Hétgólos győzelemmel búcsúzott a magyar válogatott a vb-től

A magyar női kézilabda-válogatott 35-28-ra nyert a Koreai Köztársaság csapata ellen a spanyolországi világbajnokság középdöntőjének harmadik, utolsó fordulójában, vasárnap.

A 18 fős keretből ezúttal Szemerey Zsófia és a kisebb sérüléssel bajlódó Klujber Katrin maradt ki. Eleinte meglátszott a tétnélküliség a játék képén, ugyanis sok volt a rendezetlen védelemmel szembeni gyors akció, és mivel ebben a magyarok bizonyultak hatékonyabbnak, a hetedik percben már három góllal vezettek. A sokasodó hibákat kihasználva az ellenfél a 12. percben egyenlített, majd egyre taktikusabbá vált a játék, és Háfra Noémi vezérletével a meccs harmadánál ismét három találat volt az előny (13-10). Hat perccel az első félidő vége előtt emberelőnyben nyitott védekezésre váltottak a dél-koreaiak, de erre is fel volt készülve a magyar együttes, amely a szünetben 18-15-re vezetett – számolt be az MTI.

Jó védekezéssel és pontos lövésekkel kezdték a második felvonást a magyarok, és 4-0-s sorozatukkal már 23-16 volt az állás a javukra. A folytatás hasonlóan jól alakult támadásban és védekezésben is, ráadásul Bíró Blanka egyre hatékonyabban védett, ennek köszönhetően az ötvenedik percben már tíz gól volt a különbség. A hajrában az ellenfél sorozatban háromszor talált be, de ez csak arra volt elegendő, hogy tíz gólon belülre kerüljön.

A mezőny legeredményesebb játékosa Háfra Noémi volt, aki tíz lövésből nyolc gólt lőtt. A meccs legjobbja Li Mi Gjong lett, aki hétszer talált be. A Győri Audi ETO KC dél-koreai jobbátlövője, Rju Un Hi háromszor volt eredményes. A magyar kapuban Bíró Blanka 38 lövésből 12-t védett ki.

A két csapat 26. egymás elleni mérkőzésén 11 koreai siker és két döntetlen mellett 13. alkalommal győzött a magyar válogatott.

Nehezen indult a meccs, de számítottunk erre. Nagyon tetszett Háfra Noémi játéka, a betörései, az első félidőben igazándiból ő tartott meccsben minket. Tudtuk, hogy el fognak fáradni, amikor már nagyobb lesz a különbség, és bár mi is elfáradtunk, de az öltözőben megbeszéltük, hogy önbizalom és érzelmek nélkül nem lehet játszani” – mondta a találkozó után Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány.

Hozzátette, tudták, sok mindent kell majd elemezni, de így, hogy az elvárásként és célkitűzésként megfogalmazott negyeddöntőbe jutást nem sikerült elérni, sikertelennek értékeli a világbajnokságot. Az edző megjegyezte, ennek ellenére játékosai becsülettel küzdöttek. Golovin kiemelte, akadtak a keretben olyanok, akik most voltak először kezdőjátékosok, illetve olyanok is, akiknek ez volt az első világversenye, és nagyon komoly tapasztalattal szolgált ez a torna.

A magyarok Szlovákiát múlt csütörtökön 35-29-re, Csehországot szombaton 32-29-re legyőzték, Németországtól hétfőn 25-24-re kikaptak Llíriában, így az E csoport második helyén végeztek, és két pontot vittek magukkal. A középdöntőben szerdán Dániától 30-19-re kikaptak, és pénteken már Kongó 30-22-es legyőzése előtt kiderült, hogy nem juthatnak tovább a negyeddöntőbe.

A magyarok négy győzelemmel és két vereséggel a 10. vagy a 11. helyen zárnak, végső helyezésük hétfő este, a középdöntő I. és II. csoportjának utolsó mérkőzései után derül ki.

Eredmény, középdöntő, 3. (utolsó) forduló, III. csoport:
Magyarország-Koreai Köztársaság 35-28 (18-15)
Granollers, v.: A. Covalciuc, I. Covalciuc (moldovaiak)

Magyarország: Bíró – Márton 6, Szöllősi-Zácsik, Vámos 5, Bordás 4, Háfra 8, Lukács 3, cserék: Planéta 2, Kácsor 4, Tóvizi 1, Tóth E., Szikora, Fodor, Kovács A. 2,
szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

lövések/gólok: 46/35, illetve 47/28
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 5/5
kiállítások: 6, illetve 8 perc

korábban:
Csehország-Kongó 24-21 (11-11)

később:
Dánia-Németország 20.30

 

fotó: RFEBM / T. Torrillas