Fölényes siker a nyitányon

Női válogatottunk magabiztos, 19–8-as győzelmet aratott Új-Zéland fölött a dohai világbajnokság nyitónapján. Támadásban játszi könnyedséggel szállítottuk a gólokat Keszthelyi-Nagy Rita és Kurucz-Gurisatti Gréta vezetésével, hátul viszont meggyűlt a bajunk a centerekkel.

Az eindhoveni Európa-bajnokság óta nem játszott női csapattal a magyar női válogatott, még a felkészülés alatt sem, viszont az új-zélandi együttes erre ideális partner lehetett az elnyújtott preparációra a dohai világbajnokság első napján. Az első mérkőzésen Vályi Vanda és Horváth Brigitta maradt ki (előbbi egy kisebb sérülés okán) Mihók Attila és Cseh Sándor csapatából, de Új-Zéland ellen azért nélkülük is illett győzni.

(Szilágyi Dorottya; Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

Kurucz-Gurisatti Gréta már a második perc leglején meglőtte a vb első magyar gólját, nem sokkal később pedig Rybanska Natasa is tűpontosan ejtett az óceániaiak kapujába. Aztán az új-zélandiak is megérkeztek a meccsbe, először centerből mattolták a védelmet és Magyari Aldát, majd Elizabeth Gault bombázott a hosszú felsőbe, máris eltűnt a vezetésünk. Néhány pontatlan támadás után azért kellett bekkelnünk, hogy ne fordítsák meg az állást, amit sikerrel abszolváltunk, hogy aztán Kurucz-Gurisatti második találatával újfent előnynek örülhessünk. Szilágyi Dorottya is meglőtte az elsőjét, majd Keszthelyi-Nagy Rita is eredményes volt szabaddobásból nem sokkal a szünet előtt, mindjárt máshogy festett a dolog.

(Mihók Attila, társkapitány; Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

A második etap elején csapatkapitányunk ötméteresből duplázott, utána ő játszotta meg a centerbe bemozgó Kurucz-Gurisattit, aki az első triplázónk lett, de aztán a negyed feléhez érkezve ők is kihasználtak egy emberelőnyt. A kapufákkal sem spóroltunk, persze szerencsére volt olyan is, amikor a lécről befelé pattant a labda, mint például Kurucz-Gurisatti negyedik találatánál. Az első félidő után a Keszthelyi-Naggyal vívott különbpárbajban 4–3-ra vezetett, miután utóbbi kíméletlen erővel értékesített egy fórt, összességében pedig 9–4-es előnnyel mehettünk a nagyobb szünetre – számolt be a magyar szövetség.

(Keszthelyi-Nagy Rita;Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

A térfélecsere mindkét oldalon megakasztotta egy kicsit a gépezetet, már ami a támadásokat illeti, hiszen egyik fél sem tudott gólt szerezni a harmadik felvonás első felében. Majdnem öt és fél perc telt el, mire valamelyik háló megrezzent: Garda Krisztina eresztett el egy jól irányzott löketet, ám erre egyből válaszoltak centerből az új-zélandiak. Keszthelyi-Nagy állította vissza a közte hatot, a csereként beálló Neszmély Boglárka pedig megőrizte ezt azzal, hogy ziccert védett az utolsó percben.

(Leimeter Dóra védekezik; Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

A záró játékrész elején Leimeter Dóra növelte a különbséget emberelőnyből, és amikor ebből visszavágtak egyet, akkor ezt újra megtette balkezes szélsőnk. Ez sem szegte az új-zélandiak kedvét, Emily Nicholson gyönyörűen csavart Neszmély kapujába, majd Geraldine Mahieu váltotta gólra Kuna Szonja passzából a saját maga által kiharcolt létszámfölényt. Keszthelyi-Nagy és Kurucz-Gurisatti folytatták a „különcsatájukat”, előbbi akcióból, utóbbi ötösből volt eredményes, majd Parkes Rebeccát is kiszolgálta egy gólpasszal. Sőt, a hatodik találata (ami egy szép kapáslövésből született) tízgólos előnyt jelentett (18–8), majd Parkes ejtett megúszásból a képzeletbeli gólvonalra, a labdát pedig beljebb segítették a hullámok. A 20. magyar gól Szilágyi kezében maradt, a bombája ugyanis kivágódott a keresztlécről (így is lőttünk nyolcat ebben a negyedben), és mivel az utolsó új-zélandi támadás sem volt eredményes, maradt a közte 11.

(Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

A jó rajt és a kötelező győzelem tehát megvan, bár azért még mindig van olyan játékelem, amin dolgozni kell majd, hiszen centerből elég sok gólt kaptunk. Folytatás kedden a szingapúriak ellen, akik 32–1-es vereséget szenvedtek Ausztráliától.

Vízilabda, női torna, csoportkör, 1. forduló:

C csoport:
Magyarország – Új-Zéland 19-8 (5-2, 4-2, 2-1, 8-3)
gólszerzők: Gurisatti 6, Keszthelyi 5, Leiemter, Parkes 2-2, Rybanska, Szilágyi, Garda, Mahieu 1-1, illetve McDowall 4, Gault, Doyle, Milicich, Nicholson 1-1

További eredmények:

A csoport:
Egyesült Államok-Hollandia 10-8 (3-2, 3-3, 3-1, 1-2)
Kazahsztán-Brazília 16-15 (1-2, 2-2, 5-3, 2-3, 6-5) – ötméteresekkel

B csoport:
Spanyolország-Kína 18-5 (3-2, 5-2, 4-1, 6-0)
Görögország-Franciaország 11-6 (3-2, 2-1, 4-2, 2-1)

C csoport:
Ausztrália-Szingapúr 32-1 (7-1, 13-0, 6-0, 6-0)

D csoport:
Kanada – Dél-afrikai Köztársaság 24-2 (6-0, 3-0, 8-2, 7-0)
Olaszország-Nagy-Britannia 22-10 (5-3, 6-2, 6-2, 5-3)

Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó