Jó edzőpartnert választott

Balaton-átúszással vezet le a meglepetésember. Hosszú Katinka bajai edzőjétől a világbajnok Rasovszky Kristóf mestere vette át Kalmár Ákos felkészítését.

Edzőtársat keresett magának, elsősorban ezért költözött idén januárban Bajáról Veszprémbe és állt be a világbajnok Rasovszky Kristóf mellé Kalmár Ákos, a vasárnap befejeződött Négy Nemzet Úszóverseny egyik meglepetésembere – írta az SzPress Hírszolgálat. Aki legyőzni ugyan nem tudta a „feltámadt” és a pillangószámokban taroló Milák Kristófot, megelőzni viszont igen a versenyt követő összevetésnél, amelynek alapjául a FINA pontértéktáblázata szolgált. Nem kis szerepe volt ebben a jó edzőpartner választásnak, ahogy Szokolai Lászlónak, a veszprémi Balaton Úszóklub mesteremberének.

Kilencéves csúcsot döntene

Nem gondoltam volna, hogy Milák Kristóf 100 pillangón elért 51.14 másodperces időeredményénél is többet hoz nekem a 14:52 perces 1500-as egyéni csúcsom, amit szerénytelenség nélkül pályafutásom mérföldköves eseményének nevezhetek. Végre sikerült 15 percen belülre kerülnöm, 9 másodpercet lefaragva az egyéni csúcsomból, ez azért már valami. Ha a táv utolsó harmadában csak egy kicsit is acélosabb vagyok, közelebb kerülhettem volna Kis Gergő országos rekordjához, de ami késik – merem remélni -, az nem múlik” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a 20 esztendős úszó, akinek további 7 másodpercet kell lefaragnia eddigi legjobb idejéből, hogy átadhassa a múltnak az immár 9 esztendős magyar csúcsot.

Bajai születésűként Ákos nem csak arra lehet büszke, hogy Hosszú Katinkához hasonlóan ő is a III. Béla gimnáziumban tanult, hanem közel egy évtizeden át annak az edzőnek volt a tanítványa, aki junior korában a háromszoros olimpiai bajnoknő felkészülését irányította.

Köszönettel tartozom Pass Ferencnek, sok közös sikert ünnepelhettünk együtt, és ezt soha nem fogom elfelejteni neki. Előbb 2017-ben a 400-on, aztán egy évvel később a 800-on és az 1500-on junior Euróba-bajnoki aranyat nyertem, pontszerző voltam az ifjúsági olimpián, tavaly pedig a magyar válogatott tagjaként 12. lettem és az 1500-on olimpiai „A” szintes a dél-koreai világbajnokságon. Ehhez sikerült a múlt héten hozzátenni valami olyat, amivel dicsekedni lehet.  Ez még távolról sem jelenti azt, hogy jövőre Tokióban is rajthoz állhatok, de a részsiker megkönnyítheti azt a hosszú utat, amelyik Tokióba vezet” – jelentette ki Ákos, akit sok egyéb mellett most az is motiválhat, hogy az elmúlt vasárnap este, a Négy Nemzet Verseny végén a nyíltvízi olimpiai bajnok Risztov Évától vehette át a tiszteletdíját.

(Kalmár Ákos és Risztov Éva, fotó: MUSZ Derencsényi István)

Tudta, hogy mit akar

Baján nem volt olyan úszó mellettem, aki képes lett volna kellőképpen húzós tempót diktálni nekem. Január óta viszont ezt kapom „Rasotól”, de én is mindent beleadok, hogy ő se vegyen vissza az iramból, ha lankadni kezd. Én a nyíltvízi úszást három éve elengedtem, de az edzéseinken ez nem számít, szép számmal vannak közös feladataink.  Kristóffal már akkor is jól kijöttem, amikor régebben együtt jártunk edzőtáborokba és versenyekre, most viszont, hogy nap, mint nap egymás mellett küzdjük le a nem ritkán 9500 méteres edzésadagokat, harcostársnak is tekintjük egymást. Szokolai Lászlótól, az edzőmtől minden segítséget megkapok, de a szövetség is sokat tett azért, hogy ez az új felállás életképes legyen. Fülemben csengenek Pass Ferenc szavai, aki úgy engedte el a kezemet, hogy a sorsom irányítása ezen túl már az én dolgom, nekem kell tudnom, hogy mit akarok. Így élek, így sportolok. Szombaton levezetésképpen én is rajthoz állok a Balaton-átúszáson, aztán következik a vakáció, szeptembertől pedig a nagy menetelés az olimpiai csapattagságért, amelynek egyik ellenőrző állomása a decemberi országos bajnokság lesz. Nem tagadom, egyéni csúcsot döntve egy újabb bajnoki cím még Karácsonyi ajándék is lehetne.” – mondta befejezésül Kalmár Ákos, akinek az elmúlt vasárnap csak azért nem ragyogott fel azonnal a szeme az eredményjelző táblára tekintve, mert szemüveges lévén – illetve az okuláré nélkül – egy ideig csak hunyorgott…

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

 

Fotók: MUSZ Derencsényi István