Drámai csatában legyőztük az olaszokat

A magyar férfi válogatott ötméteresek után 15–14-es győzelmet aratott Olaszország ellen és ezzel szinte biztosan nyert magának egy szabadnapot, valamint egyből bejutott a legjobb 8 közé a dohai világbajnokságon. Kétszer is voltunk kétgólos hátrányban, utoljára másfél perccel a vége előtt, az ötöspárbajban viszont az olaszok jöttek vissza a sírból. A végén így is mi örülhettünk, pénteken pedig jöhet az örömjáték Kazahsztán ellen.

A dohai világbajnokság férfi tornájának csoportkörének a második fordulóját joggal tartották a „rangadók napjának”. Más kérdés, hogy az Európa-bajnoki finálé „visszavágója” (Spanyolország–Horvátország 10–6) és a szerb–montenegrói derbi (14–6) is jóval simábban alakult, mint arra sokan számítottak volna, de mi akár egy egygólos sikerrel is kiegyeztünk volna az olaszok ellen, hiszen az 99,9%-kal csoportgyőzelmet érhetett.

Varga Dénes ugyan már megérkezett Dohába és edzett is, de még nem áll készen a játékra, mellette ezúttal Tátrai Dávid kapott pihenőt.

Vogel Soma egy védéssel, a tegnap a 27. születésnapját ünneplő Manhercz Krisztián pedig egy emberelőnyös góllal adta meg az est záróakkordjának alaphangját, de nem késlekedtek sokat az olaszok sem, Edoardo di Somma lőtt fórból, éles szögből a magyar kapuba. Ezt követően összekapták magukat a védelmek, és a kapufák is főszerepbe kerültek, majd az olaszok egy szépen megjáratott létszámfölény után átvették a vezetést. Jött egyből a válasz Vigvári Vincétől (szintúgy előnyben), a negyed egyik legszebb jelenete pedig az utolsó másodpercre maradt, amikor Vámos Márton mutatott be egy kulcsfontosságú labdaszerzést.

Betonkemény védelmek csatáját hozta a második periódus eleje is, ha egy-egy lövés átjutott a blokkerdőn, azt a kapusok hárították, de labdaszerzésekből sem volt hiány. Vogel szállította a nagyobb bravúrokat, Zalánki Gergő pedig a harmadik magyar találatot, amikor bebombázott egy szabaddobást. Hátul továbbra is derekasan álltuk a sarat, Fekete Gergő rakétájával pedig már kettővel mentünk, ám a túloldalon egyből megfelezték a hátrányukat egy fóros centerhúzással. Sőt, az utolsó percben sikerült első ízben megúszniuk egy labdavesztés után, Gonzalo Echenique pedig egyedül maradt ziccerben és nem is hibázott. Néhány pillanattal a dudaszó előtt még lett volna lehetőségünk visszavenni a vezetést, de háromszor is a blokkot találtuk el, maradt a 4–4 – számolt be a magyar szövetség.

Vámos újabb zseniális labdalopással vétette észre magát a szünet után, de ez is csak elodázta az olaszok ötödik gólját, amit Francesco di Fulvio hintett kapásból. Egymás után hármat kaptunk, valamit ki kellett találni támadásban, mert eltelt a játékrész fele magyar gól nélkül. Sőt, Nagy Ádám ziccerben úgy lőtte fejbe Marco del Lungót, hogy a labda egyenesen a védekezésben lemaradó Di Fulvio elé pattant, aki ezzel egyből ziccerbe került, és ezt gólra is váltotta. Nem estünk össze és azonnal érkezett a jégtörő Manhercz rendkívül pimasz megoldásával, aztán viszont kihagytunk egy fórt, amit Echenique egy tökéletes pattintással büntetett. De akkor sem engedtük el őket, Vigvári újabb emberelőnyt értékesített, és hogy teljes legyen az öröm, 12 másodperccel a szünet előtt Vámos egy okos megindulás után ágyúzott Del Lungo feje fölé, megszerezve pályafutása 300. válogatottbeli gólját.

Az őrült küzdelem és a masszív védekezés a negyed felvonásban is folytatódott, sajnos Di Fulvio szakította meg a gólcsendet, és néhány elpuskázott támadás után számunkra a legrosszabbkor talált magára Andrea Fondelli is. Bő kettő perc volt még vissza, amikor a sokadik fórunkat hagytuk kihasználatlanul, de ami ezután történt, arra még sokáig emlékezni fogunk.

A következő előnyt ugyanis megoldottuk Jansik Szilárd jóvoltából, és már csak 83 másodperc volt hátra, amikor Vámos ismét csodát tett védekezésben: újabb labdát szerzett az olasz középkezdés után, amiből Zalánki úszott meg és egyenlített! A maradék 12 másodpercet kibekkeltük, úgyhogy jöhetett az ötöspárbaj.

Di Somma izomból mellé lőtte az elsőt, Vámos viszont nem hibázott. Vincenzo Renzutóét kiszedte Vogel, Manhercz szintén nem remegett meg, ahogy Echenique sem. Zalánki is bevágta, akárcsak Nicholas Presciutti, Jansik viszont fölé pattintotta a sajátját. Jöhetett az ötödik páros, Giacomo Canella bedobta, viszont Angyal Dánielét megfogta Gianmarco Nicosia, még mindig nem volt vége…

Folytatódott a párbaj, di Somma és Vámos is betalált, Renzuto és Manhercz szintén. Aztán Vogel hárította Echenique ötösét, Zalánki viszont bevágta, megnyertük a hullámvasutak csatáját! És ezzel nemcsak egy hatalmas riválist győztünk le (Varga Dénes nélkül), hanem nagy valószínűséggel a csoportot is megnyertük és egyből a legjobb nyolc közé jutottunk!

Varga Zsolt: „Az ilyen meccseken keresztül leszünk újra egységes csapat

Varga Zsolt szövetségi kapitány szerint nem játszott jól, de ötméteresekkel olyan fontos győzelmet aratott a magyar férfi vízilabda-válogatott az olaszok elleni világbajnoki csoportmérkőzésen, hogy az erőt adhat a folytatásra.

Bár az elején két negyeden keresztül jó volt a védekezés, összességében nem egy jó játékkal nyertünk ma. Viszont az, hogy vissza tudtunk jönni és így győztünk, az nagyon fontos. Az ilyen meccseken keresztül leszünk újra egységes csapat. A játékunk ritmusa még alacsonyabb állapotban van, közel sem százszázalékos

– nyilatkozta az MTI-nek Varga Zsolt, aki szerint ha az ilyen meccseken túljut a csapat, akkor az visszaadja a játékosoknak a megfelelő állóképességet.

Támadásban sokszor lassan értünk fel, nem találtuk azokat a pontokat, ahol meg tudtuk volna őket törni, nyilván ők is sokat készültek belőlünk. Ugyanakkor dolgozunk tovább, az elmúlt hetekben inkább a védekezésen volt a hangsúly, látjuk, min kell változtatni

– mondta a szövetségi kapitány.

Egy ilyen stresszes meccs nagyon sokat kivesz a játékosokból, viszont az, hogy ilyen körülmények között nyertünk, hogy visszajöttünk másfél perccel a vége, az nagyon sok erőt adhat„.

A mérkőzés egyik legjobbja Vámos Márton volt, aki azon túl, hogy megszerezte karrierje 300. gólját a válogatottban, számos remek védekezést mutatott be, köztük az egyenlítéshez hozzájáruló kulcsfontosságú labdaszerzést.

Igazság szerint inkább a védekezések miatt marad emlékezetes ez a győzelem. A csapatnak is nagyon fontos a koncentráltság a védekezésben, nekem is nagyon kellett figyelnem, hiszen az olaszoknál Di Fulvio, Cannella, vagy Di Somma személyében a világ legjobbjai játszanak az oldalamon. Örülök, hogy jól sikerült

– mondta a kétszeres világbajnok balkezes játékos, aki hozzátette, belülről egy kissé „fáradtkásnak” érezte a mérkőzést, melyen saját magát sem érezte fizikálisan százszázalékosnak.

A koncentráltság volt, ami átsegített minket a nehéz pillanatokon. Ez remélem, egyfajta erőt is ad nekünk a folytatásra, mert megmutattuk, hogy van tartásunk és nincs elveszett mérkőzés. Ezt mondtam a többieknek is kétgólos hátrányban

– mondta Vámos.

A magyarok megszakították rossz sorozatukat az olaszokkal szemben, akiket világbajnokságon ezt megelőzően legutóbb 2003-ban a barcelonai döntőben győztek le.

Vízilabda férfi torna, csoportkör, 2. forduló, D csoport:
Magyarország-Olaszország 15-14 (2-2, 2-2 3-3, 2-2, 6-5) – ötméteresekkel
gólszerzők: Manhercz, Vigvári Vi., Zalánki 2-2, Fekete, Vámos, Jansik Sz. 1-1, illetve Di Fulvio 3, Echenique 2, Di Somma, Velotto, Marziali, Fondelli 1-1

A csoport másik mérkőzésén:

Kazahsztán–Románia 3–25.

A D-csoport állása:

1. Magyarország 2 1 1 0 0 24 17 7 5
2. Olaszország 2 1 0 1 0 42 12 30 4
3. Románia 2 1 0 0 1 33 18 15 3
4. Kazahsztán 2 0 0 0 2 6 58 −52 0

A csoportkört magyar idő szerint péntek reggel 8:30-kor zárjuk a kazahok ellen.

 

Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó és Derencsényi István