500 nap múlva kezdődik az atlétikai világbajnokság Budapesten

2023. augusztus 19-én, azaz pontosan 500 nap múlva kezdődnek meg a versenyek Magyarország történetének legnagyobb sportrendezvényén.

A szabadtéri atlétikai világbajnokság a nyári olimpia és a labdarúgó világbajnokság után a világ harmadik legnagyobb sporteseménye, amelynek a híreit több mint egymilliárdan követik a világon – írta a Magyar Atlétikai Szövetség.

Hatalmas büszkeség, hogy Magyarország és a magyar atlétika adhat otthont ennek a csodálatos eseménynek. Fantasztikus lehetőség a magyar atléták számára, hogy hazai közönség előtt versenyezhetnek és fantasztikus lehetőség a magyar közönségnek, hogy személyesen élhetik át egy atlétikai világbajnokság izgalmait, szurkolhatnak a magyaroknak és láthatják a nemzetközi sztárokat is

– mondta Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, a Budapest 23 atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke.

Budapest idén nyáron veszi át a stafétát Oregontól, természetesen nagy várakozásokkal tekintünk az USA történetének első atlétikai vb-jére, amely pontosan 100 nap múlva kezdődik és amely sok tanulsággal és inspirációval segítheti majd a budapesti világbajnokság szervezőit és a magyar atlétákat

– tette hozzá az elnök.

Több mint 200 országból érkeznek majd atléták a kilencnapos versenyre, amelynek a helyszíne a vadonatúj Nemzeti Atlétikai Központ lesz Budapesten, a Duna-parton. Két versenyszámot, a maratont és a gyaloglást Budapest szívében rendezik, így a háttérben a történelmi városrészekkel és a Dunával, csodálatos látványban lesz részük az atlétáknak, a szurkolóknak és a tévénézőknek is.

Számunkra a világbajnokság nem csak erről a kilenc csodálatos napról szól, amit maga a verseny jelent. Legalább ilyen fontos a magyar atlétika fejlesztése és ilyen értelemben számunkra a világbajnokság már el is kezdődött. Sportszakmai programokat indítottunk, amelyek révén erősödik az élport és bővül az utánpótlás, 2021-ben 30 százalékkal több gyerek kezdett atletizálni, mint egy évvel korábban. Új létesítmények épültek és folyamatosan fejlődik a versenyszervezői tudás is, amelynek hagyományát részben a már 11 éve zajló Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj jelenti, részben az a tény, hogy a szabadtéri világbajnokságon kívül Magyarország minden jelentős atlétikai világversenyt megrendezett már.

– mondta Deutsch Péter a világbajnokságot szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója.

Minden statisztika szerint az atlétika volt a tokiói olimpia legsikeresebb sportága és az atlétika azóta is töretlen lendületben van. Három világcsúcs is született márciusban a belgrádi fedettpályás világbajnokságon és a koronavírus-járvány okozta változtatások miatt idén lesz még egy szabadtéri világbajnokság is az USA-ban, Oregon államban. Így 2019 Doha és 2022 Oregon után veszi át a stafétát Budapest és érkezik meg 2023-ban újra Európába a világ egyik legjelentősebb sporteseménye.

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) elnöke így nyilatkozott:

Nagyon izgalmas ötéves időszakot él át a sportág, hiszen minden évre jut egy világbajnokság vagy olimpia, amelyeken az egész világ megcsodálhatja az atlétikát. A budapesti világbajnokság lesz a 2023-as versenynaptárunk központi eleme. Ennek az eseménynek fontos öröksége lesz Magyarország és az atlétika számára a csodálatos új Nemzeti Atlétikai Központ és a sportág szélesebb körű magyarországi fejlesztése, amely biztos vagyok benne, hogy hosszú időn át inspirálja majd a jövő nemzedékeit.

A Budapest 23 atlétikai világbajnokságra a jegyértékesítés 2022 nyarán kezdődik és a hivatalos információk a wabudapest23.hu oldalon érhetők el.