Újabb három érem, kenuban is megvan a maximális kvóta

Teljessé vált a férfi kajakos és kenus kvótagyűjtemény vasárnap Duisburgban!

A Nádas Bence, Kopasz Bálint duó remek ezüstéremmel szerezte meg a férfi kajak szakág utolsó hiányzó kvótáját K-2 500 méteren, míg a Korisánszky Dávid, Fekete Ádám alkotta egység C-2 500 méteren elért ötödik helyével zsebelt be két férfi kenus indulási jogot. Ezen felül Molnár Nikoletta begyűjtötte a para szakág negyedik paralimpiai kvótáját, miután KL-3 200 méteren ötödikként zárt. Így összesen 15 olimpiai és 4 paralimpiai kvótával zárjuk a világbajnokságot.

A duisburgi világbajnokság utolsó versenynapjának délelőtti programja során lezajlottak az utolsó olimpiai és paralimpiai számok, az eredmény pedig magáért beszél: három olimpiai és egy paralimpai kvótát szereztek versenyzőink!

A tavalyi évben világbajnoki címet szerző Nádas Bence, Kopasz Bálint alkotta kajak páros nem volt messze a címvédéstől, de az ezüstérem is azt jelenti, hogy megszereztük a férfi kajakosok hatodik, egyben utolsó kvótáját.

Férfi kenuban is hátradőlhetünk a kvalifikáció szempontjából. A Korisánszky Dávid, Fekete Ádám kettős egy végletekig kiélezett versenyben, ötödik helyével meglett a második és a harmadik párizsi indulási jogosultságunk is. A 18 megszerezhető kvótából tehát 15 megvan és a jó hír még, hogy a maradék háromra is lesz még esélyünk.

Kisebb meglepetésre, de a legnagyobb örömünkre para szakágban is gyarapodott a kvóták száma, Kiss Péter Pál, Suba Róbert és Varga Katalin után ugyanis ma Molnár Nikoletta KL3 200 méteren múlta felül talán a saját elvárásait is, 49 másodperc alatti idejével ötödik lett, vagyis bezsebelte a negyedik indulási jogot.

A nem olimpiai számokban, két negyedik, egy ötödik, egy hatodik és egy tizedik hellyel zártuk a délelőttöt, de hátra vannak még az ötezres döntők.

Nézzük a délelőtt krónikáját:

MEG VAN A NEGYEDIK PARALIMPIAI KVÓTA!

Molnár Nikoletta megszerezte a para csapat negyedik kvótáját azzal, hogy KL3 200 méteren az ötödik helyen csapott célba! Az AVSE versenyzője az egyes pályán nagyszerűen indult el, és bár egy ideig a dobogó sem tűnt lehetetlennek, végül ötödik lett, ami kvótát ért számára. Niki Tokióról épphogy csak lemaradt, ez az eredmény, óriási motiváció lehet számára a jövő évet illetően.

BALLA VIRÁG ÖTÖDIK C-1 500 MÉTEREN!

A C-1 200 méteren tizedikként záró Balla Virág vasárnap C-1 500 méteren döntőzött. Az első száz méterig tudta tartani riválisai tempóját, azonban utána már nem tudott beleszólni a dobogóért vívott küzdelemben, ötödikként rúgta be hajóját az FTC versenyzője

BRAVÚROS EZÜSTÉREM  K-2 500 MÉTEREN, MEG VAN A HATODIK FÉRFI KAJAKOS KVÓTA!

Nádas Bence és Kopasz Bálint hatalmasat küzdött K-2 500 méteren, amely talán a tavalyi döntőnél is erősebb, ezáltal szorosabb volt. Féltávnál még harmadikként mérték a fiúk. Az addig mögöttünk haladó portugálok ezután nagyon megindultak, de a mieink is komolyabb tempóra váltottak. Szoros volt a vége, hiszen az első nyolc egység egy(!) másodpercen belül ért célba, Nádasék a második helyen. Ami pedig még fontosabb, ezzel meglett a férfi kajakosok hatodik kvótája, így tökéletes a mérleg ebben a szakágban kvóták szempontjából.

„A legjobb a pályánk a döntő volt, még most is alig tudom elhinni, hogy ezt megcsináltuk három hét alatt. Köszönöm a csapattársaimnak is, mert úgy éreztem öten vagyunk ebben a hajóban.” – kezdte az értékelést Nádas Bence.

„Bátran kijelenthetem, hogy bravúros volt a pályánk. A három hetes felkészüléssel ami mögöttünk van, ez óriási, a többiekhez képest jóval kevesebbet tudtunk készülni. A végében talán pont ez volt benne, nagyon elsavasodtunk. Sokkal több ellenfél itt volt, mint tavaly Halifaxban, de Bence végig nagyon jól adta a tempót és a ritmust.” – értékelt Kopasz Bálint.

A FÉRFI KENUSOKNÁL IS MEGSZEREZTÜK AZ ÖSSZES KVÓTÁT!

Elképesztően szoros hajrát láthattunk férfi C-2 500 méteren is, amiért viszont jöttünk, az sikerült: két kvóta a férfi kenusok számára, ezzel meg van mindhárom “párizsi repjegy” ebben a szakágban is. A Korisánszky Dávid, Fekete Ádám alkotta kenupáros már a középfutamban nagyot hajrázott, ezt próbálták megismételni a döntőben is. A helyezésekről végül célfotó döntött, a győztes német egység mögött szinte egyszerre ért be az őket követő öt egység. Végül fiaink ötödikként rúgták be hajójukat. A Korisánszky Dávidtól megszokott látványos berúgás pedig most sem maradt el, a beérkezés után szinte azonnal a vízbe borultak kvótaszerző kenusaink.

„Bennem azért van csalódottság, mert egy elképesztőn jó pályát jöttünk 450 méterig, aztán kínaiak megelőztek minket, amit nem tudtunk visszaverni. Hiába volt megy a magyar szív, a savasodás győzött.” – nyilatkozta Fekete Ádám.

„Azt szeretném kiemelni, hogy most van augusztus 27., októberben pedig úgy kezdjük meg a felkészülést, hogy 

Korisánszky Dávid főállású sportoló, amitől retteghet az egész világ.”

– tette hozzá Korisánszky Dávid.

NEGYEDIK A NŐI KENU NÉGYESÜNK!

Karnyújtásnyira volt a dobogó a Bragato Giada, Csorba Zsófia, Opavszky Réka, Nagy Bianka összeállítású hajónak, hiszen féltávnál még a harmadik helyen haladtak. Az utolsó száz méteren viszont sikerült ritmust váltani, a kanadai egységtől mindössze egy tizeddel elmaradva lett negyedik a kvartett.

TAKÁCS KINCSŐ ÉS HAJDU JONATÁN NEGYEDIK A KENU MIX PÁROSOK DÖNTŐJÉBEN!

A női kenu négyesekhez hasonlóan a Takács Kincső, Hajdu Jonatán alkotta kenu mix párosunk számára is kevésen múlt az érem, a harmadik helyhez mindössze 16 századmásodperc hiányzott, így végül az olasz egység mögött, de német Sebastian Brendel, Sophie Koch előtt, a negyedik helyen rúgták be hajójukat.

HATODIK LUCZ ANNA ÉS OPVASZKY MÁRK K-2 500 MÉTEREN!

A délelőtti programot a mix kajak párosok döntője zárta, ahol Lucz Anna és Opavszky Márk állt rajzhoz. A magyar egység a táv felénél még második helyen haladt, azt utolsó száz méteren azonban elfogyni látszott erejük és a hatodik helyen csaptak célba.

Adolf Balázs világbajnok, ötezres számokkal zárult a vb

A duisburgi kvótaszerző világbajnokság szokásoknak megfelelően az ötezres döntőkkel zárult. Adolf Balázs bravúros pályával világbajnoki címet szerzett C-1 5000 méteren, míg a lányoknál ugyanebben a számban Kisbán Zsófia ezüstérmes lett. A magyar csapat összesítve 3 arany-, 5 ezüst- és 4 bronzéremmel zárta a világbajnokságot és ismét megnyertük a nemzetek közti pontversenyt is.

Ahogy azt már megszokhattuk, ötezer méteres számokkal zárult a duisburgi kvalifikációs vb. Immáron ez a második világbajnokság, ahol futószakasszal tarkították a távot, így egyre több maratonista tűnik fel a mezőnyben. Különösen a férfi kajakban, ahol a legnépesebb, 38 fős mezőny jött össze vasárnap délután.

Kisbán Zsófia kezdte a szereplést, aki egy remek második helyet szerzett. Miután maradt benne egy kis tüske a C-1 1000 méteres negyedik hely után, méltán tudott örülni az ötezres ezüstnek és készülhet a jövő heti maraton világbajnokságra.

Adolf Balázs megkoronázta a napot és a világbajnokságot is, hiszen C-1 5000 méteren, nagy csatában pédaképét, Sebastian Brendelt, és a komplett mezőnyt maga mögé utasította, megszerezve ezzel pályafutása negyedik világbajnoki címét.

Kajakosaink dolgát a rossz időjárás mellett, nagyban nehezítette a sűrű mezőny, így Kiszli Vanda és Noé Bálint számára is elmaradt ezúttal a dobogó, előbbi ötödik helyre küzdötte fel magát, míg utóbbi a kilencedik helyen csapott célba.

A 2023-as olimpiai kvalifikációs ICF Gyorsasági és Para Kajak-Kenu Világbajnokságot összességében 3 arany-, 5 ezüst- és 4 bronzéremmel zártuk, emellett ismét megnyertük a nemzetek közti pontversenyt.

Nézzük sorban a délután történéseit:

KISBÁN ZSÓFIA EZÜSTÉRMES C-1 5000 MÉTEREN!

Már az első körben az élre állt az egyes rajtszámmal induló Kisbán Zsófia a német és az ukrán egység előtt, majd előnyét folyamatosan tudta növelni. Úgy tűnt simán meglehet a győzelem, azonban a kanadai Katie Vincent a táv második felében egyre közelebb került, az utolsó előtti körben utolérte, az utolsóban pedig le is hagyta Zsófit. A Lágymányosi Spari versenyzőjét végül megelőzte a kanadai, így Zsófi a második, ezüstérmes helyen ért célba.

„Az elején nagyon jól sikerült helyezkednem és úgy éreztem, hogy nagy előnyt szedtem össze, ezért váratlanul ért, hogy a kanadai lány ennyire fel tudott jönni rám. Valószínűleg a korábbiak belőlem is sokat kivettek, így az utolsó körre elfogytam. Sajnos megint nem sikerült megszerezni a világbajnoki címet, de remélem, egyszer összejön” – értékelt Kisbán Zsófia.

ADOLF BALÁZS VILÁGBAJNOK ÖTEZER MÉTEREN!

Az ötezer méteres számoknál már jól megszokott izgalmak férfi C-1 5000 méteren sem maradtak el. Az Óbudai Ganz versenyzője tegnap úgy fogalmazott, az ötezer méter számára egy „vidámpark”, amit mindig nagyon élvez és ez most is látszott. Balázs a háromszoros olimpiai bajnok Sebastian Brendel, a lengyel Wiktor Glazunow és a moldáv Serghei Tarnovschi társaságában hamar ellépett a teljes mezőnytől. Tarnovschi borulásából nagyon jól jött ki a magyar versenyző, majd egy taktikus előzéssel nagyjából a táv felénél magához ragadta a vezetést. Nagy riválisa, egyben példaképe, Sebastian Brendel a hajrában többször is támadást indított, de az utolsó méterekre beletörődött, hogy itt ma nem győzhet. Adolf Balázs 2021 után lett világbajnok ismét ötezer méteren, összességében pedig a negyedik vb-aranyát könyvelhette el.

„Kicsit féltem ettől a versenytől, hiába tudtam két világkupát is nyerni idén. Az ötezernek az is a szépsége, hogy kiszámíthatatlan, bármi megtörténhet. De ez az, amit szeretek is benne, és nagyon örülök, hogy fáradtan is meg tudtam csinálni. Ezt a győzelmet főleg a taktikámnak köszönhetem és nem az állóképességemnek.” – mondta a döntő után Adolf Balázs.

KISZLI VANDA ÖTÖDIK K-1 5000 MÉTEREN!

Kiszli Vanda nem tudott jó pozíciót felvenni az első körben, a pálya legszéléről kellett besorolnia a sűrűjébe, így az első futószakasz után, a tizenkettedik helyre került. Innentől kezdve profi versenyzést mutatott be, mindent kihozott a pályából, amit a körülmények engedtek. A nehéz kezdés és a nagy hátrány miatt a dobogó már megközelíthetetlen volt, ennek ellenére örökös bajnokunk az ötödik helyre küzdötte fel magát.

NOÉ BÁLINT KILENCEDIK HELYEN ZÁRT A FÉRFI KAJAKOSOK ÖTEZRES DÖNTŐJÉBEN!

A duisburgi világbajnokság utolsó versenyszáma a férfi K-1 5000 méteres döntő volt, ami időközben megérkező vihar miatt később rajtolt csak el. Összesen 38-an vágtak neki a versenynek, ez a nagy létszám a rajt után megnehezítette a helyezkedést. Noé Bálint sokáig az élbolyban haladt, azonban a dán Max Pedersen és a portugál Fernando Pimenta hamar elszakadtak. A BHSE versenyzője derekasan küzdött, ez most végül a kilencedik helyre volt elég.

A duisburgi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság vasárnapi dobogósai:

férfiak:

K-2 500 m (olimpiai szám), világbajnok:
Joai Ribeiro, Messias Baptista (Portugália) 1:29.037 p
2. Nádas Bence, Kopasz Bálint 1:29.184
3. Adrian Del Rio, Rodrigo Germade (Spanyolország) 1:29.389

C-2 500 m (olimpiai szám), világbajnok:
Peter Kretschmer, Tim Hecker (Németország) 1:36.972 p
2. Liu Hao, Ji Bo-ven (Kína) 1:38.126
3. Cayetano Garcia, Pablo Martinez (Spanyolország) 1:38.571
…5. Korisánszky Dávid, Fekete Ádám 1:38.770

nők:

K-1 200 m, világbajnok:
Lisa Carrington (Új-Zéland) 38.932 mp
2. Yale Steinepreis (Ausztrália) 40.010
3. Dominika Putto (Lengyelország) 40.367
…10. (a B döntőben 1.) Lucz Anna

K-2 500 m (olimpiai szám), világbajnok:
Emma Jörgensen, Frederikke Hauge Matthiesen (Dánia) 1:39.856 p
2. Martyna Klatt, Helena Wisniewska (Lengyelország) 1:40.824
3. Paulina Paszek, Jule Hake (Németország) 1:41.597
A Fojt Sára, Pupp Noémi duó a középfutam után kiesett.

C-1 500 m, világbajnok:
Katie Vincent (Kanada) 2:01.545 p
2. Maria Corbera (Spanyolország) 2:02.860
3. Maria Mailliard (Chile) 2:03.218
…5. Balla Virág 2:09.522

C-4 500 m, világbajnok:
Kína (Suaj Csang-ven, Lin Ven-csün, Li Li, Van Jin) 1:47.186 p
2. Németország (Lisa Jahn, Hedi Kliemke, Annika Loske, Ophelia Preller) 1:47.780
3. Kanada (Sophia Jensen, Sloan Mackenzie, Jacy Grant, Julia Lilley Osende) 1:48.143
4. Magyarország (Bragato Giada, Csorba Zsófia, Opavszky Réka, Nagy Bianka) 1:48.761

vegyes számok:

K-2 500 m, világbajnok:
Lena Röhleings, Jacob Schopf (Németország) 1:33.033
2. Alyssa Bull, Jackson Collins (Ausztrália) 1:33.179
3. Barbara Pardo, Inigo Pena (Spanyolország) 1:33.912
…6. Lucz Anna, Opavszky Márk 1:35.328

C-2 500 m, világbajnok:
Connor Fitzpatrick, Katie Vincent (Kanada) 1:45.771 p
2. Wiktor Glazunow, Sylwia Szczerbinska (Lengyelország) 1:46.219
3. Olympia Della Giustina, Daniele Santini (Olaszország) 1:47.663
4. Takács Kincső, Hajdu Jonatán 1:47.829

5000 m:

férfi C-1, világbajnok:
Adolf Balázs 22:12.975 p
2. Sebastian Brendel (Németország) 22:18.883
3. Wiktor Glazunow (Lengyelország) 22:35.386

női K-1, világbajnok:
Estefania Fernandez (Spanyolország) 22:45.357 p
2. Madeline Schmidt (Kanada) 22:46.612
3. Melina Andersson (Svédország) 22:56.996
…5. Kiszli Vanda 23:09.676

női C-1, világbajnok:
Katie Vincent (Kanada) 25:57.255 p
2. Kisbán Zsófa 26:04.048
3. Li Li (Kína) 26:51.612

férfi K-1, világbajnok:
Mads Brendt Pedersen (Dánia) 19:55.467 p
2. Fernando Pimenta (Portugália) 20:09.974
3. Nico Paufler (Németország) 20:36.042
…9. Noé Bálint 21:18.861

A magyar válogatott két arannyal, öt ezüsttel és három bronzzal zárta a németországi Duisburgban rendezett kajak-kenu világbajnokságot, ezzel a hatodik  helyen végzett az éremtáblázaton.

A vb-n 21 ország képviselői állhattak dobogóra.

ARANY        EZÜST        BRONZ

Németország       3            5            6
Spanyolország     3            5            5
Kanada            3            2            2
Kína              3            1            3
Új-Zéland         3            –            –
MAGYARORSZÁG      2            5            3
Portugália        2            1            1
Dánia             2            1            –
Lengyelország       1            5            3
Ausztrália        1            3            –
Románia               1            1            1
Chile             1            –            1
Olaszország       1            –            1
Csehország        1            –            –
Kuba              1            –            –
Litvánia          1            –            –
Üzbegisztán       1            –            –
Georgia           –            1            –
Ukrajna           –            –            2
Moldova           –            –            1
Svédország        –            –            1

fotók: Magyar Kajak-Kenu Szövetség