Fellobbant az olimpiai láng Gangwonban!

Telt ház előtt tartották meg a IV. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok nyitóünnepségét a Gangneung Oval jégcsarnokban – a magyar zászlót a jégkorongozó Weiler Krisztina és a snowboardos Barabás Attila Bálint vitte.

A koreaiak helyi idő szerint péntek este újra bebizonyították, ha olimpiai rendezésről van szó (legyen az felnőtt vagy ifjúsági esemény), nem ismernek tréfát. És ez még csak az ifjúsági olimpia nyitóünnepsége volt. A versenyeken 79 ország majdnem 1900 sportolója vesz majd részt – a Team Hungary 33 tagú csapattal képviselteti magát – számolt be hivatalos honlapján a Magyar Olimpiai Bizottság.

A fiatalok pedig nemcsak azt tapasztalhatják meg, hogy milyen egy nagy nemzetközi ötkarikás eseményen szerepelni, hanem azt is, hogy milyen nagyon sok néző előtt sportolni. Ugyanis nem csupán a nyitóünnepséget tartották telt ház előtt: a szervezőbizottság közleménye szerint 350.000 jegyet adtak el a versenyekre két nappal a megnyitó előtt. Érdekesség, hogy a magyar szempontból egyaránt izgalmas jégkorong (84.825) és a curling (60.527) a legnépszerűbb, de például biatlonban is tízezer fölötti nézőre kell számítani. A jegyek egyébként ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek.

A gangwoni téli ifjúsági játékok víziója: „Gangwon – a békés együttélést ünneplő ifjúság, amely az egységet a jobb jövőt a sporton keresztül teremti meg.”

A fenntarthatóságot szem előtt tartva a korábbi olimpiai játékok során használt létesítményeket használják fel – ez a fiataloknak is jó, hiszen úgy érezhetik, a nagy elődök nyomdokain haladnak.

De visszatérve a nyitóünnepségre!

Rendhagyó módon először a sportolók vonulnak be az Oval jégcsarnokba – a zászlóvivők nélkül természetesen –, és helyet foglalnak a jégen elhelyezett dobogókon. Eltáncolják a koreai tigristáncot, ez a ráhangolódás, amin a nézők addigra már túl vannak, hiszen legalább egy órán keresztül „melegíti őket” a helyi műsorvezető.

A megjelenteket a lelátóról köszönti a koreai államfő, Yoon Suk Yeol, valamint Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke.

A koreai zászlót világbajnokok és olimpiai érmesek hozzák, a házigazda himnuszát egy általános iskolás kislány énekli, zongorakísérettel.

A földre vetített visszaszámláló óra a közönséget is inspirálja, és persze maga az esemény is, amelyen hamarosan a fiatal sportolók válnak főszereplővé.

Most a zászlóvivők jönnek, fegyelmezetten, egymás mellett vonulva.

Mivel a nemzetek mindig a helyi nyelv alfabetikus sorrendjében vonulnak, a mieink, a jégkorongozó Weiler Krisztina és a snowboardos Barabás Attila Bálint a végén érkeznek, Hongkong és a házigazda koreaiak mellett.

A padlón megjelenik az olimpia mottója:

Gyorsabban, magasabbra, erősebben, együtt!

A végén gyönyörű, jégkristályokkal fényfestett úton behozzák az olimpiai zászlót, felhangzik az olimpiai himnusz, majd pedig érkezik Thomas Bach, a NOB elnöke, aki azzal az útravalóval engedi útjukra a sportolókat, hogy éljék meg a pillanatot, mert ez most az övék, küzdjenek sportszerűen, és kössenek barátságokat, lépjenek a nagy elődök nyomdokába.

Ezután hivatalosan is megnyitja a IV. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokat.

Egy látványos lézershow után, végre megérkezik a láng is: az utolsó métereket, mintegy a múltat a jelennel összekapcsolva Sungbin Yun, a phjongcshangi olimpián szkeletonban aranyérmet szerző versenyző teszi meg vele.

Fellobban a láng, és ezzel hivatalosan is kezdetét veszi a gangwoni ifjúsági téli olimpia!

A Gangwonba utazó magyar sportolók sportágak/szakágak szerint:

alpesi sí: Körtvélyessy Dóra, Schneider Milán István
biatlon: Bozóki Laura, Kunos László Sámuel
curling: Kárász Raul Benjámin, Nagy Lola Olimpia
freestyle sí, cross: Szeghalmi Fanni, Tymcyna Dóra
gyorskorcsolya: Sándor Lilla Enéh, Vancsó Rebeka
jégkorong, 3×3: Bátyi Boróka, Bereczki Dóra, Csordás Csenge Noémi, Faragó Luca Lara, Hajdu Lili, Haraszt Lorina, Hiezl Réka Effi, Polónyi Petra, Sághy Lara, Simon Bíborka Borbála, Szabó Bonita Lilla, Takács Noémi Zoé, Weiler Krisztina
műkorcsolya: Ekker Léna
rövidpályás gyorskorcsolya: Keszthelyi Dávid, Major Dominik Gergely, Szigeti Dóra, Végi Diána Laura
sífutás: Bere Larissza Vanda, Gaál Dóra, Holló Martin
snowboard, cross: Tóth Emma Ágnes, Barabás Attila Bálint

fotó: MOB-Média / Szalmás Péter