Kásás Tamás: „Harminc év után éreztem azt, hogy nekem ez elég volt”

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja, Budapest díszpolgára, a Magyar Köztársasági Érdemrenddel többszörösen is kitüntetett magyar vízilabdázó, Kásás Tamás volt a legutóbbi vendége a MOL Pályán kívül című podcastjának.

Az idén 48. életévét betöltő sportoló sokat mesélt a kezdetekről, az olaszországi évekről, de elárulta azt is, hogy miért kezdett el krikettezni. Kásás mostanra a természetben találta meg leginkább önmagát, az pedig, hogy mi a szíve vágya, vagy hova utazna szívesen, a MOL Pályán kívül podcastjének legújabb részében hallgatható meg.

Kásás Tamás nevét jó eséllyel egész Magyarország ismeri. A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó 30 éven keresztül csak ennek a sportnak élt, így volt miről bőven mesélnie a Pályán Kívül podcast stúdiójában.

A közismert Kásás számára nem volt igazán kérdés a sportágválasztás: korábbi világbajnok vízilabdázó és vízilabdaedző édesapja, Kásás Zoltán nyomdokaiba lépve már hatéves korában mindennap edzésekre járt, majd pár évvel később, 1993-ban ifjúsági Európa-bajnokságot nyert a csapatával.

Igazán fiatalon, mindössze egy évvel később már bemutatkozott a felnőtt válogatottban, majd pedig számos siker után, a legendás 2000-es Sydneyben rendezett olimpián aranyérmes lett a magyar csapattal. Ezt a fergeteges bravúrt még két, egymást követő olimpián megismételte a válogatott, így téve legendássá az akkori csapatot és annak egyik kiemelkedő tagját, Kásás Tamást – számolt e a MOL-Csoport.

„Nem éreztük úgy, hogy fejünkbe szállt volna a dicsőség. Tehetséges és intelligens csapat volt, felfogtuk, hogy mi van a kezünkben – sose volt nagy összeveszés, hiszen a közös cél abszolút egységgé kovácsolt össze minket.”

– fogalmazott az akkori évekről a sportoló.

Kásás közel harminc évig vízilabdázott, egy idő után azt érezte viszont, hogy már nem tudja tovább csinálni:

„Megéreztem az uszodában a klórszagot, és kirázott a hideg, edzés után pedig menekültem haza. Akkor éreztem, hogy elég volt.”

A napjait mostanában inkább elmélkedéssel és tanulással, olvasással tölti, elmondása szerint azt szereti leginkább, ha a vidék, a természet dominál körülötte.

„Fogalmazzunk úgy, hogy a COVID nekem felnyitotta a szemem, azt érzem, hogy sokkal több van körülöttünk, mint amit igazából észreveszünk. Jómagam sosem voltam egy nagyon extrovertált személyiség, de mostanra valahogy megérzem az emberek energiáit, és igyekszem megválogatni, hogy kire szánok az időmből.”

Azzal kapcsolatban, hogy milyen helyekre szeretne elutazni, mi a vágya, vagy épp miért szereti tanulmányozni a kvantumfizikát, azt Kásás Tamás meséli el a MOL Pályán kívül című podcastjében, ami kattintás után Youtubeon és Spotifyon is hallgatható, illetve a MOL honlapján követhető.

Íme a teljes beszélgetés:

 

fotó: MOL-Csoport