Emlékezetes befutóval ért véget a hazai atlétikai vb

A vegyes váltóval ellentétben a női 4×400 méteres váltó záróembereként egészen parádés futást bemutatva Femke Bol első helyen ért célba, ezzel Hollandia győzött a budapesti atlétikai világbajnokság zárószámában vasárnap késő este.

A női négykörös staféta fináléja kiélezett versenyt ígért, miután a favorit amerikaiak szombaton az előfutamban rosszul váltottak és kizárták őket. Az aranyra több csapatnak is reális esélye mutatkozott és sokáig úgy tűnt, ezzel az eséllyel a jamaicaiak élnek. Az utolsó váltásnál ugyanis egyértelmű előnnyel vágott neki záróemberük, Stacy Ann Williams a maga 400 méterének.

(Bol öröme; fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Mögötte a brit Nicole Yeargin és Bol indult, de sokáig úgy tűnt, nem tudják megfogni karibi riválisukat. Williams azonban elmérte az erejét, és a célegyenesben látványosan elfáradt, nagyon besavasodott, Bol viszont szinte szárnyalt, előbb Yeargint előzte meg, majd a cél előtt másfél lépéssel Williamset is, és hatalmas kiáltással ugrott társai nyakába a célban.

(A győztes holland csapat; fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A férfiaknál az amerikaiak ott voltak a rajtnál és gyakorlatilag az első pillanattól uralták a futamot. Már a kezdőemberük, az egyéniben bronzérmes Quincy Hall hatalmas előnyt szerzett a riválisokkal szemben, onnan pedig társai már nem hibáztak és összességében könnyedén nyerték meg a számot.

(Quincy Hall, Vernon Norwood, Justin Robinson és Rai Benjamin, a győztes amerikai váltó tagjai ; fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

A váltók előtt a női 3000 akadály döntőjét rendezték meg, melyben nem sokáig volt visszafogott a tempó, a világcsúcstartó, 2019-es dohai vb-győztes Beatrice Chepkoech gyorsan az élre állt és olyan tempóban futott, melyet a mezőny nagyobb része nem bírt el. A kenyaiak klasszisa láthatóan erőből próbálta megnyerni karrierje második vb-címét és taktikája működni látszott. Riválisai sorra szakadtak le, az utolsó körökben már csak a bahreini Winfred Mutile Yavi tartott vele, ő viszont az utolsó előtti kör végén elment Chepkoech mellett és szemre könnyedén lehagyta, így végül komoly fölénnyel ért célba elsőként. A világcsúcstartónak az ezüstérem jutott, míg a bronzérem honfitársáé, Faith Cherotiché lett.

Férfi gerelyhajításban a már a selejtezőben is parádézó, olimpiai címvédő indiai Neeraj Chopra másodikra 88,17 méterig repítette a szert, amivel élre állt és a verseny végéig ott is maradt. A pakisztáni Arshad Nadeem ugyan a harmadik sorozatban közel került hozzá, 87,82 métert dobott, de ezen már nem tudott javítani, így meg kellett elégednie az ezüstéremmel. A bronzot pedig a csehek klasszisa, Jakub Vadlejch szerezte meg 86,67-tel.

A női magasugrás izgalmas versenyt hozott. A vízválasztó az 1,97 méteres magasság volt, melyen csupán négyen jutottak át, ráadásul a címvédő ausztrál Eleanor Patterson csupán harmadikra, így hátrányba került elsőszámú riválisával, a legutóbbi két vb-n és a tokiói olimpián is második ukrán Jaroszlava Mahucsihhal szemben. A következő, 1,99-es magasságot mindketten elsőre átugrották, míg a szintén ausztrál olimpiai ezüstérmes Nicola Olyslagers másodikra.

Az aranyérem sorsa 2,01-en dőlt el, melyet Mahucsih másodikra teljesített, az ausztrálok viszont nem tudták átugrani. A mindössze 21 éves ukrán aztán már bajnokként háromszor ráugrott a 2,07 méterre, de végül 2,01-gyel szerezte meg karrierje első szabadtéri vb-címét.

Ingebrigtsen 5000-en javított, Mu nem tudta megvédeni címét 800-on

A 1500 méteren meglepetésre veszítő norvég Jakob Ingebrigtsen 5000 méteren javított és megvédte címét, ami női 800 méteren nem sikerült az amerikai Athing Munak a budapesti atlétikai világbajnokság vasárnap esti záróprogramjában.

Az este első két futófináléja közül a férfiak 12 és fél körös viadalára került sor, melyen csupán másfél kör kellett ahhoz, hogy megélénküljön a verseny. A kenyaiak idei U20-as mezeifutó világbajnoka, Ishmael Rokitto Kipkurui szakadt el a mezőnytől és körökön át komoly előnnyel, esetenként 35-40 méterrel is vezetett, amit öt kör után az etiópok már nem néztek jó szemmel, a mezőny élére álltak és egy komolyabb tempóváltással utolérték Kipkuruit. Mindeközben a címvédő Jakob Ingebrigtsen megbújt a bolyban, mely az egyre fokozódó tempó miatt folyamatosan fogyatkozott.

(fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az utolsó kör kezdetén már csak nyolcan voltak együtt, a hosszú egyenesben pedig a tavalyi Eb-n ezüstérmes spanyol Mohamed Katir állt az élre és egészen kiváló tempóban elfutott riválisai elől, akik közül csupán az 1500 méteren váratlan vereséget szenvedett norvég sztár tudta felvenni a tempóját. Ingebrigtsen nem kapkodott, a kanyarban felfutott Katirra és a hajrában sokáig mögötte futott, majd 20 méterrel a cél előtt lépett ki mellé és végül a célba egyértelmű előnnyel ért be. A bronzéremért közben hatan öldöklő küzdelmet vívtak, ebből a csatából pedig a kenyai Jacob Kiprop jött ki győztesen.

Női 800 méteren az elmúlt két év alapján egyértelműen a mindössze 21 éves amerikai Athing Mu volt a favorit. A Tokióban olimpiát, tavaly Eugene-ben világbajnokságot nyert sztárfutó ugyanakkor nem a legjobb előjelekkel érkezett a magyar fővárosba, a vb előtt nem sokkal még az sem volt biztos, hogy elindul az év csúcseseményén. Végül eljött Budapestre és az első két körből simán jutott tovább, a fináléban pedig rögtön az élre állt.

A riválisoknak láthatólag megfelelt, hogy Mu vezesse őket, még úgyis, hogy az amerikai kifejezetten nagy tempót diktált. A versenytempó az utolsó körben folyamatosan nőtt, az viszont nem változott, hogy Mu volt az élen és még a célegyenes elején is egy-két lépés előnye volt. Mögötte a Tokióban és Eugene-ben is második, Európa-bajnok brit Keely Hodgkinson és a eugene-i vb-n bronzérmes kenyai Mary Moraa volt „lőtávolon” belül, a hajrában pedig utóbbi bizonyult a legerősebbnek, 1:56.03 perces remek idővel győzött, míg Mut Hodgkinson is megelőzte.

A világbajnokság zárásaként a magyar csapat, illetve több más nemzet atlétái, illetve az önkéntesek és segítők tömege lepte el a küzdőteret, a magyar szervezők előttük adták át a „stafétát” a 2025-ös rendező városnak, Tokiónak.

Németh Balázs, a világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója köszönetet mondott mindenki munkájáért, aki segítette a vb sikeres lebonyolítását.

Fantasztikus volt, ez a vége egy tündérmesének, Tokió következik 2025-ben

(Németh Balázs; fotó: MTI / Illyés Tibor)

– fogalmazott, majd Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség (WA) elnöke méltatta a most zárult világbajnokság színvonalát, hangulatát, szervezését.

(Sebastian Coe; fotó: MTI / Illyés Tibor)

Ez egy különleges év számunkra, hiszen ez a negyvenedik évfordulója az első atlétikai világbajnokságnak, és erre kerestünk egy lenyűgöző házigazdát, amelyet megtaláltunk Budapestben

– hangsúlyozta.

Ezt követően a vb zászlaját Molnár Attila, Krizsán Xénia, Kozák Luca és Halász Bence adta át Németh Balázsnak, akitől Coe kapta meg, majd a japán főváros képviselői vették át és lengették meg a lobogót.

(fotó: MTI/Illyés Tibor))

A budapesti atlétikai világbajnokság vasárnap esti programjának dobogósai:

férfi 5000 m, világbajnok:
Jakob Ingebrigtsen (Norvégia) 13:11.30 perc
2. Mohamed Katir (Spanyolország) 13:11.44 p
3. Jacob Krop (Kenya) 13:12.28 p
Kovács Ferenc Soma az előfutamban kiesett.

férfi 4×400 méteres váltó, világbajnok:
Egyesült Államok (Quincy Hall, Vernon Norwood, Justin Robinson, Rai Benjamin) 2:57.31 perc
2. Franciaország (Ludvy Vaillant, Gilles Biron, David Sombe, Téo Andant) 2:58.45 p
3. Nagy-Britannia (Alex Haydock-Wilson, Charles Dobson, Lewis Davey, Rio Mitcham) 2:58.71 p
Magyarország az előfutamban kiesett.

férfi gerelyhajítás, világbajnok:
Neeraj Chopra (India) 88,17 méter
2. Arshad Nadeem (Pakisztán) 87,82 m
3. Jakub Vadlejch (Csehország) 86,67 m
Herczeg György a selejtezőben kiesett.

női 800 m, világbajnok:
Mary Moraa (Kenya) 1:56.03 perc
2. Keely Hodgkinson (Nagy-Britannia) 1:56.34 p
3. Athing Mu (Egyesült Államok) 1:56.61 p
Kéri Bianka az elődöntőben kiesett.

női 3000 m akadály, világbajnok:
Winfred Mutile Yavi (Bahrein) 8:54.29 perc
2. Beatrice Chepkoech (Kenya) 8:58.98 p
3. Faith Cherotich (Kenya) 9:00.69 p

női magasugrás, világbajnok:
Jaroszlava Mahucsih (Ukrajna) 2,01 méter
2. Eleanor Patterson (Ausztrália) 1,99 m
3. Nicola Olyslagers (Ausztrália) 1,99 m
Fekete Fédra kiesett a selejtezőben.

női 4×400 méteres váltó, világbajnok:
Hollandia (Eveline Saalberg, Lieke Klaver, Cathelijn Peeters, Femke Bol) 3:20.72 perc
2. Jamaica (Candice McLeod, Janieve Russell, Nickisha Pryce, Stacey Ann Williams) 3:20.88 p
3. Nagy-Britannia (Laviai Nielsen, Amber Anning, Ama Pipi, Nicole Yeargin) 3:21.04 p
Magyarország az előfutamban kiesett.

A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság éremtáblázata:

arany   ezüst   bronz   érmek száma
Egyesült Államok             12       8       9      29
Kanada                        4       2       –       6
Spanyolország                 4       1       –       5
Jamaica                       3       5       4      12
Kenya                         3       3       4      10
Etiópia                       2       4       3       9
Nagy-Britannia                2       3       5      10
Hollandia                     2       1       2       5
Norvégia                      2       1       1       4
Svédország                    2       1       –       3
Uganda                        2       –       –       2
Ausztrália                    1       2       3       6
Olaszország                   1       2       1       4
Ukrajna                       1       1       –       2
Görögország                   1       –       1       2
Japán                         1       –       1       2
Marokkó                       1       –       1       2
Bahrein                       1       –       –       1
Burkina Faso                  1       –       –       1
Dominikai Köztársaság         1       –       –       1
India                         1       –       –       1
Szerbia                       1       –       –       1
Venezuela                     1       –       –       1
Lengyelország                 –       2       –       2
Kuba                          –       1       2       3
Botswana                      –       1       1       2
Brit Virgin-szigetek          –       1       –       1
Ecuador                       –       1       –       1
Franciaország                 –       1       –       1
Fülöp-szigetek                –       1       –       1
Izrael                        –       1       –       1
Kolumbia                      –       1       –       1
Pakisztán                     –       1       –       1
Peru                          –       1       –       1
Puerto Rico                   –       1       –       1
Szlovénia                     –       1       –       1
Csehország                    –       –       2       2
Kína                          –       –       2       2
Barbados                      –       –       1       1
Brazília                      –       –       1       1
Finnország                    –       –       1       1
Grenada                       –       –       1       1
Litvánia                      –       –       1       1
Katar                         –       –       1       1
MAGYARORSZÁG                  –       –       1       1
Románia                       –       –       1       1

fotó: MTI/Czeglédi Zsolt