Orbán-Sebestyén Kata: “Az egyesített sporté a jövő”

Sportdiplomáciai sikerek, célok és tervek. Orbán-Sebestyén Katával, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség tenisz szakágvezetőjével, európai sporttanácsadóval készített interjút a hazai szervezet.

Sportdiplomáciai sikerként az SO Europe/Eurasia újabb 4 évre (2019-2023) szavazott bizalmat neked, mint európai sporttanácsadónak. Sok új feladatot kaptál az előző ciklushoz képest?

Az elmúlt 2-3 évben elég sok feladatot kaptam, főként sportszakmai kéréseket, kérdéseket. Nagy mértékben és nagyon sokat változott a tenisz szabályzata pont 2010 óta, amióta felkértek szakágvezetőnek a magyar SO-nál. Itt is bevezetésre került az Európában “play and stay-nek” nevezett oktatási és versenyzési fokozatrendszer, amivel több ezer új speciális sportolót tudtunk bevonni világszerte a teniszbe. Az SO International Sports Resource Team (sportági szakmai bizottság) tagjaként folyamatosan bővítjük és fejlesztjük a szabályzatot hiszen csak a tapasztalataink azok, amivel jobbá, korrektebbé és pontosabbá tehetjük azt.

A kijelölt 4 fős team-ben mik lesznek a legfontosabb tevékenységeid?

A következő Világjátékok Európában lesznek, így mindamellett, hogy már most elkezdtük kollégáimmal a nemzeti programok tenisz szakágainak feltérképezését és felkészítését, folyamatosan keressük az új megoldásokat a minél pontosabb divízionálásra. A tenisz nem mérhető sportág. Én pont ezért imádom. Nem másodpercekért és milliméterekért kell küzdeni, sőt az esztétikum sem számít és még időlimit sincs így nagyon nehéz a sportolók megfelelő besorolása. Aki nyer az nyer, aki nem az nem. De az SO általános szabályai szerint nem csinálhatunk 128/64/32-es főtáblát, (nem is lenne korrekt, megjegyzem) így kénytelenek vagyunk csoportköröket csinálni. Na és ezeket igazságosan összetenni, szinte lehetetlen. Az ITF-fel (nemzetközi tenisz szövetség) azonban nagyon jó kapcsolatot ápol az SO International így az ő szakmai segítségükkel bevezettük az un. ITN-t (International Tennis Number) amely egy képesség és tudásszint szerinti besorolást nyújt Roger Federertől egészen a kezdő SO teniszezőkig mindenkinek. Ma már ezzel a mérőszámmal lehet csak nevezni nemzetközi SO tenisz versenyre és ez szuper, csak ezt még meg kell tanítani az SO programoknak használni.

A 2015-ös és a 2019-es SO Nyári Világjátékok tapasztalatait hogyan lehet tovább fejleszteni a berlini játékokra és a következő 4 éves etapra?

Los Angelesben 2 versenyzővel, míg Abu Dhabiban 4 versenyzővel indultunk. Mindenki fejenként 8-12 meccset játszott 2 versenyszámban. Ez rengeteg. Volt, amikor egyszerre hárman is a pályán voltak, így térfélcseréknél rohangáltam az egyik pályáról a másikra. Szerencsére pont ekkor mindenki a legjobb formáját hozta és simán nyert. Na de ez azért húzós volt egyedül. Tervezek a következő Világjátékokra partner játékost vinni, így kicsit más lenne a koncepció.

Milyen reformokat, változtatásokat szükséges bevezetni a speciális olimpikonok számára érvényes versenyrendszerben?

Az elmúlt 3 hónapban számos szabálymódosítási javaslatot küldtek át nekem Mirekék (Miroslaw Krogulec SOEE Sportigazgató) véleményezése. Tulajdonképpen majdnem minden javaslattal egyet értettem, de mindent nem lehet megvalósítani. Ki a coachingolás lehetőségeit, ki az ITN besorolást, ki a divízionálás menetét változtatná meg. Véleményem szerint a coachingolast lenne szükséges egyszerűsíteni, hiszen állandó probléma hogy a tenisz számolása bonyolult, és ha nincs senki, aki irányítja, tájékoztatja a játékost az eredmény állásáról, rámehet a meccs a rosszul értelmezett eredményre. De alapjában véve már egész korrekt a tenisz szabályzat, hiszen rengeteget “pofozgatjuk”.

Itthon nagy sikerrel zajlanak évről-évre az SO tenisz versenyek és az SO Európai Tenisz nap rendezvényei. Melyek a legfontosabb üzenetei ezeknek az eseményeknek és mire számíthatunk az év hátralévő részében, valamint 2020-ban?

Az elmúlt évek során rengeteg nemzetközi kapcsolatot sikerült kialakítanom. Ez köszönhető persze annak, hogy sokat dolgozom az SO International és az SO Europe/Eurasia szakembereivel, de biztosan annak is hogy szeretik a magyar sportolókat. Idén Sárosi Balázs és Kelemen Zsombor is nagy kedvenc volt Abu Dhabiban, de tavaly a dominikai köztársaságban a világbajnokságon – ahova az SO Latin America meghívására és az ők költségén utazhattunk – Begovics Éva és Böröcz Gabriella (partner játékosunk) volt a favorit. Idén a spanyolok hívtak meg minket és az olaszokat a Rafael Nadal Academy-n megrendezésre kerülő nemzeti bajnokságukra, illetve Dél-Karolinába is mehetnénk, most októberben a Van der Meer Academy Tennis által rendezett jubileumi versenyre, de azt most lemondtuk. Jövőre talán. Szóval rengeteg lehetőség van fejlődni és van hova.

Milyen terveid vannak? Hogyan segítenél a versenyzők képzésében, toborzásában?

Szerencsére vannak, akik komolyan gondolják a teniszt. Nem könnyű önkéntes edzőket találni, de vannak sportolóink, akik hál’ istennek tudják finanszírozni az edzésüket.
Terveim között szerepel a magyar sportolók ITN “vizsgája”, hogy mielőbb tisztában legyenek azzal, hogy hivatalosan milyen szinten állnak és egy nemzetközi tanulmány is folyamatban van, ahol szeretném felmérni az SO teniszedzők kompetenciáit, hogy mind hazai mind világ viszonylatban sikerüljön minél több szakembert meggyőzni a sportágnak. És van egy nemzetközi tenisz rendezvény tervem is, de erről még nem beszélhetek.

Egyre nagyobb hangsúlyt kap az egyesített sport az SO keretein belül. Teniszben milyen tervek vannak erre vonatkozóan Európában, a világon, hazánkban?

Dübörög az Inclusion Revolution a nemzetközi SO-ban. Itthon számos sportágban már nagyon sikeresek vagyunk az egyesített sport terén. Ilyen pl. a kosárlabda vagy a labdarúgás, de rendkívül jól szerepelünk asztaliteniszben, vagy bowlingban. A tenisz bevallom, ezen a téren le van maradva. De ígéretet tettem, hogy idén erre már nagyobb hangsúlyt fektetek. Lesz még két versenyünk, ahol már lesz “unified doubles” versenyszám. A nemzetközi szakértői team-ünk tavaly a világbajnokságon kísérleti jelleggel elindította az un. “Unified Team Competiton” nevű versenyszámot, ami egyfajta csapatbajnokság. 2 egyéni és 1 páros meccs összeredménye alapján számítják a végeredményt. Jó ötlet mert csapatsportot csinál a teniszből főként, ha az ráadásul egyesített. Mi a 6-dik alkalommal megrendezésre kerülő Európai SO tenisz napot szerveztük eddig az inklúzió jegyében, ahol hírességek szálltak be párnak. Szóval ötletek, tervek vannak dögivel.

Tervezel egyesített párost indítani Világjátékokon, ha erre lehetőség nyílik?

Persze, de ezt korábban már említettem. A lényeg, hogy az egyesített sporté a jövő mind a nemzeti, mind a nemzetközi SO teniszben, de nemcsak a teniszben, nemcsak a sportban, hanem az oktatásban és a mindennapi életben is. Az elfogadás nagyon fontos, de szerencsére ezt is egyre többen látjuk így.

 

fotók: Magyar Speciális Olimpia Szövetség