A negyven éve elhunyt Kocsis Sándorra emlékezett az Aranycsapat Testület

Kocsis Sándorra, az Aranycsapat legendás csatárára emlékeztek hétfőn, halálának negyvenedik évfordulóján, a világhírű futballista sírhelyénél, a Szent István Bazilika altemplomában.

Kocsis Sándor jóval több volt, mint egy élsportoló: igazi ikon, igazi legenda volt ő, akit az egész világon csodáltak” – mondta a megemlékezésen Bajkai István országgyűlési képviselő, az Aranycsapat Testület alelnöke – számolt be hétfún az MTI.

Kocsis Sándor pályafutását felidézve elmondta: a Magyarországon Kockának, Spanyolországban pedig Aranyfejnek becézett csatár a válogatottban 68 mérkőzésen 75 gólt szerzett, a magyar bajnokságban, a Ferencvárosban és a Honvédban 247-szer, míg a spanyolban 42-szer volt eredményes. Az Aranycsapat egykori nyolcasának sikerült az, ami még Puskás Öcsinek sem, válogatott mérkőzésenként átlagosan több mint egy gólt szerzett, míg az 1954-es világbajnokságon elért meccsenkénti 2,2-es gólátlaga a mai napig a leghatékonyabb csatárteljesítmény a világbajnokságok történetében – emelte ki.

Mint mondta, Kocsis Sándor pályafutása során a Ferencvárosban és a Budapesti Honvédban, majd svájci Young Fellows Zürichben, 1958 és 1966 között pedig az FC Barcelonában játszott. Azonban – folytatta – a sors nem volt hozzá kegyes, mert visszavonulása után súlyos beteg lett, lábfejét amputálni kellett, és 1979-ben, mindössze 49 éves korában elhunyt.

Bajkai István felidézte: Kocsis Sándor hamvait 2012-ben, születésének 83. évfordulóján hozták haza, s a budapesti Szent István-bazilika kriptájában helyezték el, egykori csapattársa, Puskás Ferenc mellé. Hangsúlyozta: az Aranycsapat, köztük Kocsis Sándor eredményei azt mutatják, hogy Magyarország méltó, kiemelkedő helyet foglal el a sporttörténelemben. Az Aranycsapat 12. játékosának tartott Szepesi György sportriporter szavait idézve hozzátette: „Amíg lesz Magyarországon labdarúgás, Kocsis Sanyi emléke mindig élni fog„.

Id. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke arra emlékeztetett: az Aranycsapat Emlékévet a testület kezdeményezésére a kormány nevében Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Puskás Ferenc születésének 90. évfordulóján, 2017 áprilisában hirdette meg, és az ünnepségsorozattal a legendás válogatott emlékét ápolják.

A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke szerint ugyanakkor az utóbbi időben több alkalommal is olyan vélemények láttak napvilágot – többek között Bernd Storck korábbi magyar szövetségi kapitánytól is -, hogy az Aranycsapat sikerein túl kellene lépni, mert az egykori válogatott emléke teher a mai játékosokon, és ez csak egy tiszteletre méltó, de feledhető rövid felvillanás volt.

Id. Lomnici Zoltán ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: a BBC néhány napja tette közzé annak a számítógépes egyetemi kutatásnak az eredményét, amely a világ összes nemzeti csapatának teljesítményét vizsgálva arra jutott, hogy az Aranycsapat, vagyis az 1953 és 1955 közötti magyar labdarúgó-válogatott volt minden idők legjobb válogatottja. Ha ez igaz, akkor mindazok, akik úgy látják, hogy feledhető az Aranycsapat teljesítménye, tévednek – jelentette ki az Aranycsapat Testület elnöke.