A valaha teljesített legjobb magyar idővel nyerte Szőnyi Ferenc a tízszeres ironmant

A világbajnok Szőnyi Ferenc első helyezést ért el az ultratriathlon királykategóriájának számító decatriathlonban, a Swissultra elnevezésű versenyen, Svájcban. Az augusztus 16-31. között megrendezésre kerülő verseny távja 38 kilométer úszásból, 1800 kilométer kerékpározásból és 422 kilométer futásból áll, melyet a valaha volt legjobb magyar idővel teljesített Szőnyi.

A szervezők tájékoztatása szerint alig tért vissza a Himalájából Szőnyi Ferenc, ahol minden bizonnyal a világ legnehezebb futó versenyén 480 km-t teljesített egyedüli célbaérőként, máris újabb versenyen állt rajthoz: a svájci Buchs városába azzal a nem titkolt szándékkal érkezett a komáromi ultrasportoló, hogy megdöntve a világrekordot, ismét a dobogó legmagasabb fokára állhasson.

A rendkívül rossz időjárási viszonyok miatt nem volt könnyű dolga a versenyzőknek, napokig viharban kerékpároztak, a versenybírók két alkalommal összesen 2,5 órára meg is szakították a versenyt. A táv teljesítéséhez végül 213 órára volt szüksége Szőnyinek, a viharos idő miatt és a pálya adottságai miatt a világrekord megdöntése elmaradt, de nyakába így is aranyérem kerülhet. Így, jövő időben, hiszen annak ellenére, hogy a Szőnyi és csapata már 5 napja hazaért Svájcból, a verseny még nem ért véget – a még jelenleg is versenyben lévő indulóknak augusztus 31-én hajnali 3-ig van lehetőségük befejezni a versenyt szintidőre. Ferencék holnap reggel indulnak vissza a svájci helyszínre, hogy részt vegyenek az éremosztó ceremónián, és az 5 nappal ezelőtti születésnapján célbaérő „Racemachine” újra a dobogó legfelső fokára állhasson.

Szőnyi Ferenc nem először teljesítette a decatriathlont, aktív sportpályafutásának – melyet csak 40 éves kora után kezdett meg – második ultratávú versenyeként 2008-ban a mexikói Monterreyben 3. helyezést ért el, 222 órás idővel. Teljesítményének fényét csak emeli, hogy alig két hónapja a Himalájában átlagosan 5000 méteres tengerszint feletti magasságon, a világon elsőként csinálta végig, és ezzel megnyerte a Hell Ultra elnevezésű 480 kilométeres futóversenyt.

Szőnyi Ferenc nevét mindenki megjegyezi, aki egyetlen egyszer is hallotta a sporttal felnőtt éveiben megismerkedő, azóta sikert sikerre halmozó triatlonista történetét. A komáromi építési vállalkozó a 40-es éveihez közeledvén tette meg első lépéseit a sport területén, de hamar rájött, hogy főleg hosszútávfutásban, és hosszabb kerékpár távokon kiemelkedően jól tud teljesíteni. 2008-as első dupla ironman versenye előtt egy hónappal még úszni is alig tudott, szinte teljesen ismeretlen volt a hazai mezőnyben. Ám nem csak itt szerepelt várakozásokon felül (4. helyezett Bonyhádon), hanem a sportág megdöbbenésére még ebben az évben harmadikként ért célba a Mexikóban megrendezésre kerülő 10-szeres ironman versenyen, ahol összesen 38 km-t úszott, 1800 km-t kerékpározott és 420 km-t futott. A következő évben a hazai sikerek után több külföldi ironman versenyen is dobogó közelbe került, majd 2010-ben már a hússzoros Iron Manen lett világbajnok, 2013-ban pedig harminc napon át harmincszor teljesítette az Iron Mant és lett vb-ezüstérmes. Mexikóban szurkolói csak Racemachine-ként (Versenygép) ismerik, ragadványnevét versenyzői stílusáról kapta: a több száz órás versenyek végén is ugyanolyan fáradhatatlanul mozog, mintha éppen akkor kezdte volna. Jó erőbeosztása miatt nagy hátrányból is meg tudja fordítani a versenyeket.

fotók: Hell Energy

Vélemény, hozzászólás?