Az olasz foci csodája a nemzetközi kupákban

Először fordul elő, hogy Olaszországot egyidejűleg öt csapat is képviseli az európai sorozatok elődöntőiben – írta a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) pénteken az Európa-liga és a Konferencia-liga csütörtöki játéknapjának eredményeit értékelve.

A Bajnokok Ligájában már a legjobb négy közé jutott AC Milan és Internazionale után az El-ben, a második számú kontinentális kupában csütörtökön a Juventus és az AS Roma, a harmadik számúban, a Kl-ben pedig a Fiorentina biztosította helyét az elődöntőben – írta az MTI.

A Juventus 22. alkalommal jutott be európai sorozatban a négy közé, e tekintetben a torinóiaknál mindössze három klub sikeresebb: a Real Madrid (37), a Bayern München (28) és az FC Barcelona (26).

(fotó: twitter.com/ChampionsLeague)

A Manchester United története egyik legsúlyosabb vereségét szenvedte el csütörtökön, amikor 3-0-ra alulmaradt a Sevilla vendégeként, így az angliai 2-2 után búcsúzni kényszerült az Európa-ligától. Az MU-t a Juventus győzte le szintén 3-0-ra 1976. november 3-án az El elődjének számító UEFA Kupában.

(fotó: twitter.com/EuropaLeague)

A hazai visszavágón a Sevilla minden idők legidősebb – 30 év és 295 nap átlagéletkorú – kezdőcsapatát küldte harcba a Manchester ellen, amelyet az elmúlt hat szezonban egyformán spanyol csapat ejtett ki az európai porondon, három alkalommal – a mostani előtt 2018-ban és 2020-ban is – éppen a Sevilla volt a „tettes”. Az andalúziai alakulat ötödször jutott be az Európa-liga elődöntőjébe, minden más együttesnél többször. Ráadásul valamennyi korábbi ilyen alkalommal – 2014-ben, 2015-ben, 2016-ban és 2020-ban – meg is szerezte a trófeát.

(fotó: twitter.com/europacnfleague/)