
A Magyar Cukrász Ipartestület az Év bejglije versenyére három kategóriában nevezhették bejglijeiket a cukrászdák, a vendéglátóhelyek és a kézműves pékségek. A 16 tagú zsűrinek közel 50 bejgli közül kellett kiválasztania a legfinomabb diós, mákos és a legizgalmasabb ínyenc bejglit.
A Magyar Cukrász Ipartestület három évvel ezelőtt meghirdette az Év Bejglije versenyt a cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára, ami olyan jól sikerült, hogy azóta hagyománnyá vált. Hasonlóan az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek népszerűségén felbuzdulva, fel szeretnék hívni a figyelmet a kiváló hazai alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsíteni a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében – írta a mindmegette.hu.
A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.
Az Év Bejglije verseny kategóriái
„Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre.
Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.
Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén közel 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.
Az Év Bejglije verseny zsűri tagjai
- Bergmann Gabriella cukrászmester – Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
- Babik Edit – főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
- Pass Szilvia – Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
- Auguszt József cukrászmester – Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca
- Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
- Karl Zsolt cukrászmester – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
- Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
- Szervánszky László cukrászmester – Szent Korona Cukrászda, Soltvadkert
- Szőke Zoltán cukrászmester – Szőke Cukrászdák, Hódmezővásárhely
Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek.
Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.
Íme a 2022-es Év Bejglije verseny győztesei
Hagyományos diós kategóriában:
- Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné – Erika Cukrászda, Kesztölc
- Ezüstérmes: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd
- Bronzérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
- Erika Cukrászda
Hagyományos mákos kategóriában:
- Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert – REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged
- Ezüstérmes: Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
- Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest
REÖK Cukrászda
Ínyenc kategóriában:
- Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: MENNYEI AJÁNDÉK – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
- Ezüstérmes: PISZTÁCIÁS Bejgli – Molnár Annamária – Füge Bolt és Kávézó, Budapest
- Bronzérmes: MÁKOS BIRSALMÁS FEHÉRCSOKIS Bejgli – Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
- Promenád Kávéház
A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
Az év Ínyenc bejglije a MENNYEI AJÁNDÉK egy fűszeres, pekándiós-karamellizált almás bejgli, melyben különböző fűszerek, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja meg a töltelék pikantériáját, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került.
(Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület)