

Érdekes taktikai csatára volt kilátás az alacsony, de rendkívül gyors és szervezett kosárlabdát játszó szigetországiak ellen – a mieink „kétmagasos” felállásban, Juhász Dorkával és Kiss Virággal a palánk alatt kezdték a derbit. Első két támadását rögtön kosárra váltotta Japán, majd Hayashi és Akamo dupláival máris 9-0 állt az eredményjelzőn, Székely Norbert ki is kérte első idejét két és fél perccel a kezdést követően. Kiss révén megszületett első kosarunk, de Takada második triplájával tíz ponttal lépett el a jól kezdő japán együttes. Határ érvényesítette magassági fölényét a palánk alatt, majd Dombai dobott hárompontost, Határ újabb találatával pedig 14-11-re zárkóztunk, a csapattal együtt a közönség is lendületbe jött. A negyed végét így is az ázsiaiak kapták el jobban, Yamamoto egy támadópattanót tett vissza, Awuli 2+1-es akciót fejezett be, Dubei pedig beütötte harmadik hibáját. A hét magyar eladott labdából 11 pontot dobtak a fehér-pirosak, főként ez jelentette a különbséget az első tíz perc során (22-13) – számolt be a magyar szövetség.

Zónavédekezéssel kezdte a második etapot a magyar csapat, de a dobásokkal továbbra is hadilábon álltunk, könnyű ziccer is kimaradt (5/18, 27.8%). Az első öt percben mindössze Határ középtávoliját jegyezhettük fel magyar oldalon, míg a japánok két triplát szórtak ebben a szakaszban, újabb időkérésre késztetve a magyar kapitányt (28-15). A negyed második felében is Határ remekelt hazai oldalon, 2+1-et, majd még egy tempót értékesített, Studer közelije után pedig ezúttal Toru Onzuka hívta magához csapatát (30-22). A félidő hajrájában Dombai vette vállára a magyar együttest egy 8-0-s rohamot vezényelve sikerült kiegyenlítenünk a nagyszünetre – Határ Bernadett 11, Dombai pedig 10 ponttal volt a hazaiak legjobbja az első húsz percben (32-32).

A lepattanócsatában 25-15-re vezettünk, mezőnyből is feljavultunk 40%-ra (12/30), valamint sikerült 25%-os triplázáson tartanunk Japánt (4/16) – az eladott labdákkal viszont továbbra is meggyűlt a bajunk, 12-szer adtuk el a játékszert, szemben a szigetországiak 6-jával. 13 pontos hátrányból álltunk fel, ez mindenképpen adhatott erőt a folytatásra.

Yamamoto és Horváth triplaváltásával kezdődött a harmadik játékrész, Székely Norbert magas felállással, Határral és Kiss Virággal küldte csatába válogatottunkat. A japánok érezhetően próbálták – még az addigiaknál is jobban – fokozni a tempót, míg a mieink elsősorban a palánk alatt próbáltak meg előnyt kicsikarni. 41-37-nél egy kicsit beragadtunk támadásban, Horváth trojkája jókor jött, rögtön dobott Dubei is egy duplát – át is vettük a vezetést, először a mérkőzés folyamán (41-42). Juhász fogott agresszívan pozíciót a gyűrű alatt, amely három közeli találatot eredményezett – Határ és Dombai után ismét volt, aki megtolta a magyar együttes szekerét (45-48). A negyedet dudaszós Dubei-hármassal zártuk, a csapatkapitány is a legjobbkor villant, addigi legnagyobb vezetésünkkel kezdhettük a záró felvonást (48-53).

Ezt egy perc alatt eltüntették a vendégek, sőt Akaho közelijével újfent náluk volt az előny – nem volt mese, ismét Székely Norbert hívta magához együttesét (55-53). Jól reagált válogatottunk, Határ és Dubei jóvoltából mi is futottunk egy 7-0-t, rendkívüli izgalmakat ígért az utolsó hét perc (55-60). Yamamoto két támadás alatt eltüntette ezt a hátrányt, hatalmas dobópárbaj vette kezdetét – 64-63-as magyar vezetéssel fordultunk az utolsó öt percre. Lelik hármasa után szépen játszottuk tisztára Határt, aki nem is hibázott közelről, talpra ugrasztva a szépszámú nézősereget (63-69). Varga duplájával hattal mentünk, ezt két támadás alatt egyre csökkentette Japán, pattanásig feszültek az idegek (70-71). Dubei befutása ért két pontot, Miyazaki akciója viszont 2+1-et, 73-73-ral érkeztünk meg az utolsó kettő percbe. Juhász szórt parádés triplát, Lelik pedig kettőből egy büntetőt érékesített – a túloldalon kaptunk egy gyors Miyazaki-duplát, majd eladtuk a labdát, de Miyazaki távoli kísérlete kimaradt. Lelik ezúttal nem hibázott a vonalról, 79-75-re vezettünk 17 másodperccel a vége előtt. Kivédtük a japán akciót, Lelik pedig ismét higgadt volt a vonalról – a magyar válogatott óriási szívvel játszva, 13 pontos hátrányból felállva 81-75-re győzött, amellyel karnyújtásnyira került a párizsi olimpiától!

Nyilatkozatok a mérkőzés után:

Toru Onzuka:

A csarnok atmoszférája nagyszerű volt, nagyon nehéz volt ilyen körülmények között játszani a magyarokkal. Jól játszottunk, de a támadásunk nem működött a második negyed után, a védekezésünk pedig nem volt elegendő a győzelemhez.

Saori Miyazaki: 

Veszíteni nehéz, de van még egy mérkőzésünk, a holnaputánra kell fókuszálnunk.

Székely Norbert: 

Óriási élmény volt. Megmutattuk, hogy fizikálisan és mentálisan tudunk ezen a szinten játszani. Megmutattuk karakterünket, sokat futottunk, jól használtuk a faultokat, mentünk a lepattanókért. A közönséget pedig külön szeretném kiemelni, ilyen szurkolást még nem láttam.

Határ Bernadett:

A tegnapi mérkőzéssel kezdeném, ott nem voltunk önmagunk. De ma egy pillanatira sem adtuk fel, ezek vagyunk mi, küzdöttünk egymásért. Nem szeretnénk a sorsunkat mások kezébe adni, nem számolgatunk, győzni szeretnénk vasárnap.

Női kosárlabda olimpiai selejtezőtorna, 2. forduló:
Japán – Magyarország 75-81 (22-13, 10-19, 16-21, 27-28)
Arena Sopron Játékvezetők: Julio Anaya (Panama), Carsten Straube (Németország), Wissam Zein (Szíria)

Japán: Miyazaki 15/3, Yamamoto 15/9, Hayashi 11/9, Akaho 10, Takada 14/6. Csere: E. Mawuli 1, Hirashita -, S. Mawuli 7, Kawai 2, Yoshida -. Szövetségi kapitány: Toru Onzuka

Magyarország: Studer 2, Lelik 8/3, Dubei 16/6, Juhász 11/3, Kiss 4. Csere: Goree 2, Határ 17, Aho 2, Dombai 10/6, Horváth 6/6, Varga 3. Szövetségi kapitány: Székely Norbert

A másik mérkőzés végeredménye:

Spanyolország-Kanada 60-55 (16-12, 20-13, 9-23, 15-7)

Az állás:
1. Kanada 3 pont (122-115)

2. Japán 3 (161-156)

3. MAGYARORSZÁG 3 (136-142)

4. Spanyolország 3 (135-141)

a vasárnapi program:
Kanada-Japán 15.00
MAGYARORSZÁG-Spanyolország 17.30

fotó: MTI / Tóth Zsombor