100 nappal a szegedi Európa-bajnokság előtt elindult a jegyértékesítés!

Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkára, valamint a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke a Stopper Úszóházon tartott hétfői sajtótájékoztatón bejelentette: elindult a jegyértékesítés a 100 nap múlva kezdődő szegedi ECA Gyorsasági Para Kajak-Kenu és SUP Európa-bajnokságra. Utóbbi szakágban ráadásul bárki rajthoz állhat és már nevezni is lehet.

A Stopperen tartott sajtóeseményen Boros Gergely, az MKKSZ szakmai igazgatója, Hadvina Dóra, olimpiai bajnok, Tóth Dávid, SUP vezetőedző és Varga Katalin, paralimpiai bronzérmes versenyző is részt vett – szá,olt be a hazai szövetség.

„Megkezdődik a menetelés, megkezdődik az évad.Többen kint vannak a külföldi edzőtáborokban, javában zajlik a felkészülés. A világkupán még kvótákért szurkolhatunk, de számunkra még fontosabb lehet ez az Európa-bajnokság.”

– nyitotta meg a sajtótájékoztatót Schmidt Gábor az MKKSZ elnöke.

Amely pontosan 100 nap múlva, június 12-én kezdődik a szegedi Maty-éren, ahol minden bizonnyal már a teljes olimpiai csapat is rajthoz fog állni. Szeged lesz az utolsó helyszín, ahol Európa legjobbjai megmérettethetnek, illetve felmérhetik, hogy ki milyen szinten van a párizsi ötkarikás játékok előtt.

„Minden szakágban és minden versenyszámban forrni fog a víz!” 

– emelte ki Schmidt Gábor, utalva arra, hogy Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) égisze alatt most először lesz SUP szakágban is verseny.

A felnőtt Európa-bajnokság 22 év után tér vissza Szegedre, melynek sikeres lebonyolításához Magyarország Kormánya, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint az MKKSZ további támogatói is hozzájárulnak. Hétfőn hivatalosan elindult a jegyértékesítés is, a szeged2024.hu oldalon keresztül és az Eventim honlapján lehet hozzájutni a belépőkhöz.

Schmidt Gábor kiemelte:

„Ez egy családbarát rendezvény lesz. A sikeres atlétikai világbajnokságból kiindulva a Magyar Kajak-Kenu Szövetség is csatlakozott a Sportoló Nemzet Programhoz, amelynek tagjai 30%-os kedvezménnyel tudják megvenni a jegyeket.”

Boros Gergely arról számolt be, hogy a válogatott versenyzők eredményes téli felkészülésen vannak túl. A szakmai igazgató kiemelte, hogy sérülésektől és betegségektől mentesen, mindenki a céljainak megfelelően tudta teljesíteni a betervezett edzésprogramot és a legtöbben már a melegvízi edzőtáborokban készülnek a szezonra.

„Tótka Sándor, Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István már január óta edz. Dél-Afrikából hazatértek, tegnap viszont már Sevillában szálltak vízre. Ők egy kicsit már előrébb járnak, mint a többiek” – emelte ki Boros Gergely, majd hozzátette, az említett helyszínek mellett Törökországban, Brazíliában és Portugáliában is vannak már, illetve lesznek még edzőtáborozó csapataink, néhányan azonban itthon készülnek a versenyszezonra.„Mind a gyorsasági, mind a para szakágnak fontos lesz a szegedi Európa-bajnokság, mivel ez lesz az utolsó nemzetközi verseny, ahol megmérettetik magukat a kaja-kenusok az olimpia előtt. Az Eb után nyolchetes felkészülés következik Párizsra.”

 – zárta beszédét Boros Gergely.

Az olimpiai bajnok Hadvina Dóra anyai örömök után tért vissza a versenyzéshez 2023-ban, sőt tavaly a kvótaszerző négyes tagja is lehetett. Idén egyértelműen az olimpiai áll a középpontjában a felkészülésének, azonban a szegedi Eb-ről sem feledkezett meg. Elárulta, hogy kislánya születése után a tavalyi, visszatérő szezonjában fizikálisan és mentálisan is akadtak gondjai, de ősz óta már újra úgy érzi, hogy helye van a válogatottban. Hozzátette: elsősorban egyesben szeretne jól teljesíteni az idény során és nem akar magára terheket tenni. Idén az olimpia van a fókuszban, de szeretne az Eb-n is versenyezni, hazai közönség előtt. Elmondása szerint:

„Korábban a szegedi vb nagy löketet adott nekem, remélem idén is tudok indulni!”

A paralimpiai bronzérmes Varga Katalin regnáló Európa-bajnokként kezdi meg a szezont. A KL2-es sérültségi kategóriában versenyző klasszis azonban a korábbi győzelmének nem tulajdonít akkora jelentőséget. Szeretne úgy nyerni a szegedi Eb-n, hogy a nagy ellenfelei között számon tartott britek is jelen vannak, majd ezt követően Párizsban is lehető legjobbat szeretné kihozni magából.

A 2021-es balatonfüredi világbajnokság, illetve a 2022-es világkupa után, idén Szegeden Európa-bajnokságot is rendezünk SUP szakágban, amely az első lesz az ECA égisze alatt. Tóth Dávid vezetőedző kiemelte, míg 2022-ben csak 45-en, tavaly már 70-en indultak a magyar bajnokságon, valamint felidézte, hogy a tavalyi Balaton-átevezésen 8-900-an teljesítették SUP-pal a távot, s az országos bajnokság mezőnye is jelentősen szélesedett 2022-höz képest, ami azt bizonyítja, hogy fejlődik a szakág. Az Eb különlegessége, hogy a SUP versenyekre bárki nevezhet a szeged2024.hu oldalon. Tóth Dávid kiemelte, hogy a tavaly világbajnokságon is jól szereplő Kocsis Csillag éremesélyes lehet, de reméli a magyar szurkolók biztatása plusz energiákat hoz ki minden indulóból.

Az ECA Gyorsasági, Para Kajak-Kenu és SUP Európa-bajnokság június 12-16. között lesz a Maty-éren, amelynek döntőit az M4 Sport is élőben közvetíti.

fotók :Magyar Kajak-Kenu Szövetség