Elkészült a Cinefesten közönségdíjat nyert Mesterjátszma előzetese

Egy sokak által vágyott kincs, egy sorsfordító sakkjátszma, egy, a szabadság felé robogó vonat: Stefan Zweig Sakknovellájának szabad adaptációja, a Mesterjátszma november 9-től érkezik országszerte a mozikba. Az Akik maradtak rendezője, Tóth Barnabás váratlan fordulatokkal teli új pszichothrillerében Váradi Gergely, Hajduk Károly, Mácsai Pál és Péterfy Bori mellett Varga-Járó Sára mutatkozik be. Elkészült az előzetes.

Márta (Varga-Járó Sára) és István (Váradi Gergely) az utolsó menekültvonattal próbálja elhagyni Magyarországot ‘56 novemberében. A fiatal pár mellett az egyház felbecsülhetetlen értékű ereklyéi is a nyugati határ, a szabad világ felé tartanak, melyek útját B-ből (Hajduk Károly), a katolikus papból a hatalom emberei kínzással próbálják kiszedni. A szereplők történetei a vonaton egy mindent eldöntő sakkjátszma során keresztezik egymást, melyen már nemcsak a kincsek sorsa, de a szerelmesek élete is a tét – derült ki a közleményből.

(Váradi Gergely)

Tóth Barnabás régóta várt filmje november 9-én érkezik a hazai mozikba a JUNO11 Distribution forgalmazásában. Az Oscar shortlistjéig jutó Akik maradtak után a rendező és Hajduk Károly ismét együtt dolgoztak a Mesterjátszmában – a korábban már bizonyított pároshoz olyan kiváló színészek csatlakoztak, mint a Besúgóval ismertté vált Váradi Gergely, az egész ország kedvence, Mácsai Pál, vagy az énekesnőként és színésznőként is egyaránt népszerű Péterfy Bori.

(Mácsai Pál)

Az ismert arcok mellett egy ifjú tehetség is bemutatkozik a filmvásznon: Varga-Járó Sára egyetemi hallgatóként bukkant fel Ascher Irma casting director radarján, de első szerepében – amely rögtön főszerep! – azonnal bizonyított.

(Varga-Járó Sára)

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Mesterjátszma először szeptemberben mutatkozott be a nagyközönségnek, hiszen világpremierjét a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon tartotta, ahol rögtön közönségdíjat is nyert.

A filmet máris nagy szeretet övezi, az első visszhangok magával ragadónak, csavarosnak, különlegesen hangulatosnak nevezik a Mesterjátszmát, sőt, volt aki egyenesen mesterműnek titulálta.

Az előzetest Krista Noémi, a JUNO11 munkatársa készítette.

„Nagy kihívást jelentett a trailer vágásakor, hogy úgy tudjuk átadni a film hangulatát, hogy nem spoilerezünk, de mégis ízelítőt adunk abból a heves feszültségből, amit Barna blockbuster rendezőket megszégyenítő módon felépített. Noémi tökéletesen ráérzett a thrillerelemekre, és a sakkmotívumot is izgalmasan építette be a trailerbe, ügyelve arra, hogy a titkok titkok maradjanak”

– mesélte az előzetes születéséről Topolánszky Tamás Yvan filmrendező, aki mint a cég art directora mentorként támogatta a fiatal vágó munkáját.

A Mesterjátszma című pszichothriller rendezője Tóth Barnabás, írója Tóth Barnabás és Fonyódi Tibor, producere Szurmay János, Szabó Máté, Ruzsinszki Ádám és Nikolits György. Az operatőr Másik Szőke András, a vágó Szalai Károly, a zeneszerző Keresztes Gábor.

A film sakkszakértője Szurmay-Palotai Piroska női FIDE-mester.

A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával, az Origo Film Group Zrt. támogatásával, az Innoplay produkciójában és Romwalter Judit koproducer jóvoltából a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában készült.

A film 2023. november 9-én a JUNO11 Distribution forgalmazásában kerül a hazai mozikba.