Hiába vezettünk 22 ponttal, végül kikaptunk – lemaradtunk a párizsi olimpiáról

A magyar női kosárlabda-válogatott nem jutott ki a 2024-es párizsi olimpiára, miután a soproni selejtezőtorna vasárnapi zárómérkőzésén – 22 pontos előnyről – kikapott Spanyolországtól, és a négycsapatos viadal utolsó helyén végzett.

Fantasztikus hangulat fogadta a csapatokat, már a Kanada – Japán mérkőzésen telt ház volt gyakorlatilag – kosárlázban égett Sopron. Székely Norbert a Studer – Lelik – Dubei – Juhász – Kiss ötösnek szavazott bizalmat a kezdő feldobásnál, a spanyolok Casas – Cazorla – Torrens – Gil – Carrera sorral futottak neki az összecsapásnak- számolt be a magyar szövetség.

Casas ziccerével indult a derbi, Juhász Dorka válaszolt közelről. Az első percekben a gyűrű közeléből születtek kosarak, egészen Alba Torrens triplájáig, mellyel 11-6-ra léptek el a hispánok. Juhász újabb duplája után Cazorla szórt hármast, de egy gyors 5-0-lal – közte egy Studer-triplával – csakhamar újra egy pont volt a különbség (14-13). A Japán ellen remeklő Dombai két duplájával már nálunk volt az előny, a 9-0-s magyar futást Conde szakította meg. A meccsbe jól beszálló Aho trojkája, valamint Határ két büntetője zárta az első tíz percet, 24-19-re vezetett a magyar válogatott.

(fotó: MTI/Illyés Tibor)

Gustafson öt pontjára Studer középtávolról, Kiss pedig kintről válaszolt, a második etap első perceiben őriztük előnyünket, sőt Kiss ziccerével 32-24-re léptünk el – jött is az időkérés Miguel Mendeztől. 65%-kal (13/20) célzott mezőnyből a magyar csapat, szemben a spanyolok 38%-ával (10/26), lendületes, jó támadások mellett keményen védekezett Székely Norbert együttese. Studer „egyszemélyes” 8-0-s rohamával – közte egy dudaszós palánkos, valamint egy oldalra lépős hárompontossal – már 44-27-re vezettünk, extázisban játszott a nemzeti csapat karmestere, a félidőt Határ büntetői zárták (27-46).

(fotó: MTI/Tóth Zsombor)

A lepattanók terén 18-15-re, a festékből szerzett pontok tekintetében 18-10-re, a gólpasszokat tekintve 10-8-ra álltunk jobban, hasonló folytatásban bízva futottak ki a hölgyek a második félidőre.

Kiss és Juhász kosaraival 20 pont fölé kúszott a differencia a térfélcserét követően, Conde trojkájával azonban 56-40-re zárkózott Spanyolország, Székely Norbert nem is késlekedett az időkéréssel. Zónavédekezésre váltott az ellenfél, a játék kevéssé volt folyamatos, mint az első félidőben – Határ remek belépése, majd 2+1 -es akciója nagyon kellett, hogy átlendítse a holtponton a magyarokat (46-64). A játékrész utolsó négy pontját a hispánok szerezték, de így is 64-50-es fórral futhattunk neki a záró felvonásnak – most már tényleg karnyújtásnyira került a hőn áhított olimpiai részvétel.

(fotó: MTI/Illyés Tibor)

Maradt a spanyol zóna, Cazorla három büntetőjével, valamint Torrens labdaszerzést követő ziccerével tíz alá zárkózott a vendégcsapat – kritikus időszak következett, Székely mester magához is rendelte együttesét. Cazorla vitte át a gyűrű alatt a labdát két pontért, Gustafson tempót szórt, Casas labdát szerzett – 64-63-ra jött fel Spanyolország, Lelik hármasa vetett véget a 13-0-s rohamnak. 69-63-mal fordultunk az utolsó öt percre, de Cazorla 2+1 -ével újfent egyetlen pont volt a különbség. Studer javaslatára Székely Norbert kért videózást a játékvezetőktől egy alapvonalon kiment labdát követően, amelyet meg is nyert a magyar csapat, nagyon fontos labdabirtokláshoz jutva három és fél perccel a rendes játékidő vége előtt. Lelik hintett egy óriási triplát, de hatpontos előnyünk pillanatok alatt egyre olvadt Ortiz és Conde találatait követően (71-72).

(fotó: MTI/Illyés Tibor)

Egyetlen perc volt hátra, a vezetésért támadhatott az ellenfél, Studer személyi hibáját követően Ortiz büntetői révén meg is szerezték azt, az első játékrész óta először (73-72). Időkérést követően Studer középtávolija kimaradt, de Carrera is hibázott – 18 másodpercünk maradt, hogy bármilyen módon kosarat szerezzünk. Határ dobhatott a büntető magasságából, a lepattanóért vívott csatát követően Spanyolország jöhetett a váltott labdabirtoklás alapján. Ortiz dobhatott kettőt, mindkettő kimaradt, de dobásig már nem jutottunk el – a spanyol válogatott óriási fordítást bemutatva, 22 pontos hátrányból fordítva 73-72-re győzött, ezzel a mieink a kosárlabdában létező legminimálisabb különbséggel, de lemaradnak a párizsi olimpiáról.

(fotó: MTI/Illyés Tibor)

A mérkőzés utáni nyilatkozatok:

„Szépen és összeszedetten játszottunk az első félidőben, aztán lelassultunk, és saját magunkat vertük meg. Nem mozogtunk, nem tudtuk bejátszani a palánk alá a labdát, ritmust vesztettünk, és el is bizonytalanodtunk. Ennek az lett a következménye, hogy folyamatosan jöttek ránk, és onnantól már nagyon nehéz volt. Próbáltuk frissíteni a csapatot, nem sikerült.”

– mondta lesújtottan a szakvezető.

A kapitány kifejtette, nagyon nehéz pár perccel a vereség után higgadtan értékelni, és elvileg büszkének kellene lenniük arra, hogy világszínvonalú ellenfelekkel vívtak szoros meccseket.

„De ne legyünk büszkék arra, hogy nem jutottunk ki az olimpiára, mert ez borzalmas. Ott volt a kezünkben a lehetőség, csak meg kellett volna ragadni, de nem tudtuk. A spanyolok kényelmes stílusa átragadt ránk, és rosszul reagáltunk a változtatásaikra. Béklyók voltak a lábakon és kezeken, nem fizikailag fáradtunk el, ez mentális jellegű probléma volt”

– fogalmazott Székely Norbert.

Határ Bernadett azzal kezdte, hogy nem szabad ebben a szellemben elkezdeni egy félidőt.

„Nagyszünet után egyáltalán nem akartunk futni, ők beálltak zónavédekezésre, amire nem tudtunk reagálni, ennyi történt. Nagyon ideges vagyok, lehet mondani, hogy megint én hagytam ki az utolsó dobást, de nem szabadott volna ilyen helyzetbe kerülnünk. Egy 22 pontos előnyt nem szabad leadni, nem tudom, mi történt, tanulunk belőle. Mindenesetre ennek most drága ára volt, méghozzá egy olimpia”

– mondta könnyeivel küszködve az MTI-nek.

(fotó: MTI/Illyés Tibor)

Aho Nina úgy vélekedett, hogy ez mindenkinek olyan mérkőzés marad az életében, amelyből tanulni fog.

„Ez nem mostanában fog megtörténni, mindenkinek fel kell dolgoznia, hogy +majdnem+. Ez a legrosszabb. Én pozitív fogok maradni, hiszem azt, hogy ott a helyünk, ha nem Párizsban, akkor azután. Meg kellett volna lépnünk ezt a lépcsőfokot, nem sikerült. Úgy ismerem a teljes keretet, hogy tanulni fog ebből, és olyan helyre teszi ezt a tornát a fejében és a szívében, ami csak előre vihet bennünket”

– tette hozzá.

Női kosárlabda, olimpiai selejtező, 3. forduló:
Spanyolország – Magyarország 73-72 (19-24, 8-22, 23-18, 23-8)
Arena Sopron, Játékvezetők: Wojciech Liszka (Lengyelország), Carsten Straube (Németország), Nicolas Fernandes (Tahiti)

Spanyolország: Casas 4, Cazorla 15/3, Torrens 7/3, Gil 5, Carrera 10. Csere: Conde 16/9, Etxarri -, Gustafson 12/6, Ortiz 4, Vilaro -, Rodriguez -. Edző: Miguel Mendez

Magyarország: Studer 17/9, Lelik 6/6, Dubei -, Juhász 11, Kiss 12/3. Csere: Goree -, Határ 15, Aho 7/3, Dombai 4, Horváth -, Kányási -. Szövetségi kapitány: Székely Norbert

korábban:
Japán-Kanada 86-82 (20-20, 30-26, 20-21, 16-15)

A torna végeredménye:
1. (és továbbjutott) Japán 5 pont
2. (és továbbjutott) Spanyolország 5
3. (és továbbjutott) Kanada 4
4. Magyarország 4
Azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény rangsorol.

 

fotó: MTI / Tóth Zsombor