Ismert színészek, rendezők, énekesek is erősítik a maraton Fut a színház versenyét

Híres színészek, rendezők, énekesek is erősítik az október elejei SPAR Maraton fesztivál Fut a színház versenyét. Nyolcadik alkalommal hirdet külön versenyt a Budapest Sportiroda (BSI) a színházi világ futói számára október 6-7-én. A Fut a színház verseny Európában is egyedülálló kezdeményezés.

A BSI tájékoztatása szerint a hazai és határon túli magyar színházak, bábszínházak, táncegyüttesek, fesztiválok, színikritikusok, filmsorozatok, színházi szerzők szakemberei, művészeinek meghirdetett versenyen idén legalább 100 művész áll rajthoz, hogy megmutassák, nemcsak színészként, de futóként is megállják a helyüket.

A színházi váltók által befizetett nevezési díjjal a Bajor Gizi Színészmúzeumot támogatja a BSI.

A fesztivál szombati napján a 4×2 km-es váltó várja a versenyzőket, itt 5 teátrumi csapat áll majd rajthoz.

A Nemzeti Színház 2 váltócsapattal, és fiatal színészekkel:  Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Szép Domán, Vas Judit Gigi, Bordás Roland. A Nemzeti Színház aktuális darabjairól nevezte el a csapatait, így lesz: Az ember tragédiája és Álomgyár (dreamworks) váltó.

Az Újszínházból Orosz Csenge, Szilvási Judit fut a csapatban.

A Pesti Magyar Színháza Budapesti Operettszínház és a Budapest Bábszínház egy-egy csapattal indul el a 8 kilométeres távon.

A fesztivál vasárnapján a maratoni 42 km-es távot 4 részletben (9-12,4-8,6-12,2 km), a Maratonstafétában teljesítik a csapatok.

A Maratonstaféta versenyen vasárnap az Operaház tagjai 8 váltóval állnak a megmérettetések elé: muzsikusok, énekesek, statiszták és a felső vezetést képviselő Dr. Főző Virág főigazgató-helyettes képviseli a dalszínházat.

József Attila Színház színészei tavaly másodikak lettek, idén a dobogó legfelső fokára készül Chajnóczki Balázs, Török Anna, Zöld Csaba.

Nemzeti Színházat fiatal színészek – Bakos-Kiss Gábor, Katona Kinga, Mátyássy Bence -képviselik majd, míg a Centrál Színházszíneiben az intézmény igazgatója  Puskás Tamás és Ódor Kristóf színész futnak. – “Szűk egy év múlva 60 éves leszek és maratonra készülök – mondja Puskás Tamás – korábban heti 35-40 kilométert futottam, de egy sérülés miatt le kellett állnom. Az újrakezdést már egy edző segítségével csinálom.  Heti 50 km fölött járok és hozzászoktam a terheléshez is. Korábban élet-halál kérdése volt, hogy minden futáskor, még terepen is 5 perc alatt fussak egy kilométert, de most olyan sebességgel futok, hogy egy adott pulzusérték alatt maradjak. Így már a félmaraton is könnyedén megy”-meséli a színész-rendező-igazgató.

Az HBO nagysikerű sorozatának, az Aranyéletnek a csapata Ónodi Eszter, Thuróczy Szabolcs, Mátyássy Áron rendező, Marosi Gábor operatőrből áll. Ők is izgatottan készülnek a versenyre. – Szeretünk futni, szeretjük a sorozatot, amelyet képviselünk. Emberi távokat fogunk futni, ezért nem is kell nagyon rákészülnünk. Így nem megfoghatatlan és vállalhatatlan a távolság, a hangulat is dobni fog rajta, úgyhogy nincs okunk aggodalomra – mondja Ónódi Eszter színművész.

Az Örkény Színház tagjai, Epres Attila és Kókai Tünde először indulnak a versenyen.

Ezen kívül rajthoz áll még a Maladype Színházból Tankó Erika, Dőry Brigitta, Bartha Lóránd, Fekete Róbert.

Kolibri Színházat Bodnár Zoltán, Megyes Melinda színészek képviselik.

Művészetek Palotája, a Honvéd Férfikar művészei, munkatársai,  a Színházi Emlékezet Alapítvány és a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház is benevezett a versenyre.

EGYÉNI TÁVOKON IS INDULNAK A SZÍNÉSZEK

A Fut a színház váltói mellett egyéni távokon is tapsolva drukkolhatnak a színészeknek, művészeknek:

10 km-t fut szombaton Papp Barbara Békéscsabai Jókai Színház színésznője.

30 km-en indul: Kedvek Richárd színész, Váczi Eszter jazz énekesnő, Köteles Géza az Operaház karmestere, korrepetítora, Ott Rita az Óbudai Danubia Zenekar hegedűművésze.

Maratont fut:

  • Bazsinka József a Budapesti Fesztiválzenekar tubása
  • Bársony Péter Liszt-díjas brácsaművész
  • Horváth Mónika musical színésznő
  • Kondákor Zsófia színésznő
  • Magyar Bálint a Madách Színházból
  • Nagy Balázs a Győri Nemzeti Színházból
  • Vissi Barnabás zongoraművész.

Párban teljesíti a maratoni távot Lévay Viktória, a Játékszín művésznője.

További információ: www.sparbudapestmaraton.hu