Így lehet még kvótát szerezni Párizsra

Altorjai Sándor szerint az olimpiára készülő magyar tornász-válogatott további két fővel bővülhet, ha a férfi mezőnyben sikerül kiharcolni az indulási jogokat.

A Magyar Torna Szövetség (MATSZ) főtitkára elmondta, világkupákon, illetve az Európa-bajnokságon lehet még kvalifikálni – közölte csütörtökön a hazai szervezet.

„Az olaszországi kontinensbajnokságon egyéni összetettben egy indulási jogot osztanak ki. A selejtezős nap után összesített listán kiszedik az összes olyan indulót, aki már korábban kvótás lett, és az első olyan tornász, aki addig nem rendelkezett ’párizsi repülőjeggyel’, az örülhet. A világkupákon szerenként két-két  versenyző lesz idén olimpikon. Négy VK-t rendeznek. Jövő hónapban Kairóban, Cottbusban és Bakuban, majd rá egy hónapra Dohában lesz kvalifikációs verseny. A végső elszámolásba a legjobb három VK-eredményt veszik figyelembe egy-egy indulónál.”

– mondta Altorjai Sándor.

(fotó: MATSZ)

A nőknél már nem szerezhetnek több párizsi indulási jogot a magyarok, hiszen a maximális három kvótát már begyűjtötték a lányok a világbajnokságon. Czifra Bettina Lili és Bácskay Csenge biztos induló, ezenkívül még van egy nem név szerinti indulási jog, ennek sorsáról később dönt a szövetség. A férfi mezőnyben Mészáros Krisztofer harcolta ki azt, hogy ott lehessen a Franciaországban megrendezendő játékokon.

Még egy olimpiai kvóta megszerzésére úgy gondolom, hogy van esélyünk, de természetesen nem leszek megsértődve azon sem, ha a fiúknál is maximális létszámmal indulhatnának a magyarok. Itt már nem érdemes nagyon taktikázni, 19-re is lapot kell húzni, mert csak ilyen hozzáállással lehetünk eredményesek

– összegzett a Magyar Torna Szövetség főtitkára.

A párizsi olimpia július 26. és augusztus 11. között lesz, míg az olaszországi Riminiben megrendezendő Európa-bajnokság április 24-én kezdődik és május 5-én zárul.

 

Címlapfotó: Róth Tamás