Jordi Meeus etapsikere és vezeti a TdH-t, Pelikán János a legjobb magyar

A magyar kerékpársport rózsaszín napján a nap szökésében több mint 170 kilométert töltött az élen Pelikán János hat társával együtt, de végül a sprinterek csapatai döntöttek: a belga Jordi Meeus érte el elsőként a nagykanizsai célvonalat, sikerének köszönhetően az összetett versenyben is az élre állt. Pelikán János erőfeszítéseit is siker koronázta, felhúzhatta a legjobb hazai kerékpárost illető fehér mezt.

A szervezők csütörtöki beszámolója szerint Csütörtökön a Balatonfüred és Nagykanizsa között kijelölt 183 kilométeres útvonalon, enyhén dombos terepen teljesítették a távot a versenyzők. A szakasz során két hegyi (Balatonszőlős és Vigántpetend), illetve három gyorsasági (Tapolca, Hévíz és Zalakaros) részhajrára is sor került. Ráadásul a szakasz elején volt a két hegyi részhajrá, így a piros mezért „érdekeltek” nagyon hamar kiharcolták maguknak a „nap szökése” jogát.

A hét fős szökevény csapatban a magyar Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec), mellett két lengyel – Maciej Paterski (Voster ATS), és Pawel Bernas (Mazowsze Serce Polski) –, két spanyol – Sergio Roman Martin Galan (Caja Rural-Seguros) és Diego Pablo Sevilla (EOLO-Kometa) –, az olasz Emanuele Onesti (Giotti Victoria Savini Due) és a dán Alexander Kamp (TREK-Segafredo) kapott helyet.

Paterski – akinek csapattársa, a lengyel Stosz viselte ezen a napon a legjobb hegyi menőt illető piros mezt – megnyerte mind a két hegyi hajrát, s ezzel megszerezte magának a piros trikót.

A szökevények a két hegyi hajrá után növelni is tudták előnyüket a mezőnnyel szemben, s ezt Mencshely környékére tornászták a maximumra, nagyjából hat és fél percnyire. Attól kezdve azonban szépen lassan csökkenni kezdett a különbség az élen tekerők és a szökevények között.

Pelikán János jól tartotta magát, gyorsasági részhajrát is tudott nyerni, de Nagykanizsához közeledve egyre nagyobb sebességre kapcsoltak az üldözők. A befutó előtti percekben tudták meg a nagykanizsai nézők, hogy időközben a Tour de Hongrie címvédője, Valter Attila ismét parádézott a Giro d’Italián, s nagyszerű teljesítményével átvette a legendás rózsaszínű trikót!

Az egész nap oly borús ég is kiderült, néhány percre ragyogó napsütés köszöntötte a magyar kerékpársportnak ezt a csodálatos napját! Ráadásul Attila megörvendeztetett minden magyar szurkolót, hiszen friss rózsaszínű trikósként adott nyilatkozatában magyarul üzente: „Hajrá, Tour de Hongrie!”

Közben a szökevények négyen maradtak elöl, Pelikán János is próbálta diktálni a tempót, de ilyen az országúti kerékpárversenyek világa, az utolsó két kilométeren a sprinterek csapatai végleg ledolgozták hátrányukat, s elkezdtek a befutóra hangolni.

Meglehetősen technikás út vezetett a célegyenesig, az utolsó kilométereken több éles kanyart kellett bevennie a nagy tempóval érkező mezőnynek, a célegyenes viszont csalóka volt, hiszen hosszú lejtmenet után az utolsó háromszáz méter kellemetlen emelkedővel várta a sprintereket.

Néhány bukás előzte meg a befutót, de a sprinterek nem estek ki a küzdelemből, hatalmas csatát vívtak a szakaszgyőzelemért. Az első helyet végül a BORA-hansgrohe menője, a belga Jordi Meeus szerezte meg, megelőzve a Team DSM olasz sprinterét, Alberto Daniesét és a sárga trikós német Phil Bauhaust (Bahrain-Victorious). Meeus – aki az első szakaszon harmadik lett – átvette a sárga és a zöld mezt is, a piros Paterskire került, Pelikán János hatalmas erőfeszítéseit pedig siker koronázta, a nap során gyűjtött időjóváírásának köszönhetően átvette a legjobb hazai versenyzőt illető fehér mezt.

Május 14-én pénteken a Veszprém és Tata között kijelölt 142 kilométeres útvonalon, enyhén dombos terepen teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során két hegyi (Hárskút és Pannonhalma), illetve két gyorsasági (Zirc és Oroszlány) részhajrára is sor kerül. A rajt Veszprémben, az Óváros téren lesz 14:30-kor, a várható befutó Tatán, a Május 1. úton 17:44-kor lesz.

EREDMÉNYEK
42. Tour de Hongrie
2. szakasz, Balatonfüred-Nagykanizsa (183 km):
1. Jordi Meeus (belga, BORA-hansgrohe) 4:03:55
2. Alberto Daniese (olasz, Team DSM) azonos idővel
3. Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorious) a. i.

Az összetett versenyben: 1. (sárga mezben az Aktív Magyarország díjáért) Jordi Meeus (belga, BORA-hansgrohe)
A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben a Skoda és az Europcar díjáért) Jordi Meeus (belga, BORA-hansgrohe)
A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben a Cofidis díjáért) Maciej Paterski (Voster ATS)
A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben a Magyar Közút Zrt. és a Bringasport díjáért) Pelikán János (Androni Giocattoli Sidermec)

A teljes tájékoztató eredménylista: KLIKK IDE!

Következik!

Május 14-én pénteken a Veszprém és Tata között kijelölt 142 kilométeres útvonalon, enyhén dombos terepen teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során két hegyi (Hárskút és Pannonhalma), illetve két gyorsasági (Zirc és Oroszlány) részhajrára is sor kerül.
Rajt: Veszprém, Óváros tér, 14:30
Várható befutó: 
Tata, Május 1. út, 17:44
Kinek kedvez: a szökevényeknek vagy a sprintereknek, a papírforma alapján Tatán mezőnybefutó várható.

Köszöntő, útvonal, térkép, részletek: KLIKK IDE!
 

Tour de Hongrie a TV képernyőjén és az interneten

Az M4Sport minden szakaszról élőben közvetít, de az interneten, a mediaklikk.hu oldalán is élő képet láthatnak az érdeklődők A Tour de Hongrie kommunikációs partnere, az A. S. O. segítségével minden eddiginél több televíziós megjelenést tud biztosítani a magyar viadal számára, világszerte, valamennyi kontinensen látható lesz a Magyar Körverseny, csaknem 800 millió ember számára válik elérhetővé. Óriási áttörés, hogy 150 országban élőben közvetítik majd a verseny szakaszait!

Az élő közvetítéseket és összefoglalókat az alábbi időpontokban láthatják hazánkban:

Május 13., csütörtök
21:00–22:00: Eurosport1 (2. szakasz, összefoglaló)

Május 14., péntek
0:30–1:30: Eurosport2 (2. szakasz, összefoglaló)
0:15–1:10: M4Sport (2. szakasz, összefoglaló)
8:00–9:00: M4Sport (2. szakasz, összefoglaló)
8:30–9:30: Eurosport1 (2. szakasz, összefoglaló)
16:00–18:00: M4SPORT (3. SZAKASZ, ÉLŐ) – élőben a www.m4sport.hu oldalán is
21:00–22:00: Eurosport1 (3. szakasz, összefoglaló)

Május 15., szombat
0:30–1:30: Eurosport2 (3. szakasz, összefoglaló)
0:35–1:35: M4Sport (3. szakasz, összefoglaló)
8:00–9:00: M4Sport (3. szakasz, összefoglaló)
8:30–9:30: Eurosport1 (3. szakasz, összefoglaló)
16:00–18:00: M4SPORT (4. SZAKASZ, ÉLŐ) – élőben a www.m4sport.hu oldalán is
21:00–22:00: Eurosport1 (4. szakasz, összefoglaló)

Május 16., vasárnap
0:05–1:05: M4Sport (4. szakasz, összefoglaló)
0:30–1:30: Eurosport2 (4. szakasz, összefoglaló)
7:55–8:55: M4Sport (4. szakasz, összefoglaló)
8:30–9:30: Eurosport1 (4. szakasz, összefoglaló)
9:30–10:30: Eurosport2 (4. szakasz, összefoglaló)
13:00–15:00: M4SPORT (5. SZAKASZ, ÉLŐ) – élőben a www.m4sport.hu oldalán is
13:00–15:00: EUROSPORT2 (5. SZAKASZ, ÉLŐ)
21:00–22:00: Eurosport1 (5. szakasz, összefoglaló)

Május 17., hétfő
0:30–1:30: Eurosport2 (5. szakasz, összefoglaló)
8:00–9:00: M4Sport (5. szakasz, összefoglaló)
21:00–22:00: Eurosport1 (Tour de Hongrie, áttekintő összefoglaló)

Május 18., kedd
3:00–4:00: Eurosport1 (Tour de Hongrie, áttekintő összefoglaló)
5:00–6:00: Eurosport2 (Tour de Hongrie, áttekintő összefoglaló)
7:00–8:00: Eurosport2 (Tour de Hongrie, áttekintő összefoglaló)
8:30–9:30: Eurosport1 (Tour de Hongrie, áttekintő összefoglaló)
10:00–11:00: Eurosport2 (Tour de Hongrie, áttekintő összefoglaló)

A versenyről élő képekkel, összefoglalókkal jelentkezünk a viadal hivatalos honlapján, a tdh.hu oldalon, illetve a közösségi médiában, hivatalos Facebook-oldalunkon, Instagram-oldalunkon (tourdehongrie_official) és Twitter-oldalunkon (twitter.com/tourdehongrie).

Utcaszintű online térkép: KLIKK IDE!
Itt tart a karaván: KLIKK IDE!
Roadbook: KLIKK IDE!

A pénteken várható útlezárások

A Tour de Hongrie 3. szakasza során Veszprém és Tata között 142 kilométert tesz meg a mezőny, amely 14:30 órakor indul útjára Veszprémből, az Óváros térről. A karaván a Márkó, Hárskút, Zirc, Veszprémvarsány, Bakonypéterd, Ravazd, Pannonhalma, Nyalka, Táp, Tápszentmiklós, Bakonybánk, Bakonyszombathely, Kisbér, Vérteskéthely, Császár, Dad, Bokod, Oroszlány, Környe útvonalon jut el a tatai célig. Az útvonal egyes szakaszain teljes útlezárás, máshol rövid ideig tartó mozgó útzár óvja a versenyzők biztonságát. Kérjük, hogy tartsák be a Rendőrség és a szervezők utasításait!

A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie május 12-én szerdán Siófokról rajtolt, a nemzetközi mezőny a Siófok, Kaposvár, Balatonfüred, Nagykanizsa, Veszprém, Tata, Balassagyarmat, Gyöngyös-Kékestető, Budapest útvonalon öt versenynap alatt, hét megyét (Somogy, Veszprém, Zala, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád és Heves), illetve tizennyolc várost (köztük két megyeszékhelyt, Kaposvárt és Veszprémet, valamint a fővárost, Budapestet), összesen 113 települést érint majd. Ebben az évben huszonkét csapat vesz részt a versenyen, minden együttes hat kerékpárossal állhatott rajthoz a tizenhat-millió forintos összdíjazású Magyar Körversenyen.


A 42. Tour de Hongrie programja

2021. május 12., szerda, 1. szakasz, Siófok–Kaposvár (173 km). Szakaszgyőztes: Phil Bauhaus (német, Bahrain Victorious). Sárga mezben: Phil Bauhaus (német, Bahrain Victorious)
2021. május 13., csütörtök, 2. szakasz, Balatonfüred–Nagykanizsa (183 km)
. Szakaszgyőztes: Jordi Meeus (belga, BORA-hansgrohe). Sárga mezben: Jordi Meeus (belga, BORA-hansgrohe)
2021. május 14., péntek, 3. szakasz, Veszprém–Tata (142 km)
2021. május 15., szombat, 4. szakasz, Balassagyarmat–Gyöngyös-Kékestető (202 km)
2021. május 16., vasárnap, 5. szakasz, Budapest–Budapest (92 km)

(Fotó: Tdh.hu/Pertorini Márió, Halmágyi Zsolt, Tuba Zoltán, Vanik Zoltán)