75 éves lett a KEK döntős játékos

A Foci, Sport és Hagyomány tavalyi utolsó műsorának a vendége Máté János volt, aki december 23-án töltötte be a 75. életévét. Természetesen a labdarúgás játszotta a főszerepet a beszélgetés során, és rengeteg szép emlék felelevenedett a 70-es évek Fradijával kapcsolatban.

A műsor előzménye volt az FTC Baráti Kör havi összejövetele, ahol rendszeresen megünneplik a kerek születésnaposokat, és Te voltál a főszereplő, Téged köszöntöttek ” – vezette fel a beszélgetést Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke és egyben az adás műsorvezetője.

Hogyan kerültem ide a Ferencvároshoz? Hát nem volt egy egyszerű eset.

– ezt a témát kezdte el boncolgatni a korábbi válogatott játékos, és elkezdett mesélni a magyar labdarúgás akkori szokásairól, viszonyairól:

„Nem volt szerződésünk, hanem önállóan rendelkeztek az egyesületek rólunk és az ő kezükben voltunk. Úgy éreztem, hogy már eljött az idő, szívesen váltanék. Megkeresett a Ferencváros, kezdetben megijedtem a nagy feladattól, de volt időm gondolkodni és eldöntöttem, hogy belevágok. Bonyolította a helyzetet, hogy nem igazán akarták elengedni, de aztán az MLSZ közbenjárásával megoldódott a helyzet. a nehézséget már csak az okozta, hogyan fogok beilleszkedni egy ilyen óriási csapatba Albert és a többiek mellé.”

Pécsen azzal győzködték, hogy akár megy a Fradiba, akár nem a Császár abba fogja hagyni, de ez végül csak 1974-ben következett be, így ő már nem volt részese a KEK menetelésnek.

A Pécsi Dózsából már válogatott játékosként került a Fradiba és két idényt húzott le zöld-fehérben. Első szezonjában az összes bajnoki találkozón pályára lépett, és Branikovits mögött a csapat második legeredményesebb játékosa volt tí­z bajnoki góljával. A következő szezon volt az emlékezetes nemzetközi szereplés. Kilenc találkozón lépett pályára, négy gólt szerzett a sorozatban, jelentős érdemei voltak abban, hogy a Fradi döntőbe jutott, ahol vereséget szenvedtek a Dinamo Kijevtől, a szovjet kirakatcsapattól.

Cardiff Cityben a 90. percben jobb külsővel lőtte a csapat negyedik gólját. A Liverpool ellen 1-0-ás hazai vezetésnél az addig is lelkesen játszó csatár a 92. percben egy előrevágott labdával előbb kicselezte a védelmet, majd Clamence kapus mellett húzta el a játékszert, amit az üres kapuba gurí­tott. A találat előtti mozdulat később “kengurucsel” néven hí­resült el. Angliában a hónap góljának választották. Ez a találat a gólnélküli visszavágót követően a Ferencváros továbbjutását jelentette a Kupagyőztesek Európa Kupájában.

A svéd Malmö ellen mindkét mérkőzésen a kapuba talált, a visszavágón az egyenlí­tő találatot lőtte az Üllői úton. Talán az elődöntő volt a legnehezebb, a visszavágó mérkőzés (Budapesten a Népstadionban 2-1-re nyert a Fradi az első meccsen) a belgrádi Marakana stadionban százezer őrjöngő Crvena Zvezda szurkoló gyűrűjében. A Fradi korai gólja kissé lehűtötte a kedélyeket, de még nagyon sok idő volt hátra, óriási iramban folyt a mérkőzés és fordítottak a jugoszlávok. Úgy tűnt, hogy hosszabbítás lesz, közben a zöld-fehéreket még egy kiállítás is sújtotta (Bálint László kapott piro lapot), pokoli utolsó negyedóra várt a csapatra.

„Egy remek csellel elindultam, betörtem a tizenhatos területére, egy pimasz lövőcsel után felrúgtak, a játékvezető pedig ilyen légkörben is határozottan befújta a büntetőt.”

– emlékezett vissza Máté János.

„Ki meri elvállalni a tizenegyest? Megyesi Pista higgadtan magához ragadta a labdát és elindult a büntető irányába. Letette a labdát, síri csend a lelátón, és egy egészen könnyed mozgásból elgurította a kapus mellett, aki mozdulni sem tudott, mereven állt. Az utolsó perceket már kibírtuk. Csak a döntőben veszítettünk mérkőzést.”

– zárta mondanivalóját a Fradi korábbi csatára.

A Csikócsapat – a Fradimédia felvétele:

fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs