Bemutatták a magyar labdarúgó válogatott új mezét – fotók

Az adidas és az MLSZ bemutatta a magyar labdarúgó válogatott új mezét.

Budapest szervezőként csatlakozott a 2020-as Európa-bajnoksághoz, így az új szerelés egyes részleteihez a városból merítettek inspirációt az adidas tervezői. Ez az első olyan garnitúra, amelynek elemei nem használhatók fel más adidas mezekhez. Ezzel a magyar válogatott egy kategóriába került többek közt a belga, a spanyol és a német csapattal.

Az MLSZ-szel közös keddi sajtótájékoztatón mutatta be az adidas a magyar labdarúgó válogatott új szerelését. Az eseményen több korábbi ikonikus darab is megtekinthető volt (a Puskás Intézet és a meggypiros.hu honlapot tulajdonló gyűjtő jóvoltából), melyek segítségével szemléltethető a magyar válogatott mezek stílusbéli és elkészítési technikában való változásai. A 20. században sokáig a V-nyak volt a jellemző stílusjegy, amit az adidas is tovább vitt 1974 után (ekkor lett a márka a magyar válogatott mezek gyártója). A német gyártó vezette be a transzfernyomással felvitt, flokkolt mezszámokat, ezt megelőzően hagyományosan, textilből kivágták a számot és rávarrták a mezre.

A legújabb garnitúrák a 2020-as Európa-bajnokságra készültek. A tervezésnél a fő koncepció a művészet és a labdarúgás ötvözése volt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a mezek egyes grafikai elemeihez a rajongók és a játékosok közös szenvedélyeiből és érzelmeiből merítettek inspirációt a tervezők.

Egyedülálló kihívás volt egy olyan mezsorozat kidolgozása, amely sikeresen közvetíti a futball nyers érzelmeit és azok egyesítő erejét. A kreatív folyamat kezdetén kézi rajzokra összpontosítva dolgoztunk, ami lehetővé tette számunkra, emberi és érzelmi szempontból kifejezőbb legyen, amit létrehozunk. Elégedettek vagyunk a végeredménnyel, mert úgy gondoljuk, hogy a művészet és a futball világának egyesítése sikeres volt” – mondta el Juergen Rank, az adidas vezető tervezője.

A magyar válogatott meze most először került egy kategóriába többek közt a belga, spanyol és a német csapatéval, ami azt jelenti, hogy nem egy sablon alapján készült, hanem minden eleme egyedileg tervezett és más adidas mezekre nem adaptálható. Színeiben a nemzeti lobogó köszön vissza, míg mintázatát, annak áramló hatásait a Duna ihlette. A Budapest utalás annak köszönhető, hogy a város szervezőként vesz részt a 2020-as Európa-bajnokságon. A nyak hátoldalán egy „Magyarország” felirat olvasható. A fenntarthatóság jegyében a mez anyaga 100%-ban újrahasznosított poliészter, míg gyártási technológiája a kor elvárásaihoz igazodva biztosítja a hő- és légáteresztést (Aeroready névre hallgat).

Az új mez november 15-én, az új Puskás Aréna nyitómeccsén, a Magyarország – Uruguay mérkőzésen lesz először látható. Ugyanekkor és ugyanitt lesz először megvásárolható is, a meccs ideje alatt. A márkaüzletekben és partnereknél november 18-tól érhető el.

fotók: Sportmenü / Kárpáti Balázs