Keleti Ágnes meglátogatta Papp Lászlót és Puskás Ferencet a Madame Tussauds Budapestben

Különleges vendéget üdvözölt a Madame Tussauds Budapest. Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok, a magyar tornasport legeredményesebb versenyzője látogatott el a belvárosi produkcióba – különösen pályatársaira, Papp Lacira és Puskás Ferencre volt kíváncsi.

Magasra szökött az egy négyzetméterre jutó magyar olimpiai aranyak száma a Madame Tussauds Budapest sport termében. A produkciónak helyet adó Palazzo Dorottya egyik termében látható Puskás Ferenc, Papp László és Hosszú Katinka viaszfigurája, ők hárman összesen 7 aranyérmet szereztek az országnak. Amint belépett a terembe Keleti Ágnes ez a szám rögtön 12-re emelkedett, hiszen a Nemzet Sportolója Helsinkiben és Melbourne-ben az olimpián összesen 10 érmet nyert, köztük ötöt a legfényesebb fajtából. Ausztráliában Fülöp herceg, Erzsébet királynő férje volt az esemény fővédnöke, aki lekésett a győztes produkcióról, ezért arra kérte a magyar tornászokat, hogy ismét adják elő fantasztikus számukat.

Keleti Ágnes rengeteg csúcsot megdöntött sportolói pályafutása során, ő a magyar tornasport legeredményesebb versenyzője, 1954-es római világbajnokságon egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzérmet is begyűjtött, négyszeres főiskolai világbajnok és 46 alkalommal nyert magyar bajnokságot. Mai szemmel nézve hihetetlen, de Keleti Ágnes az első olimpiai győzelmét 31 éves korában szerezte, a csúcsra pedig a következő olimpián, 35 éves korában jutott fel. Miután visszavonult az aktív versenyzéstől, Izraelben szövetségi kapitányként dolgozott, tanított, az országban a tornasport alapítójaként ünneplik. A most 103 éves Keleti Ágnes a világ legidősebb olimpiai bajnoka.

Keleti Ágnes élvezettel nézte végig a Madame Tussauds Budapest látványosságait, leginkább pedig érthető módon szintén legendás pályatársaira volt kíváncsi. Papp Lacival teljesen összefonódott a pályafutásuk: együtt versenyeztek Helsinkiben és Melbourne-ben is, ahol mindkettőjük sporttörténelmi sikereket ért el. Keleti Ágnes Papp László figuráját megpillantva meg is jegyezte: „rég találkoztunk”.

Puskás Ferenc szintén Helsinkiben szerzett aranyat a magyar válogatott tagjaként. 1954 júliusában a Népsport címlapján is szerepeltek, hiszen ekkor a labdarúgó válogatott a világbajnokság döntőjébe jutott be, Keleti pedig a római tornász világbajnokságon győzedelmeskedett. Ráadásul a tornásznő pont abban a stadionban szerezte meg az aranyat, amelyet egy évvel korábban Puskásék avattak fel háromgólos győzelemmel az olaszok ellen.

Keleti Ágnes nagy érdeklődéssel figyelte Karády Katalin figuráját is. A kávézóban pedig kedvenc édességével, fagyival várták az olimpiai bajnokot a produkció munkatársai.

 

Fotók: Madame Tussauds Budapest