Egygólos vereség a szerbektől, a hetedik helyért játszik a magyar válogatott a vb-n

A hetedik helyért játszhat majd a dohai világbajnokságon a magyar férfi válogatott, miután az első helyosztón 11–10-es vereséget szenvedett Szerbiától. Az első negyedben háromgólos előnyt adtunk nekik, amit a másodikban ledolgoztunk, aztán a negyedikben ugyanilyen hátrányból kellett volna visszajönnünk, de az utolsó támadást elhibáztuk.

A magyar–szerb párosítás az elmúlt 20 évben bármikor beillett volna döntőnek, legyen szó akármilyen világversenyről. A regnáló világbajnok és az olimpiai bajnok viszont csak az 5-8. helyért küzdhet a 2024-es dohai vb-n, hiszen minket a franciák sokkoltak a negyeddöntőben, a szerbek pedig a horvátokkal szemben maradtak alul.

Egy csapat tartásáról rengeteget árul el, hogy a nehéz időkben milyen teljesítményre képes, és a csalódottságot mennyire tudja maga mögött hagyni a torna hátralévő meccseire. Plusz akár az is motiválhatta Varga Zsoltot és társaságát, hogy 1998 óta, azaz több mint 25 éve nem sikerült legyőzni a szerbeket (akkor még jugoszlávokat) világbajnokságon, ennek a sorozatnak is jó lett volna véget vetni.

A szerbeknél hiányzott az egyik legnagyobb sztár, a Ferencváros balkezes klasszisa, Dusan Mandic, nálunk Pohl Zoltán és Tátrai Dávid maradt ki a csapatból- számolt be a magyar szövetség.

Gyors magyar góllal indult a rangadó, a visszatérő Kovács Péternek fél perc sem kellett ahhoz, hogy beköszönjön, a szerbek Djordje Lazic révén egyenlítettek, akinek Vogel Soma ráütötte a fejére a labdát és az onnan pattant be a magyar kapuba. Sőt, a vezetést is hamar átvették, Djordje Vucinic eresztett el egy bombát rosszkéz szélről. A negyedik gól sem volt éppen hétköznapi, egyrészt azért, mert Varga Dénes lökete kalandos módon vágódott a szerb hálóba, másrészt mert ez volt Dumi 450. találata a válogatottban. A vasasos Strahinja Rasovic révén kerültek ismét előnybe, a kapujukban elkapta a fonalat Radoslav Filipovic, Radomir Drasovic ötméteresével pedig már kettő volt közte. Elöl továbbra sem találtunk rajtuk fogást, ők viszont lefordulásból tudtak büntetni, az újabb megítélt ötméterest Rasovic értékesítette néhány másodperccel a negyed vége előtt.

Bányai Márk érkezett a második játékrészre, elöl Zalánki Gergő jóvoltából zárkóztunk, és Bányai is fogott egy ziccert. Nagy Ádám fórból, centerből szerezte meg a negyedik gólunkat és már csak eggyel voltunk lemaradva, hátul lehúztuk a rolót, elöl meg Varga használt ki egy újabb létszámfölényt. Öt perc sem kellett, hogy ledolgozzuk a hátrányunkat, ekkor ocsúdtak a szerbek, Petar Jaksic pattintott közelről a rövid alsóba, a következő támadásból viszont megint egalizltunk, Zalánki vágott be egy ötöst. Erre ők is gólra váltottak egy előnyt, Rasovic már harmadszor volt eredményes, a túloldalon Német Toni fordult be akcióból. Rendesen felpörögtek az események a negyed közepén, a végére viszont csillapodtak a kedélyek, végül ugyanúgy 5–2-re nyertük ezt a nyolcpercet, mint amennyire elvesztettük az elsőt.

A második félidőre mindkét csapat összerántotta a védekezését, aztán mi vittük be az első ütést, vagyis egy ideig úgy tűnt, de Angyal Dániel közeli gólját végül elvette a VAR. Az ellentámadásból ráadásul betalált a másik angyalföldi, Sava Randelovic, megint ők vezettek. Ezen kívül megfelelően semlegesítettük őket, elöl viszont semmi nem akart bemenni: másfélszer annyi lövésünk volt, mint a szerbeknek, mégis ők jártak előrébb. Aztán meg is duplázták az előnyüket Nemanja Vico által, de Zalánki 21 másodperccel a vége előtt megakadályozta, hogy lenullázzanak ebben a periódusban.

Drasovicnak ugyanennyi idő kellett a negyedik negyed elején, hogy visszaállítsa a kétgólos differenciát, a nagyobb baj, hogy erre nem tudtunk válaszolni, viszont Nikola Lukic távoli löketével már hárommal mentek. Jansik Szilárd beúszásával zárkóztunk, aztán Vigvári Vince is kihasználta a szerb védelem megingását és kilőtte a hosszút, majd a következő támadásból is betaláltunk, de ezt is elvették egy közbefújt kontra miatt. Az utolsó perc szerb támadással kezdődött, amit kivédekeztünk, 24 másodpercünk maradt, de nem vettük észre a kialakuló létszámfölényt, ezért 14 másodperccel a vége előtt időt kért Varga Zsolt. Szépen megjárattuk a labdát 7 a 6 ellen, végül Vogel húzhatott kapura, viszont Filipovic ekkorra tartogatta utolsó, 12. védését.

11–10-re győztek a szerbek, akik a görögökkel játszhatnak az 5. helyért, míg mi Montenegró ellen zárjuk a világbajnokságot.

Végeredmény, világbajnokság
Helyosztó, 5-8. helyért
Szerbia–Magyarország 11–10 (5–2, 2–5, 2–1, 2–2)
Gólok: Rasovic 3, Drasovic 2, P. Jaksic, Lazic, Lukic, Randelovic, Vico, Vucinic 1-1, illetve Zalánki 3, Varga 2, Jansik, Kovács, Nagy, Német, Vigvári 1-1.

A másik ágon:
Montenegró–Görögország 13–14 – ötméteresekkel

A magyar válogatott szombaton magyar idő szerint reggel 8-kor Montenegró ellen játszik a 7. helyért.

fotó: MTI / Kovács Tamás