Elkészült az olimpiai torna sorsolása!

Világbajnoki ezüstérmes női válogatottunk könnyebb csoportba került, cserébe a negyeddöntő igencsak izmosnak ígérkezik. A férfiaknál kiegyensúlyozott a hatos – és máris visszavágási lehetőség nyílik a franciákkal szemben.

A vízilabdatorna zárásaként, a medenceparton tartották meg a párizsi olimpia sorsolását, amelyet háromszoros olimpiai bajnokunk, Molnár Tamás celebrált a világszövetség vízilabda-bizottságának elnökeként. A sorsolásnál francia pólósok közreműködtek – a hölgyek csoportjainál például az általunk most eléggé jól megismert Thomas Vernoux húzta ki a golyókat – számolt be a magyar szövetség.

Először a női torna két ötösét húzták ki – a kalapokból nagyjából minden alkalommal a könnyebbik ellenfél érkezett a csoportunkba, így a most a negyeddöntőben legyőzött hollandok mellett három verhető együttessel találkozunk, így a csoportban is legyűrt ausztrálokkal, a kínaiakkal, illetve a részvételt az utolsó pillanatban lemondó dél-afrikaiak helyére érkező kanadaiakkal. A másik ág csaknem letörik a nagyágyúk alatt: a vb-aranyérmes amerikaiak, a bronzérmes spanyolok, valamint az olaszok és a görögök teszik lehetetlenné, hogy a házigazda franciáknak bármi babér teremjen.

A férfiaknál viszont nagyjából kiegyensúlyozott a két hatos – korábban tán azt mondtuk volna, hogy a Montenegrót és Franciaországot rejtő kehelyből mindenképp a házigazdákat választanánk; ez úgy négy napja nem feltétlenül igaz, de ettől még visszavághatunk nekik a saját közönségük előtt. A tavaly a vb-elődöntőben legyőzött spanyolok mellett ismét meccselhetünk a szerbekkel, valamint hozzánk került Japán és Ausztrália is.

„Mindkét csoport elég erős és kiegyensúlyozott, talán a másikban eggyel több erős együttes van, de komoly mérkőzésekre van kilátás, egyik előtt sem gondolhatjuk úgy, hogy ez most csak kipipálandó feladat. Egy biztos, a mi csoportunk elég színes, ötféle stílusra kell felkészülnünk, ami szép kihívás. Igaz, most az a legfontosabb, hogy az elmúlt két hónap tanulságait levonjuk, a játékosok pedig holnaptól minden egyes nap úgy ébredjenek, hogy minden edzés és minden mérkőzés már az olimpiai felkészülés része, még a klubjaikban is.”

– közölte Varga Zsolt, a férfiak kapitánya.

„Mindenképp élethalál a negyeddöntő, azaz három meccset nyerni kell, hogy az amerikai-spanyol párost elkerüljük. Egyértelmű, hogy az ausztrálok, kínaiak és kanadaiak elleni mérkőzést be kell húzzuk, hogy a görögökkel vagy az olaszokkal találkozzunk a nyolc között, hiszen az első két hely valamelyike kell ahhoz, hogy a másik ág harmadik-negyedikjével találkozzunk. Ez persze csak a számolgatás, Dohában alapvetően senki sem akart csoportelsőként a csoportjában második világ- és Európa-bajnok Hollandiával találkozni a negyeddöntőben, a férfiaknál pedig mindenki a franciák elleni meccsre vágyott. Pontosan általunk bizonyosodott be, hogy a papírforma addig számít, amíg el nem érkezik a meccs napja. Azzal viszont tisztában kell lennünk, hogy a nem európai együttesek gyakorlatilag már hétfőtől táborba vonulnak és elkezdik az olimpiai felkészülést, azaz nekünk sem lehet más a feladatunk, mint egyénileg és később csapatszinten is a lehető leghamarabb elkezdeni készülni Párizsra.”

– kommentálta a sorsolást Mihók Attila, a női együttes szakvezetője.

 

A párizsi olimpia csoportjai

 

Nők

A-csoport: Hollandia, Magyarország, Ausztrália, Kína, Kanada

B-csoport: Spanyolország, Egyesült Államok, Olaszország, Görögország, Franciaország

 

Férfiak

A-csoport: Görögország, Horvátország, Olaszország, Egyesült Államok, Románia, Montenegró

B-csoport: Magyarország, Spanyolország, Szerbia, Ausztrália, Japán, Franciaország

 

Fotó: