E-sport szakosztályt indított az MTK

Csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be a dr. Deutsch Tamás, az MTK elnöke, Poór Tamás csapatkapitány és Szegő Péter szakosztályvezető a 24. szakosztály megalakulását.

Az MTK hivatalos honlapjának beszámolója szerint először a jelenlévők közül Szegő Péter, az új szakosztály vezetője kapott szót. Elmondta, hogy tisztában van a klub múltjával, hogy mennyire innovatív egyesületről van szó, és ezért is az MTK-nak „kell” ezt a szakosztályt elsőként elindítania.

A szervezés tavasszal kezdődött, amikor Poór Tamás csapatkapitány és Szegő Péter szakosztályvezető találkozását követően megszületett a döntés, hogy nemzetközi szinten is versenyképes FIFA csapatot hoznak létre.

Fontosnak tartja, hogy alulról kell az építkezést megkezdeni, az alapokat kell lerakni a másodosztályban, és innen kell az akadályokat leküzdve tovább jutni.

A 2017-es évben két csapat lesz része a szakosztálynak, egyik a FIFA Pro Clubs játékmódja, ahol 11 játékos küzd 11 másik játékossal. A másik pedig a FIFA klasszikus 1 az 1 elleni játékmódja lesz.

A további tervek között szerepel 4-5 további csapat felvétele, akik más-más játékban képviselnék a klubot. Az operatív munka a következő évben kezdődik, addig az összeszokás, és a játék új verziójának kiismerése lesz a fő feladat jelenlegi csapataink számára.

Cél az ország legjobbjai közé kerülni, jövőre pedig a nemzetközi tornákon is szeretné látni a csapatot a szakosztályvezető.

Másodikként Poór Tamás, a csapat játékosa és kapitánya kapott szót. Hasonlóságot vont a futball és a videojáték között, hiszen mindkettőben 11 személy játszik 11 ellen. Kiemelte az összeszokottság fontosságát, amit magasabb szintre szeretne léptetni.

Az Európai Szövetség is figyelemmel kíséri a csapat alakulását, üzenetben sok sikert is kívántak a kapitánynak. A cél szerinte is az első évben történő feljutás a második vonalból, ennek eléréséhez nemzetközi tapasztalattal, illetve válogatottsággal rendelkező csapatot rakott össze.

Hosszabb távon Bajnokok Ligája, Európa-liga, és nemzetközi tornákon való részvételt nevezett meg elérendő célként, amiért mindent meg fog tenni a csapat. Mellette szeretnének valósághű játékot játszani a játékban, nem csak rugdosni a labdát, így képviselve az MTK csapatát.

 Az MTK hagyományait tekintve sokszor volt első. Elsőként indult el olyan utakon, amin sokan követték. Az első magyar sportegyesület, mely megalakulásakor a „magyar” kifejezést nevében szerepeltette. Az első sportegyesület, amelyik szakított az „club” angol elnevezésével, és helyett „köre” kifejezést használt. Az MTK volt az első magyar sportegyesület, ahol a nők is egyenrangúként sportolhattak. Ez hagyománya az MTK-nak, innovatív a klub, és örülünk, hogy a XXI. század második felében is folytatói tudunk lenni ennek a hagyománynak.

Így fogalmazott dr. Deutsch Tamás, a Magyar Testgyakorlók Körének elnöke. Elmondta, hogy a modern sport és olimpizmus válaszokat adott az új jelenségekre, amik a sport határait feszegették. Hasonlóságot vont a snowboard, a síakrobatika és az eSport között, mindkettő a maga korában „extrém sportként” volt nyilvántartva.

Az új szakosztály szimbóluma lehet az egyesület törekvéseinek, mivel az eSport szerves részét képezi korunk sporttevékenységének, és a klub hajlandó volt megújulni, befogadni új sportágakat.

Az MTK célja középtávon az Új Hidegkuti Nándor Stadionban eSport eseményeket rendezése, ahol megmérettethetik magukat a játékosok. Kiemelte továbbá, hogy a csapat tagjai egytől egyig igazolt versenyzői az MTK Budapestnek.

dr. Deutsch Tamás kiemelte, hogy a jövőben megrendezendő párizsi olimpián az eSport is szerepelhet, mint versenyszám. Újságírói kérdésre elmondta, még nincsenek eldöntve azok a játékok, melyeket bevon a klub. Rendszeres kérdés, hogy az agresszívnek, erőszakosnak ítélt játékok gyakran kerülnek a figyelem középpontjába negatív értelemben annak ellenére, hogy több tízezres nézettségnek örvendenek. Szegő Péter hozzátette, hogy ezeknél a játékoknál a taktika és a csapatjáték kerül a figyelem központjába, az erőszakos játék a háttérbe szorul.

Poór Tamás hozzátette a sajtótájékoztató végén, hogy a csapat hetente átlagosan öt napon készül 2-3 órát legalább. Jelenleg 14 játékos van, de tervezik még 1-2 fő bevonását, ha azok megfelelnek a minőségi követelményeknek játékképességükkel.

Az eseményen a játékosok közül többen jelen voltak, mindannyiuk számára ez kiemelkedő esemény, és örülnek, hogy részesei lehetnek ennek ennek az úttörő kezdeményezésnek.

fotó: mtk.hu

Vélemény, hozzászólás?