Fókuszban a párizsi olimpia

Kedden délelőtt a Stopperen tartottunk sajtótájékoztatót a jövő évi párizsi olimpiai és paralimpiai játékokra való felkészülés, illetve a hazai rendezésű nemzetközi események jegyében. A gyorsasági szakágban 252 nap, míg a para szakágban 283 nap van a párizsi rajtig, a sportolók pedig már gőzerővel készülnek a jövő évi megmérettetésekre. Az eseményen ott volt a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta is, aki elmondta, jövő ilyenkor egy párizsi éremmel elégedett lenne.

Hivatalosan is ráfordultak a 2024-es szezonra való felkészülésre, melynek középpontjában a párizsi olimpia és paralimpia lesz. A versenyzők már túl vannak a pihenőjükön, újra elkezdték a munkát, sőt az elmúlt hetekben sokan külföldi edzőtáborban is vettek részt. Gyorsasági szakágban 252, para szakágban pedig 283 nap van múlva kell csúcsformában lenni. A sikeres kvótaszerző év után, jelenleg a gyorsasági szakág 15, míg a para szakág 4 indulási joggal rendelkezik.

A Stopper Úszóházon tartott sajtóeseményen, a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta, a paralimpiai bajnok Kiss Péter Pál, a világbajnoki ezüstérmes Fekete Ádám, az MKKSZ ügyvezető igazgatója, Szakács Bálint, az MKKSZ szakmai igazgatója, Boros Gergely, a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya, Hüttner Csaba és a para válogatott szövetségi kapitánya, Hajdu Botond vettek részt – számolt be a magyar szövetség.

Boros Gergely, az MKKSZ szakmai igazgatója előbb értékelte a 2023-as versenyszezont, majd beszámolt a párizsi körülményekről, illetve a jövő évi tervekről.

A 2023-as évnek a legfőbb célkitűzése az volt, hogy mindkét szakágban minél több kvótát tudjunk szerezni. A megszerzett kvóták függvényében – 15 gyorsasági, 4 para – szerintem bátran vághatunk neki a következő évnek és a maradék kvóták megszerzésének. A felnőttek mellett ki kell emelnem az utánpótlás szakág teljesítményét is, akik a tavaly felállított magas szintet még sikerült egy kicsit megemelniük. A tavalyi év lezárása után, minden szakágban elfogadásra kerültek a jövő évi felkészülési programok, egyedül a SUP hiányzik még, mivel ott az két hete rendezték a világbajnokságot. A 2024-es versenynaptárunk is a kisebb helyi eseményeken kívül már szinte teljes.

– mondta a korábbi világbajnok kajakos.

Novemberben a felnőtt gyorsasági csapat nagy része Sevillában edzőtáborozott, míg az olimpiai bajnok Kopasz Bálint jelenleg is az Egyesült Államokban készül a következő évre. Hüttner Csaba elmondta, különösen a női kajakosok esetében, főként a csapathajós próbákról voltak fókuszban, míg Kopasz Bálint már a 2028-as Los Angeles-i játékokra is „hangolódik” Chula Vistában.

Az őszi felkészülés és a vízi munka volt hangsúlyban Sevillában és Chula Vistában is. Egyértelműen az volt a cél, hogy a női szakágban megtaláljuk azt a párost, aki megszerezheti a maradék kvótát, illetve megkezdtük a női négyeshajó összeállítását is. A lányok nagyon jó munkát tudtak végezni, a férfi négyes tagjai pedig még jelenleg is kint vannak Sevillában. Chula Vistában pedig már a 2028-as olimpiai helyszínt néztük meg, nagyobb csapattal terveztünk utazni, végül csak Kopasz Bálint tudott eljönni és vízre szállni.

A szövetségi kapitány beszámolt is a párizsi játékokra vonatkozó válogatási elvekről is.

Lesz egy válogató verseny az európai pótkvalifikációs verseny előtt és akik ott nyernek, azok szállhatnak vízre a kvótaszerző világkupán. Mindkét szakágban fenntartom a lehetőségét annak, hogy ha biztos egységek alakulnak ki már erre a versenyre, akkor lezárható a válogatási időszak, de a második válogatót még az Európa-bajnokság előtt rendezzük meg.

– fogalmazott Hüttner Csaba.

Két év kihagyás és újabb anyai örömök után, nyáron ismét belevágott a felkészülésbe a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta is. Magyarország legeredményesebb női sportolója elmondta, szükségét érezte Tokió után a pihenőnek, de már Párizs lebeg a szeme előtt, ahonnan szeretne éremmel a nyakában hazatérni.

Nem igazán hiányzott a kajakozás, ezzel együtt jó volt visszatérni, újra a megszokott közegben lenni, és felvenni a ritmust. Jelenleg a téli alapozás zajlik, próbálok fejlődni ahogy tudok. Az őszi alapozást jól zártam szerintem, most már két gyermek anyukája vagyok, így tervezni még nem igazán szeretnék. Nagyon örülnék annak, ha ezt a felkészülést úgy tudnám véghez vinni, hogy a családom ne érezze ennek a kárát, és ha még ehhez egy olimpiai érem is társulna, akkor nagyon boldog lennék.

A világbajnoki ezüstérmes kenus, Fekete Ádám az idei kvalifikációs világbajnokságon Korisánszky Dáviddal szerzetek két kenus kvótát a párizsi játékokra. Mint mondta, álma az olimpiai szereplés, de a válogatókon is komoly csatákra számít.

A középfutam van meg bennem teljesen a duisburgi világbajnokságról, nem számítottam rá, hogy ilyen sűrű lesz a C-2 500 méteres mezőny. Örülök neki, hogy meg tudtuk mutatni Korissal, hogy nem csak fizikálisan, de mentálisan is össze tudtuk rakni ezt a párost. Viszont elsősorban a válogatókra készülök, nagyon sok jó kenus van a haza mezőnyben, így biztosan nem lesz egyszerű bekerülni az olimpiára utazó csapatba.

A para szakág négy paralimpiai kvótát szerzett az elmúlt nyáron Duisburgban. Hajdu Botond, szövetségi kapitány elmondása szerint, még akár további három kvótára is reális esély lehet, amelyeket a hazai rendezésű pótkvalifikációs világbajnokságon tudnak majd megszerezni a sportolók.

Elégedettek lehetünk a megszerzett kvótákkal és nyugodtabban állhatunk neki a jövő évnek. Duisburgban hárman is közel voltak a kvótaszerző helyekhez, reálisan gondolkodva még nekik lehet lehetőségük megszerezni ezeket a kvótákat, amivel összesen 7 indulási jogunk lehetne.

A szövetségi kapitány hozzátette, abban reménykedik, hogy Tokió után, ismét születik majd magyar arany. Erre Kiss Péter Pálnak lehet a legnagyobb esélye, aki címvédőként állhat oda KL1 200 méteren.

Az idei első félévem elég nehezen akart beindulni, de a végére sikerült jó idényt zárnom. Már elkezdtem a felkészülést, november közepéig vízen készültünk, most pedig már zajlanak a konditermi és uszodai felkészülések. A sérülés szerencsére egyelőre elkerült, remélem ez így is marad, hiszen az a fő célom, hogy címet védjek Párizsban.

– mondta a Honvéd még mindig csak 20 éves kiválósága.

A következő év nem csak az ötkarikás játékok, de három hazai rendezésű nemzetközi verseny miatt is kiemelkedően fontos lesz, amelyekről Szakács Bálint, az MKKSZ ügyvezető igazgatója számolt be.

Szegeden előbb május 8-12. között lesz az olimpiai pótkvalifikációs gyorsasági világkupa és para-kajak kenu világbajnokság, majd ezután június 12-16. között gyorsasági és para Európa-bajnokságot, valamint első ízben SUP Európa-bajnokságot is rendezünk. Szeptember 5. és 8. között ismét mi rendezhetjük meg az Olimpiai Reménységek Versenyét, ami az előző kettővel ellentétben nem Szegeden, hanem Sukorón kerül lebonyolításra. A szervező bizottságok már felálltak, folynak az előmunkálatok is. Emellett korábban 2027-re is megnyertük az olimpiai kvalifikációs világbajnokság szervezési jogát is, amire már szintén elkezdtük a felkészülést.

Szakács Bálint hozzátette, a sukorói pálya először lesz nemzetközi esemény házigazdája, de biztos abban, hogy a még épülő Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia remek házigazdája lesz az Olimpiai Reménységek Versenyének.

fotók: Sportmenü / Kárpáti Balázs