A Tour de Hongrie főellenőre Olaszországból érkezik

Nem csak a Tour de Hongrie mezőnyében találkozhatunk majd olyan szereplőkkel, akik a kerékpársport csúcseseményeinek rendszeres résztvevői. A Magyar Körverseny „főellenőre”, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) megbízottjaként az olasz Gabriele Rigoletti lesz, aki olyan eseményeken bíráskodik, mint a Giro d’Italia, a Milánó–San Remo vagy a Lombard Körverseny.

A szervezők tájékoztatása szerint a 48 esztendős nemzetközi versenybíró egy észak-olasz kisvárosban él Bologna mellett, a hétköznapokban villamosmérnökként dolgozik egy vállalatnál az energiaszektorban. A kerékpársportban pedig továbbviszi a családi hagyományt.

Gyerekkorom óta figyelemmel követem a kerékpársportot és a versenyeket. Édesapám nemzeti szinten bíráskodott, így neki is nagy szerepe volt abban, hogy olyan hamar elvarázsolt a kerékpározás – mondja Gabriele Rigoletti. – Sosem voltam élsportoló, régiós szinten 1991-ben kezdtem el bíráskodni, aztán folyamatosan képeztem magam, előbb a nemzeti, majd a nemzetközi kurzusokat végeztem el és szereztem egyre magasabb képzettséget.

Az olasz sportszakembernek már vannak szép emlékei hazánkról – néhány évvel ezelőtt Budapesten töltött néhány feledhetetlen napot –, de nem csak ezért örült a feladatnak.

Boldog vagyok, hogy egy olyan ország körversenyén dolgozhatok, amelyen még azelőtt soha. Szeretek megismerni új országokat, embereket és versenyeket. Hallottam róla, hogy a Tour de Hongrie milyen célokat tűzött maga elé, tudom, hogy 2018-ban szerepel elsőként 2.1-es versenyként. Versenybíróként mások munkájának tiszteletben tartásában és az együttműködésben hiszek, a bírók biztosítják a versenyek zavartalan lebonyolítását és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség szabályainak mindennemű betartását és betartatását. A Magyar Körverseny során magam és a kollégáim is azon leszünk, hogy feladatainknak maximálisan eleget tegyünk, ezáltal hozzájárulva a verseny sikeréhez.

A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie augusztus 14-én kedden Siófokon prológgal rajtol, a nemzetközi mezőny a Balatonalmádi, Keszthely, Velence, Székesfehérvár, Cegléd, Hajdúszoboszló, Karcag, Miskolc, útvonalon hat versenynap alatt, tíz megyét érintve 800 kilométert tesz meg a budapesti befutóig. Ebben az évben 20 csapat kapott meghívót, minden együttes hét kerékpárossal állhat rajthoz a Magyar Körversenyen.

fotó: tourdehongrie.hu – Gabriele Rigoletti (jobbról a második) kollégáival a 2015-ös Dubai Körversenyen –