Ivan Basso: „Álmodni minden nap és a maximumot adni!”

Idén augusztusban 39. alkalommal rendezték meg a magyar országúti kerékpárversenyt, a Tour de Hongriet. Több külföldi csapat mellett a sportág két legendás kerékpárosa, a spanyol, Alberto Contador és az egykori klubtársa, jó barátja, az olasz Ivan Basso közösen megalapított csapata, a Polartec-Kometa is részt vett a viadalon. A kétszeres Giro d’Italia győztessel, az olasz-magyar alakulat sportmenedzserével, Ivan Basso-val beszélgettünk.

A budapesti sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Polartec-Kometa egy friss, fiatalos, dinamikusan fejlődő, csupán 11 versenyzőből álló alakulat. A menedzsment, Ivan Basso és Alberto Contador hosszú távú célja egy saját, magas szintű, egyedi felfogású versenycsapat kinevelése. Az eseményt követően az olasz legendával beszélgettünk.

Amikor befejezte a versenyzést, mi hiányzott, maga a versenyzés vagy a helyszínek?

Nem hiányzik a versenyző korszak, mert ez egy új projekt, de ugyanúgy érzem a szenvedélyt, a hajtást, a teljesíteni vágyást, mint amikor versenyeztem. Most a saját csapatomnak próbálom átadni ezt az érzést.

Most vezetőként mennyire érzi a dolgok súlyát, mint amikor korábban versenyző volt?

Nem lehet elmondani azt, hogy melyik volt egyszerűbb, vagy melyik volt nehezebb. Ugyanúgy motiválni kell a csapatot, most nem saját magamat inspirálom, hanem önmagam és a csapatomat egyszerre. Ugyanúgy kell dolgozni a sikerekért.

Polartec_Kometa_sajttaj05_Ivan_Basso_Rothfotok_sportmenu(fotó: Sportmenü / Róth Tamás)

Lehet különbséget tenni a nagy versenyek között, hogy melyik volt a könnyebb vagy nehezebb?

Nem létezik olyan, hogy a legnehezebb. Mindig magától a versenytől függ. Sokszor azt mondják, hogy a Tour de France a legnehezebb, de három különböző versenyről beszélünk, amelyeknek megvannak a maga nehézségei. Nem tudnám így kiemelni, mindig attól függ, hogyan van felkészülve az ember, milyen formában van.

Mikor szóba került Magyarország, a Tour de Hongrie, mik voltak az első gondolatai és azóta mik a benyomásai?

Most látom, hogy itt vagyok, hogy a szervezés és minden egyéb elem miatt ez nagy esemény. Nagyon örülök, hogy jöttünk, és kíváncsi vagyok, hogy mit hoz ez a verseny. Nem tűnik könnyűnek.

Mi a vezető ars poeticája, mit tudna mondani egy fiatalnak versenyzőnek, – egy olasznak és egy magyar sportolónak -, hogyan készüljön fel egy versenyre?

Külsősként nyilván nem tudok tanácsot adni, de amikor megtudtuk, hogy jövünk erre a versenyre, arra készültünk, hogy minden motiváció meglegyen, mindent beleadjunk, mert ez egy fontos verseny számunkra, és minél jobban az élvonalba tudjunk menni. Meglátjuk, hogyan sikerül, nyilván ugyanúgy készülünk mint minden más versenyre. A jeligém: Álmodni minden nap és a maximumot adni!

A 39. Tour de Hongriet az olasz Manuel Belletti nyerte meg, megelőzve a lengyel Kamil Maleckit és a honfitársát,  Paolo Totot. A legjobb magyar versenyző, a Pannon Cycling Team versenyzője, Valter Attila lett.

Az összetett végeredménye:
1. (sárga mezben) Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec) 19:21:07
2. Kamil Malecki (lengyel, CCC Sprandi Polkowice) 27 mp h.
3. Paolo Toto (olasz, Sangemini MG K Vis) 28 mp h.
4. Patrick Schelling (svájci, Vorarlberg Santic) 31 mp h.
5. Nikodemus Holler (német, Bike Aid) 45 mp h.
6. Leszek Plucinski (lengyel, CCC Sprandi Polkowice) 51 mp h.
15. Valter Attila (Pannon Cycling Team) 1:52 p h.
19. Dina Márton (Pannon Cycling Team) 2:20 p h.

A legjobb magyar versenyző:
1. (fehér mezben) Valter Attila (Pannon Cycling Team) 19:22:59
2. Dina Márton (Pannon Cycling Team) 28 mp h.
3. Karl Ádám (magyar válogatott) 7:16 p h.

A teljes eredménylista: KLIKK IDE!

Főkép: Sportmenü

(Kárpáti Balázs)