Remek játékkal legyőztük Dél-Koreát a vb-n

A magyar jégkorong-válogatott remek játékkal, 6-2-re győzte le a dél-koreai csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság keddi játéknapján, így két forduló után egyedüliként százszázalékos.

A két csapat vasárnap egyaránt győzelemmel rajtolt: a magyarok Japánt 3-1-re, a dél-koreaiak pedig az élvonaltól tavaly búcsúzott szlovénokat verték 4-2-re. Don MacAdam szövetségi kapitány nem változtatott a sorokon, a kapuban ismét Bálizs Bence kezdett, és a közel ötszáz fős szurkolósereg újra remek hangulatot teremtett – számolt be a helyszínről az MTI.

Azonban másfél perc után már az ázsiaiak vezettek: Li Jung Dzsun a kapu mögül visszatett pakkot közelről ütötte Bálizs lábai között a kapuba. Hat perc telt el, amikor Mihály Ákos dőlt ki egy fejre irányuló ütközés miatt, Park Dzsin Kju végleges kiállítást kapott. Az esetleges agyrázkódás kivizsgálása után a csatár visszatérhetett. Az ötperces emberelőnyben csak helyzetekig jutott a MacAdam-csapat, ugyanakkor furcsa volt, hogy a hosszú büntetés alatt kétszer is volt egy-egy perc kereskedelmi szünet, ami elvileg nem engedélyezett kiállításnál vagy tilos felszabadításnál, mert a vétkes fél játékosai így plusz pihenőhöz jutnak.

Azonos létszámban Papp Kristóf a kapu mögül szolgálta ki a rá bízott védőt időben eltoló Erdély Csanádot, Ha Dzsung Ho rosszul zárta a rövid sarkot, így a 14. percben megszületett az egyenlítő gól. A dán bajnokságban ezüstérmes magyar csatár két éve az egymás elleni legutóbbi vb-meccsen, Ljubljanában mesterhármast lőtt Dél-Koreának, és volt egy gólpassza is akkor.

A 17. percben Sofron István egy testcsellel rázta le hátvédjét, Li Don Kut, majd a kapuba bombázott. A gólerős támadó 2022-ben ugyancsak eredményes volt az ázsiai alakulat ellen. Még a szünet előtt mindkét kapus hatalmas bravúrral védett, így maradt a 2-1-es magyar vezetés.

A második harmad egy bődületes védelmi hiba miatt dél-koreai helyzettel kezdődött, Li Csong Min két próbálkozását azonban Bálizs hárította. A Mihály elleni szabálytalanságért kapott fórban a hátvéd Stipsicz Bence talált be, Erdély remekül takarta a kilátást Ha elől. Három perc múlva megint Erdély ment zavarni az úgynevezett piszkos zónába, és Sebők Balázs ütött gólt távolról. 36 másodperc múlva Mihály kapott jó ütemű passz a vb-újonc Ortenszky Tamástól, ezzel ő is eredményes lett.

A megroggyant ellenfél időt kért és kapust cserélt, ám ez sem segített, mert az üresen hagyott Erdély szinte „zsákolva”, a kapu torkából húzta be a korongot a gólvonal mögé felavatva Li Jon Szeungot. A második szünet előtt Galló Vilmos ült ki magas bottal lökésért, ez volt az első magyar emberhátrány. Azonban a nagy kedvvel játszó Erdély kiugrott volna, de visszahúzták, a megítélt büntetőt pedig a dél-koreai kapus botoskesztyűvel védte, így elmaradt a mesterhármas.

A harmadik harmadban a biztos vezetés tudatában főleg a védekezéssel törődött magyar csapat, a stáb mindenkinek igyekezett egyenlő részben elosztani a jégidejét. Rossz hír volt viszont, hogy Sofron térdelés miatt végleges kiállítást kapott. Az MTI értesülése szerint a szerda délelőtti fegyelmi bizottsági ülésen döntik el, hogy a magyar csatár kap-e eltiltást.

A kitörő Erdéllyel szemben megint szabálytalankodtak, de újfent elrontotta az emberhátrányos büntetőt. Az emberelőnyben Sin Szang Hun szépített, majd az egyre paprikásabb hangulatban sorra jöttek a kiállítások. Németh Kristóf a hajrában a felső lécet találta el, így maradt a 6-2.

Az esti összecsapáson az olaszok a meccs derekán 2-0-ra vezettek, ám a japánok bő három perc alatt egyenlítettek. A záró húsz perc plexitörés miatt közel félórát csúszott, majd vezettek a vendégek is, de a hajrában jött az egyenlítés. A hosszabbítás csak öt másodpercig tartott, a hazaiaknak ennyi kellett egy sikeres kontrára a korongbedobás után.

A magyarok szerdán 12.30-kor az eddig pont nélküli, 17 székellyel felálló román, pénteken a házigazda olasz, a szombati záráson pedig a szlovén válogatottal találkoznak. Az első két helyezett jut fel a 16 csapatos világelitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

Don MacAdam szövetségi kapitány együttese a második percben hátrányba került, ám még az első harmadban fordított, pedig nem sikerült betalálnia egy ötperces emberelőny során. A második felvonásban 5 perc 48 másodperc alatt viszont négy gólt ütöttek a magyarok. A folytatásban Sofron István végleges kiállítást kapott térdelésért, a rivális pedig szépíteni tudott.

A sikerből tizenhárom mezőnyjátékos vette ki a részét ponttal – lőtt gólt vagy adott gólpasszt -, öten egy pontnál többel zártak. A kétgólos Erdély Csanád két büntetőt is kihagyott.

Eredmény, 2. forduló:
Magyarország-Koreai Köztársaság 6-2 (2-1, 4-0, 0-1)
gól: Erdély (14., 31.), Sofron (17.), Stipsicz (25.), Sebők (28.), Mihály (29.), illetve Li J. Dzs. (2.), Sin (49.)

A nap másik két mérkőzésén:
Szlovénia-Románia 6-1 (1-1, 3-0, 2-0)
Olaszország-Japán 4-3 (0-0, 2-2, 1-1, 1-0), hosszabbítás után

A csoport állása:

M GY HGY HV V LG–GK Gk P
1. Magyarország 2 2 9–3 +5 6
2. Olaszország 2 1 1 10–4 +6 5
3. Szlovénia 2 1 1 8–5 +3 3
4. Dél-Korea 2 1 1 6–8 +3 3
5. Japán 2 1 1 4–7 –4 1
6. Románia 2 2 2–12 –10 0

Győzelemmel rajtolt a magyar jégkorong-válogatott a vb-n

A vb további menetrendje:
Május 3. 19.30: Magyarország–Olaszország (Tv: Sport1)
Május 4. 19.30: Magyarország–Szlovénia (Tv: Sport2)

Fotó: MJSZ / Vörös Dávid