Gulyás Michelle aranyérmet szerzett a kairói világkupán!

Gulyás Michelle győzött szombaton az öttusázók idei első világkupaversenyén, Kairóban.

A 83 fős mezőny keddi selejtezőjében három csoportban zajlottak a küzdelmek, a magyarok közül Gulyás és Guzi Blanka jutott a legjobb 36 versenyzőt felvonultató elődöntőbe, Simon Sarolta és Bauer Blanka viszont befejezte szereplését. A szerdai körvívásban Gulyás szerepelt a legjobban, 26 győzelmet aratott és csak kilenc ellenfelétől kapott ki, Guzi viszont a mezőny végére került 10/25-ös mutatójával. Így előbbi stabil kiindulási helyzetből harcolhatta ki csütörtökön a 18-as döntőbe jutást, amit gond nélkül meg is tett, míg utóbbinak ehhez nagyon nagy bravúrra lett volna szüksége, de csoportjában 14. lett, ezzel befejezte a versenyt – számolt be az MTI.

A szombati finálét az olimpiai kvótás Gulyás – aki tavaly is a legjobbnak bizonyult az egyiptomi világkupán – remek szerdai körvívásának köszönhetően az élről kezdte meg. A lovaspályán egy verőhibája volt, a bónuszvívásban megnyerte asszóját, majd a 200 méteres úszásban 2:17.44 perccel a negyedik időt érte el. Végig az élen állt, és a kombinált számot is elsőként kezdhette meg. A négy lövészettel megszakított 5×600 méteres futásban senki nem veszélyeztette győzelmét, pontosan célzott és jól futott, így nem is kellett hajráznia, nyolc másodperc előnnyel ért célba a dél-koreai Kim Szunvu előtt. Az összetett számban elég volt neki a 11:45.90 perces 11. legjobb eredmény is ahhoz, hogy különösebb nehézség nélkül megőrizze pozícióját. A harmadik helyen a brit Kerenza Bryson végzett.

Gulyás Michelle a verseny után a nemzetközi szövetségnek úgy nyilatkozott, hogy mivel Kairóban jóval melegebb van, mint Magyarországon, nehéz volt jól futni, emiatt próbált a lövészetére koncentrálni, hogy megőrizze az előnyét és ne kelljen annyira a futásra figyelnie. Megjegyezte: kívülről könnyű versenynek tűnhetett, de valójában nagyon nehéz volt.

„A lovaglással elégedett voltam, mert nehéz lovat kaptam, amelyik az egyik szemére nem lát, emiatt egy kicsit mindig balra húzott. Nagyon oda kellett figyelnem a technikára, hogy jó ritmusban vegyük az akadályokat. A téli, kenyai edzőtáborban sokat fejlődött a futásom, tavaly eléggé gyenge voltam a fizikai számokban, örülök, hogy javultam”

– mondta.

Az összegzését azzal zárta, hogy még nem a mostani az élete formája, de a legfontosabb versenyek később következnek, és úgy érzi, jó úton jár.

Galéria:

(fotók: UIPM)

A mezőny első felében végeztek a magyarok a kairói férfi döntőben

Bőhm Csaba az ötödik, Szép Balázs a hetedik, Bereczki Richárd pedig a kilencedik helyen végzett szombaton az öttusázók idei első világkupaversenyén, Kairóban.

A 90 indulót a szerdai selejtezőben három csoportba sorolták be, a magyarok közül Szép, Bereczki és Bőhm végzett a mezőnyében az első 12 között, azaz jutott a 36 fős elődöntőbe, Koleszár Mihály viszont kiesett. Ezt követte csütörtökön a körvívás, melyben Bőhm 18 győzelmet aratott és 17 ellenfelétől kapott ki, míg Bereczki 17/18-cal, Szép pedig 16/19-cel zárt. Ezzel a mezőny közepén, második felében álltak, de így is magabiztosan kerültek pénteken az elődöntős csoportjukból a legjobb 18 közé – közölte az MTI.

A Gulyás Michelle győzelmével véget ért női verseny után következő szombat délutáni férfi döntő rajtjánál a csütörtöki vívóeredmények alapján az olimpiai kvótás Bőhm 9., Bereczki 12., Szép 15. volt. Utóbbi kettő hibátlanul lovagolt, Bőhm egy rontással ment végig a pályán, a bónuszvívásban pedig Szép remekelt, aki öt ellenfelét legyőzve plusz tíz pontot szerzett, míg Bőhm két pontot tett hozzá addigi teljesítményéhez, Bereczki viszont kikapott a pástra lépése alkalmával.

A 200 méteres úszásban a középmezőnyös helyezése alapján a háromból a középső futamban szerepelt a három magyar. Összességében Bőhm (2:04.12 perc) a második, Bereczki (2:06.44) az ötödik, Szép (2:11.42) a kilencedik időt érte el.

A kombinált szám előtt Bőhm a dobogótól nyolc ponttal elmaradva a hatodik volt, míg Bereczki a hetedik, Szép pedig a kilencedik helyről vágott neki a lövészetekkel megszakított 5×600 méteres futásnak. A második lövészet után Bőhmnek esélye volt dobogós pozícióba felzárkózni, stabilan haladt a negyedik helyen, de a harmadik és főleg a negyedik sorozata már nem alakult olyan jól, mint a korábbiak, így ötödikként futott a célba. Szép hamar felzárkózott az ötödik pozícióba, végül hetedik lett, és még Bereczki is befért a 18-as mezőny első felébe. A kombinált számban Szép (10:18.40 perc) a hatodik, Bőhm (10:19.90) a hetedik, Bereczki (10:35.70) pedig a 12. időt érte el.

A vk-sorozat áprilisban Ankarában folytatódik, majd még a jövő hónap végén Budapesten lesz verseny, aztán májusban Szófiában rendeznek egy fordulót, és abban a hónapban kerül sor a vk-döntőre is, ugyancsak Ankarában. A júniusi vb-t követően az olimpia előtt, de már a kvalifikációs időszak után, július második hetében Budapesten rendezik az Európa-bajnokságot.

Olimpiai kvótát idén a világbajnokságon lehet közvetlenül szerezni, végül a női és férfi mezőnyt a ranglistáról tölti majd fel a nemzetközi szövetség. Ebből a szempontból fontosak az értékes vk-helyezések.

Eredmények (a nemzetközi szövetség eredményközlője alapján):

női verseny:
1. Gulyás Michelle 1423 pont
2. Kim Szunvu (dél-koreai) 1415
3. Kerenza Bryson (brit) 1409

férfi verseny:
1. Ahmed Elgendi (egyiptomi) 1513 pont
2. Mutaz Mohamed (egyiptomi) 1511
3. Kamil Kasperczak (lengyel) 1503
…5. Bőhm Csaba 1493
…7. Szép Balázs 1485
…9. Bereczki Richárd 1473

fotó: