Hengerel a magyar csapat: öt arany- és egy bronz a kezdés Plovdivban!

Fantasztikusan mutatkozott be a magyar válogatott a plovdivi Európa-bajnokságon. A szombati döntők során öt arany- és egy bronzérmet nyert csapatunk, amely toronymagasan vezeti az éremtáblázatot.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szombati tájékoztatása szerint Magyar aranyéremmel kezdődtek meg a plovdivi Európa-bajnokság döntői! Bodonyi Dóra több mint egy hajóval nyerte meg a K-1 1000 méter fináléját, pedig az elején az orosz Vera Sobetova jól ráijesztett azzal, hogy meglépett a mezőnytől.

Kajak-kenu Eb - Bodonyi Dóra aranyérmes K-1 1000 méteren

Nem rontottam el a rajtom, inkább azt mondom, az orosz volt ebben jó. Körülbelül ötszáz méternél tudtam átvenni tőle a vezetést. Egy ilyen helyzetet nekem mindig nehéz fejben megélni, nem szeretem, ha mennek előttem – viccelődött Bodonyi Dóra, akit a végén a lengyel Beata Mikolajczyk szorongatott, de a magyar versenyző 150 méterrel a cél előtt még rá tudott tenni egy lapáttal és fölényesen nyert. – Nagyon örülök ennek az aranynak, most pihenek és készülök a holnapi 5000 méterre.

Az újabb magyar érem férfi K-1 1000 méteren érkezett, a tavalyi moszkvai Eb bronzérmese, Kopasz Bálint ismét a harmadik helyen zárt a szám két nagyágyúja, a portugál Fernando Pimenta és a dán René Holten Poulsen mögött. A Bálint által vert mezőnyben ott volt a fehérorosz Aleh Jurenia, a német Tom Liebscher és riói olimpia bajnoka, Marcus Walz is. Az algyőiek fiatalja a szolnoki válogató után vírusos gyomorfertőzéssel küzdött, de úgy tűnik, a legfontosabb pillanatra tökéletesen összeszedte magát.

Kajak-kenu Eb - Kopasz Bálint bronzérmes K-1 1000 méteren

Ma már éreztem, hogy jó a formám, egészséges vagyok, és ez mentálisan erőt adott. A taktikámat sikerült jól végigvinnem, a távot magas intenzitáson, úgy kilencven százalékon eveztem végig, s a hajrára is maradt erőm. Pimenta jó keményen kezdett, de ez nem tört meg, fejben erős vagyok, ennek is köszönhető ez a siker” – mondta Kopasz Bálint, aki vasárnap még a K-1 500 méter döntőjében is szerepel.

Hagymási Réka és Farkasdi Ramóna képviselte a magyar színeket a női K-2 1000 méter döntőjében, amelyben a két hölgy pályafutása első felnőtt Európa-bajnoki aranyát ünnepelhette. Pedig nem volt egy összeszokott egység az övéké, az utolsó pillanatban dőlt el, hogy együtt indulhatnak ezen a távon.

Kétszer-háromszor csúsztunk ki Rékával edzésjelleggel, és már elsőre egy jó érzésű páros volt. Mondhatjuk, hogy okosan, hűvös fejjel versenyeztünk, bőven volt tartalékunk a végére, így minden csapásunkra tudtunk figyelni” – mondta Farkasdi Ramóna, aki jó érzéseket kapott a holnapi K-2 500 méter fináléjára.

Kajak-kenu Eb - Aranyérmes a női kajak kettes 1000 méteren

Hagymási Réka pedig a kétszáz párosra.
Ez egy ajándékpáros volt számunkra, picit féltem tőle, mert nem készültem ezres pályákra az idén, de minden klapolt Ramónával, így nagyon boldog vagyok” – tette hozzá a fiatal versenyző.

Ezt követően olimpiai számokban jöttek szép sorban az aranyak. Elsőként női K-4 500 méteren, amelyen a Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara, Vad Ninetta négyes nyert látszatra könnyedén a lengyel és a német csapathajó előtt. De csak látszatra, mert amit a lányok belül megéltek, azt gyorsan el is mesélik nekünk:

Nagyon nehéz volt, mert a végén úgy bekötöttünk, hogy majd kiestünk a hajóból. Amennyire jó volt az eleje, annyira nehéz lett a vége. Az elmúlt napokban sokat dolgoztunk azon, hogy technikailag megoldjuk a billegését a hajónak és jól ki tudjuk evezni magunkat, a legtöbb energiát bele tudjuk tenni az egységbe, ez 350 méterig működött is” – mondta Medveczky Erika.

„Mert Dóri letolta a rajtgépet, annyira jól indult, de amikor az utolsó kétszáz méter környékén hoppoltam egyet, szinte megállt alattunk a hajó” – nevetett Takács Tamara.

Kajak-kenu Eb - Aranyérmes a női kajaknégyes 500 méteren

Sikerült a kétszázra begyakorolt rajtot hoznom, és a lányok le tudtak követni, a végére pedig azt tudom mondani: örülök, hogy nyertünk” – tette hozzá Lucz Dóra.

Éremre számítottam, titkon reméltem, hogy nyerünk, és szerencsére olyan jók voltunk az elején, hogy a végére sikerült is megőriznünk az előnyünket. Ezt hívják pozitív csalódásnak” – mondta Vad Ninetta.

A belgrádi Világkupán elszenvedett vereségért visszavágott Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső a fehéroroszoknak, a győri lányok fantasztikus versenyzéssel nyerték meg a C-2 500 méter aranyát.

A taktika az volt, hogy megyünk egy erős háromszázat, aztán kibírjuk az utolsó kétszáz métert. Jól elfáradtunk” – mondta Devecseriné Takács Kincső.

Kajak-kenu Eb - Aranyérmes a női kenu kettes 500 méteren

Nekem ez most elég kemény volt, az első négyszáz méter jó érzés volt, de az utolsó száz olyan lett, mintha egy teljes ötszáz métert kellett volna lenyomnom. Már nagyon vártam, hogy jöjjön a cél. Talán olyan jó időt nem evezetünk most, de a legfontosabb, hogy nyertünk” – tette hozzá Balla Virág.

Győzött a férfi K-4 500 méteres csapathajó is, azaz Nádas Bence, Tótka Sándor, Molnár Péter és Mozgi Milán. Kijelenthető, hogy az első világversenyen magyar sikerrel zárult az új olimpiai táv.

Reménykedtem benne, hogy a tavalyi csodát meg tudjuk ismételni. És persze most más volt ez az ötszáz méter, hiszen minden nemzet erre élezett. Már az előfutam után bíztam ebben az eredményben, és sikerült tökéletes pályát mennünk” – mondta a csapat rangidőse, Molnár Péter.

Az utolsó méterekig küzdöttünk, de azt tudom mondani, hogy nagyon jó pályát kajakoztunk” – tette hozzá a vezérevezős, Nádas Bence.

Kajak-kenu Eb - Aranyérmes a férfi kajaknégyes 500 méteren

Nekem ez életem első felnőtt Európa-bajnoksága… és aranyérmes lettem. Nagyon boldog vagyok, úgy érzem, megérett ez az eredmény a válogató sok-sok ezüstje után” – mondta Mozgi Milán, míg Tótka Sándor arról beszélt, hogy az öröm mellett nem szabad hátradőlni.

Gyönyörű pálya volt, de a németeknél hiányzott Rendschmidt, aki betegséggel küzd. Nem szabad megnyugodnunk, de annak örülhetünk, hogy jó ez az egység, már az előfutamhoz képest is egy nagyot léptünk előre. Én úgy érzem, testben és fejben is át tudtam állni ötszáz méterre, bízom benne, hogy nagy sikerek állnak még előttünk” – magyarázta Tótka Sándor.

A nap során még két negyedik, egy ötödik és egy hatodik hely jutott a mieinknek: negyedik lett Korisánszky Dávid és Mike Róbert C-2 1000 méteren, a Hufnágel Tibor, Ilyés Róbert kettős K-2 1000 méteren, míg a gyomorrontással bajlódó Vasbányai Henrik C-1 1000 méteren az ötödik helyet szerezte, ami azt jelenti, hogy jövő héten rajthoz állhat Kiss Tamás ellen a világbajnoki indulásért zajló szétlövésen. A férfi C-4 1000 méteres csapathajónk ezúttal a dobogó közelébe sem került, a hatodik helyen zárt a csapat.

Összességében azonban elképesztő a nyitány: öt arany- és egy bronzérem eddig a magyar válogatott mérlege az Európa-bajnokságon.

A plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokság szombati dobogósai és a további magyar szereplők eredményei:

férfiak:

1000 m:

K-1, Európa-bajnok:
Fernando Pimenta (Portugália) 3:29.032 p
2. Rene Poulsen (Dánia) 3:30.112
3. Kopasz Bálint 3:30.336

K-2, Európa-bajnok:
Max Hoff, Marcus Gross (Németország) 3:12.724 p
2. Marko Tomicevic, Milenko Zoric (Szerbia) 3:13.780
3. Francisco Cubelos, Inigo Pena (Spanyolország) 3:14.056
4. Hufnágel Tibor, Ilyés Róbert 3:14.160

C-1, Európa-bajnok:
Sebastian Brendel (Németország) 3:51.671 p
2. Martin Fuksa (Csehország) 3:53.667
3. Kirill Samsurin (Oroszország) 3:55.171
…5. Vasbányai Henrik 3:56.047

C-2, Európa-bajnok:
Yul Öltze, Peter Kretschmer (Németország) 3:36.232 p
2. Viktor Melantyev, Vlagyiszlav Csebotar (Oroszország) 3:37.300
3. Nicolae Craciun, Sergiu Craciun (Olaszország) 3:38.312
4. Korisánszky Dávid, Mike Róbert 3:38.368

C-4, Európa-bajnok:
Lengyelország 3:20.536 p
2. Németország 3:21.848
3. Oroszország 3:21.904
…6. Magyarország (Vasbányai Henrik, Varga Dávid, Sarudi Pál, Fekete Ádám) 3:25.248

500 m:
K-4, Európa-bajnok:
Magyarország (Nádas Bence, Tótka Sándor, Molnár Péter, Mozgi Milán) 1:18.556 p
2. Szlovákia 1:18.640
3. Fehéroroszország 1:19.112

nők:

1000 m:

K-1, Európa-bajnok:
Bodonyi Dóra 3:57.984 p
2. Beata Mikolajczyk (Lengyelország) 3:59.744
3. Rachel Cawthorn (Nagy-Britannia) 4:00.264

K-2, Európa-bajnok:
Hagymási Réka, Farkasdi Ramóna 3:43.048 p
2. Karolina Markiewicz, Julia Lis (Lengyelország) 3:44.888
3. Tabea Medert, Melanie Gebhardt (Németország) 3:45.652

500 m:

K-4, Európa-bajnok:
Magyarország (Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara, Vad Ninetta) 1:30.724 p
2. Lengyelország 1:31.596
3. Ukrajna 1:31.624

C-2, Európa-bajnok:
Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső 2:00.224 p
2. Aljona Nazdrova, Kamila Bobr (Fehéroroszország) 2:01.364
3. Irina Andrejeva, Aleszja Romasenko (Oroszország) 2:03.928

MTI Fotó: Kovács Tamás

Vélemény, hozzászólás?