Az aranytollas sportújságíróra emlékeztek

A 95 évvel ezelőtt ezen a napon született aranytollas sportújságíróra, Boskovics Jenőre, a Magyar Távirati Iroda (MTI) örökös tudósítójára emlékeztek hétfő délután sírhelyénél, a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom altemplomában.

Az eseményen Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke kiemelte: Boskovics Jenő a Magyar Sportújságírók Szövetségétől megkapta az örökös tiszteletbeli főtitkári címet, a nemzetközi szövetségtől (AIPS) – melynél főtitkárhelyettes, majd kincstárnok volt – pedig az örökös tiszteletbeli elnökségi tagságot. Hozzátette, 1952-től 35 éven át szolgálta a Magyar Távirati Irodát, így az Aranycsapat csodálatos sikereinek fő tudósítója volt, és legendás barátság fűzte a két legnagyobb magyar sportolóhoz, Puskás Ferenchez és Papp Lászlóhoz – számolt be kedden az MTI.

Lomnici Zoltán alkotmánybíró, az Aranycsapat Testület első embere arról beszélt, hogy egy sikeres sportnemzetnek nemcsak kiváló sportolókra, hanem olyan krónikásokra is szüksége van, akik megörökítik az eseményeket. Kiemelte: Boskovics Jenő egy olyan személy volt, aki a tényeket, az adatokat nagyon fontosnak tartotta, valamint azt, hogy mindenről rendkívül hitelesen tudósítson. Tisztában volt azzal, hogy a sport a fiatalokat is a tiszta erőfeszítésre, a becsületes munkára és a hazaszeretetre neveli, hiszen a sportban – ha azt tiszta keretek között játsszák – valóban az győz, aki jobb, vagy aki több energiát fektetett be.

Lomnici Zoltán kiemelte, Boskovics Jenő egy olyan időszakban dolgozott, amikor a jelenleginél még lényegesen korlátozottabb volt a hozzáférés az információkhoz, ezért nagy jelentősége volt annak, hogy mit írt az MTI tudósításaiban. Megemlítette még, hogy Boskovics dolgozott a Foci című lap főszerkesztőjeként, majd a Nemzeti Sport főmunkatársaként, továbbá főszerkesztője volt a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség magazinjának. A Magyar Olimpiai Bizottság is tiszteletbeli tagjává választotta, egyúttal neki köszönhető a hazai Év sportolója-választás létrejötte.

A megemlékezésen jelen volt a korábbi televíziós műsorvezető, riporter és kommentátor, a 90. évéhez közelítő Kopeczky Lajos, aki felidézte, hogy Boskovics Jenő kitűnő labdarúgó is volt, akinek a futballkarrierjét egy sérülés törte ketté. Annak idején egy csapatban játszottak a Népstadionban rendre telt ház előtt megrendezett Színész-Újságíró Rangadókon, az 1970-es években pedig együtt nyertek aranyérmet az újságíró-válogatottak franciaországi Európa-bajnokságán.

Az eseményen részt vett még Zakariás Ágnes, az Aranycsapat Testület tagja, Zakariás József lánya, ifjabb Papp László, a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó fia és Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára.