Születésnapján parádézhat

A szerencse fia lehet Herczeg Györgyből, ha a 20. születésnapján parádézhatna a gerelyhajítás olimpiai döntőjében. Az FTC tinédzserét az édesapjával együtt a montreali hős Németh Miklós hozta fel a TOP12-be.

Minden idők legfiatalabb magyar gerelyhajító bajnokaként és országos csúcsot javító atlétajaként még nagyobb sikerekre hangolódott fel 2023-ban a még csak 19 esztendős Herczeg György, de a budapesti világbajnokságon a kudarctűrő képességét is próbára tette. Újoncként túl nagy nyomás nehezedett rá a Nemzeti Atlétikai Központ arénájában, de más oka is volt annak, hogy nem jutott a döntőbe. A fradista tinédzser eddig hallgatott arról, hogy az U20-as Európa bajnokság megnyerése és élete eddigi legnagyobb versenye között ízületi és izompanaszai miatt 14 napig azért ingázott Budapest és Miskolc között, hogy a csak ott rendelkezésre álló berendezések segítségével megfelelő terápiai kezelésben részesüljön. Ahogy a sportolók mondani szokták, „összedrótozták”, de a szakmai stábjában kulcsszerepet betöltő Németh Miklós, a Montrealban világcsúccsal győztes olimpiai bajnok meglátása szerint a jövő nagy reménységének – mint sok más gerelyhajítónak – inkább a térde lehet az Achilles-sarka, azaz a legérzékenyebb pontja.

Ennyit a múltról és arról, hogy ugyanaz a versenyző, aki július 26-án az ausztriai Eisenstadtban magát is meglepő 84.98 méteres dobással nyert és állított fel tekintélyt parancsoló új magyar rekordot, nem egészen egy hónappal később a világbajnokságon nem jutott el a döntőig, 76.18 méteres teljesítménnyel a 23. helyen végzett – írta az SzPress Hírszolgálat.

(Herczeg György; fotó: Zsigmond László)

Minden órája be van táblázva

Tavaly őszig sem volt sok szabadideje, de amióta megkezdte a tanulmányait a Corvinus Egyetemen, ahol a gazdaság és pénzügyi-matematikai elemzés szakon szeretne diplomát szerezni, minden órája be van táblázva.

Tavaly ősszel kérdéseket vetett fel a családomban, hogy miként tudom majd venni a vizsgázás akadályait egy kifejezetten nehéz szakon, közben arra törekedve, hogy gerelyhajítóként még jobb legyek, egyéni csúcsokat javító atléta. Az első válaszok megnyugtatóak. Jól megy a tanulás, az egyetemen élsportolókat megillető segítséget kaptam, testreszabott órarendet, felkészülésemet segítő mentort. Ennek is köszönhetően az alapozásból is jobban jöttem ki, mint tavaly ilyenkor. A napokban volt egy kontrollvizsgálatom, nincs jele rosszabbodásnak, de speciális izommerősítő gyakorlatokat kell végeznem, és gyógytornász is foglalkozik majd velem Várom már a versenyeket, erős a késztetés bennem arra, hogy stabil dobóvá váljak, 77-78 méteres átlaggal, amiből bármikor kijöhet egy akár 7-8 méterrel is nagyobb, kiugróan jó eredmény

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak az első olimpiájára és „felnőtt” Európa-bajnokságára készülő Herczeg György.

Tejfelesszájúként a TOP12-ben

Az tehát, hogy továbbra is a jövő nagy reménysége marad, vagy az eddiginél is nagyobb veszélyt jelenthet a világversenyeken az első hat közé pályázó dobótársaira, akár idén is eldőlhet. Tavalyi eredményével 19 évesen a világ 12 legjobb gerelyhajítója közé verekedte be magát, abba az elit társaságba, ahol mindenki idősebb és tapasztaltabb nála. Tejfelesszájú versenyzőként tehát kisebb csodára volt képes.

Nem szokványos esemény az én versenyszámomban az, hogy tizenévesek nyerik meg a nemzeti bajnokságukat és még rekordot is tudnak dönteni. Nem a leendő matematikai elemző mondatja velem, ugyanis tény, hogy a gerelyhajításban az U23-as korosztályba beérő versenyzők kezdik megközelíteni a teljesítőképességük felső határát. Valószínűleg velem is ez fog történni. Sokat kell erősítenem, a speciális állóképességem is fejlesztésre szorul, de egyre inkább érzem az elvégzett munka eredményét. A tavalyi nagy dobásokat annak is köszönhettem, hogy Németh Miklós foglalkozott velem, ettől a dobótechnikám egyre jobb lett, áthidalva a szükséges erő hiányát.

Az egyetlen nagy dobásával a TOP12-be került magyar atléta az idei versenyek előtt a 11. helyen áll a világrangsorban, amelynek a következők legjobbjai:

1. 51 méterrel Vadlejch, cseh, 33 éves
2. 88 m, Chopra, indiai, 26
3. 72 m Weber, német, 29
4. 82 m Nadeem, pakisztáni, 27
5. 54 m Jena, indiai, 28
6. 35 m, Herman, belga, 33
… 84.98 m Herczeg György, 19

Az olimpiai döntő napján lesz 20 éves

A párizsi olimpián azok a gerelyhajítók mérhetik össze az erejüket, akik teljesítik a 85.50 méteres szintet, vagy attól elmaradva a világranglistán elfoglalt helyükkel biztosítják helyüket a mezőnyben. Herczeg György és a stábja eddig nem verte nagydobra, hogy a magyar csúcstartó 20. születésnapja éppen a gerelyhajítás döntőjének napjára esik, azaz augusztus 8-ra.

Tudom, hogy nem ezen múlik majd a döntőbejutásom és ott egy szép helyezés, de az egybeesés különlegessége valamiért mégis csak egy motiváló tényező számomra a Párizs felé vezető úton.”

– ismerte el Herczeg György, aki kellő mértéktartással egyelőre csak annyit tart tanácsosnak elmondani, hogy reménybeli jó olimpiai szereplésének egyéni csúcsának megjavítása, a stabilitás és a testi épség lehet a kulcsa.

(Herczeg György; fotó: FradiMédia)

Magát osztályozta

A Ferencvárosi Torna Club büszkesége végül, atlétanyelven szólva amolyan levezetésképpen, arra is vállalkozott, hogy 10-es skálát követve osztályzatokat adjon magának, erényeiről és tulajdonságairól:

   1. Hozzáállás a kemény edzésmunkához: 8-9
   2. A tanuláshoz: 8-9
   3. Mennyire tartja magát született tehetségnek:7
   4. Megfontoltsága: 9
   5. Kiegyensúlyozottsága a pályán és azon kívül: 8
   6. Erőfeszítései azért, hogy még jobb legyen: 8
   7. Esélye, hogy országos csúcsát idén meg tudja javítani: 8-9
   8. Mennyire jó és hatékony a dobótechnikája: 7-8
   9. Milyen a kapcsolata az edzőivel, édesapjával, illetve az olimpiai bajnok Németh Miklóssal: 10, illetve 9
   10. Hűsége és kitartása: 9-10.

 

Szalay Péter (SzPress Hírszolgálat)

 

Fotók: FTC Média és Zsigmond László