Bartucz-parádé, három góllal legyőztük a horvátokat!

Újabb bravúros siker született a Németországban zajló férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon, ugyanis a magyar válogatott 29-26-ra legyőzte a horvát együttest Kölnben és teljesítette a célkitűzést, biztosan a legjobb tíz között végez.

A magyar együttes húszfős keretéből ezúttal Andó Arián, Szöllősi Szabolcs, Krakovszki Zsolt és Szita Zoltán maradt ki. Utóbbi, a Szeged balátlövője lázzal járó felső légúti megbetegedés miatt nem játszhatott. A horvátoknál Domagoj Duvnjak háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmes, világbajnoki második, olimpiai bronzérmes, kétszeres Bajnokok Ligája-győztes irányítót nem nevezték, mert napok óta betegséggel küszködik.

(fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Szita eddig támadásban és védekezésben, balátlövő és balszélső poszton, a védőfalban és öt-egyes védekezésben is jól teljesített, de a hiánya eleinte nem látszott meg a csapat játékán. A kilencedik percben Bodó Richárd egy labdaszerzés – pontosabban visszaszerzés – után a földön fekve szerzett gólt, ezzel volt először két találat a különbség.

(Bodó Richárd és Bánhidi Bence támadásban; fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Jó védekezés után Imre Bence kétszer is góllal fejezte be a lerohanást, 7-4-nél pedig időt kért az ellenfél. Bartucz László remekül védett, támadásban azonban sokasodtak a kihagyott helyzetek, ezért José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány irányítót cserélt, Lékai Máté helyett Fazekas Gergőt küldte be, sőt Hanusz Egont is a pályára vezényelte.

(Lékai Máté; fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A magyarok 6-2-es szériája után a kapusbravúrokra és a jó védekezésre alapozva megnyugtatóvá lehetett volna tenni a különbséget, de a támadásban elkövetett rengeteg hiba miatt a horvátok felzárkóztak, és a szünetben 14-13 volt az állás „ide” – számolt be az MTI.

(Bánhidi Bence és Ancsin Gábor nagy munkában; fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Lerohanások helyett a második félidőben is lassították a játékot Bánhidi Bencéék, de emiatt rendre felállt védőfallal néztek szembe, ez pedig alaposan megnehezítette a dolgukat, kilenc perc után lőtték első akciógóljukat. A horvátok fordítottak és 1-0 után ismét vezettek (17-16), a magyarok továbbra is sok helyzetet rontottak, ebben közrejátszott az ellenfél kapusainak remek teljesítménye is.

(Imre Bence is parádésan játszott; fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Egy 4-1-es sorozat végén az 52. percben újra kettővel vezetett a magyar válogatott, utána Imre Bence találatai ellenére egyenlített Horvátország. Két perccel a vége előtt megint Lékaiék voltak kétgólos előnyben, és bár emberhátrányba kerültek, egy kulcsfontosságú labdaszerzés után Sipos Adrián gólt szerzett. Az utolsó percben az ellenfél feltolta a védekezését a félpályáig, de ezzel sem ment sokra, így a magyar válogatott az 1998-as Európa-bajnokság után ismét le tudta győzni a horvátokat világversenyen.

(A magyar csapat öröme a mérkőzés után; fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A mezőny legjobbja Bartucz László lett, aki 16 védéssel, 38 százalékos hatékonysággal járult hozzá a sikerhez.

(Bartucz László; fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A túloldalon a Szeged balszélsője, Marin Jelinic egy, a Tatabánya jobbátlövője, Mateo Maras két góllal zárt. Tin Lucin és Filip Glavas öt-öt alkalommal talált be, Matej Mandic kilenc, Dominik Kuzmanovic négy lövést védett.

José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány két időkérési lehetőséget sem használt ki a hatvan perc során.

A két csapat 36. egymás elleni meccsén húsz horvát siker és öt döntetlen mellett a 11. magyar győzelem született.

„A csapategység, a küzdés, az egymásért tenni akarás a legnagyobb erőssége ennek a válogatottnak”

A csoportkörből százszázalékos teljesítménnyel továbbjutott magyarok csütörtökön az osztrákoktól elszenvedett 30-29-es vereséggel kezdték a középdöntőt, hétfőn 20.30-tól a házigazda Németországgal, majd szerdán 18 órától az olimpiai címvédő Franciaországgal találkoznak. A csoportok első két helyezettje az elődöntőbe jut, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak.

Eredmény, középdöntő, 2. forduló, I. csoport:
Magyarország-Horvátország 29-26 (13-14)
Köln, v.: Lah, Sok (szlovénok)

Magyarország: Bartucz – Bodó 5, Lékai 4, Bánhidi 2, Sipos 1, Ancsin 3, Imre 7, cserék: Bóka 2, Ligetvári, Fazekas 3, Hanusz, Máthé 1, Ilic 1

lövések/gólok: 48/29, illetve 46/26
gólok hétméteresből: 4/3, illetve 2/2
kiállítások: 8, illetve 12 perc

További eredmények:

Franciaország-Izland 39-32 (17-14)
Németország-Ausztria 22-22 (11-12)

A csoport állása:

1. Franciaország 3 3 106–94 +12 6
2. Magyarország 3 2 1 91–81 +10 4
3. Ausztria 2 1 1 58–57 +1 3
4. Németország 2 1 1 56–57 –1 2
5. Horvátország 3 1 2 86–91 –5 1
6. Izland 3 3 81–98 –17 0

Az Európa-bajnokság győztese – illetve a kvótával még nem rendelkező legjobb csapat – kijut a nyári, párizsi olimpiára. A következő két legjobb együttes, amely még nem kvalifikált az ötkarikás játékokra vagy selejtezőtornára, részt vehet a márciusi selejtezőn, melyen a magyar csapat már korábban biztosította a helyét.

fotók: MTI/Czeglédi Zsolt